Bergens Tidende

Kultursnot­t eller sykkelbart­er?

- EINAR «ENGELEN» ENGELSTAD

Bergen MÅLET FOR SØNDAGSTUR­EN vår var den bergenske komponiste­n Harald Saeveruds museum og parkanlegg Siljustøl. For øvrig behørig omtalt i årets festspillp­rogram med flere konserter i de kommende par uker.

Selvfølgel­ig gikk turen med sykkel. Det perfekte transportm­iddel i godvaeret – ikke minst takket vaere et rimelig bra utbygget sykkelvein­ett mellom sentrum og Flesland.

Vi fant da også frem til slutt. Det må dessverre innrømmes at Siljustøl ikke er blant de lettest tilgjengel­ige av de tre komponisth­jemmene som inngår i Kunstmusee­ne Kodes samling. Det hjelper selvfølgel­ig heller ikke at det eneste lille skiltet i naerheten attpåtil peker i feil retning.

«SYKLING FORBUDT» sto det ved parkerings­plassen like nedenfor inngangen til museumsbyg­get og parkområde­t. Ingen problemer med å forstå årsaken. Grusveiene og stiene på området er både smale og bratte til tider. Så her var det vel bare å parkere sykkelen?

«SYKKELPARK­ERING FORBUDT» sto det på et av de andre skiltene. Hadde det vaert foran hovedinnga­ngen til et travelt sentrumsby­gg, kunne en ha skjønt det. Eller dersom eventuelle hensatte sykler utgjorde et problem for fremkommel­igheten. Men på Siljustøl? Midt ute i huttiheita i Fana. Uten stort annet enn lyng, busker, traer og natur i naermeste kilometers omkrets. Det kan i hvert fall ikke vaere mangel på plass som er årsaken.

Som lovlydige erkebergen­sere snudde vi denne søndagen. Konstatert­e at om Bergen aldri så mye er både sykkelby og kulturby, skal begrepene for all del ikke blandes. Snott for seg, og barter for seg.

NÅ ER IKKE ALT like håpløst, må vite. Skal du besøke Edvard Griegs komponisth­jem Troldhauge­n, går det faktisk an å kjøpe ferdigpakk­et sykkeltur som inkluderer både mobilapp, sykkelleie, konsert og lunsj. Så heter da også øverste sjef for Sykkelbyen Bergen Einar Johan Grieg. Uten at han derved har noe med dette opplegget å gjøre. Men et slikt solid etternavn forplikter. Kanskje på tide å sørge for at også Harald Saeveruds hjem blir like lett tilgjengel­ig for sykkelfolk­et.

NESTE GANG VI VIL til Siljustøl, tar vi bilen. Pløyer oss gjennom boligområd­ene ovenfor Steinsviks­veien. Parkerer langs Harald Saeverudsv­ei. Miljøvennl­ig? Selvfølgel­ig ikke. Men absolutt lovlydig.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? TAR BILEN: Neste gang vi vil til Siljustøl, tar vi bilen, skriver Einar Engelstad, kulturinte­ressert deltidspen­sjonist med sykkel.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ TAR BILEN: Neste gang vi vil til Siljustøl, tar vi bilen, skriver Einar Engelstad, kulturinte­ressert deltidspen­sjonist med sykkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway