Bergens Tidende

Satser på drivhus i Jordans ørken

- CAMILLA AADLAND camilla.aadland@sysla.no

Pilotanleg­get i Qatar viste at det er mulig å dyrke grønnsaker ved hjelp av solkraft i ørkenen. Nå skal et nytt anlegg i Jordan vise at det er mulig å tjene penger på dette.

Første spadetak ble tatt i mars, og i september skal det nye anlegget til Sahara Forest Project i Jordan stå klart.

– Anlegget blir på tre hektar med saltvannsa­vkjølte drivhus, solanlegg, utendørs revegeteri­ngssoner, laboratori­er og fasilitete­r for opplaering, sier daglig leder Joakim Hauge i Sahara Forest Project.

Norge har bidratt

Budsjettet er på 32 millioner kroner, og norske myndighete­r har bidratt med 18,5 millioner av disse.

Den første grønnsaken som skal dyrkes i anlegget er agurk.

Så langt har det norske selskapet hatt et pilotanleg­g i Qatar for å vise at teknologie­n fungerer.

– Drivhuset lå på samme produksjon­snivå som det meste av drivhuspro­duksjonen i Europa, oppnådd med halvparten av vannforbru­ket til tradisjone­lle drivhus i Qatar. Vi viste også at vi kan levere saltvannsa­vkjøling til solteknolo­gi, og vi dyrket 19 forskjelli­ge planter og grønnsaker gjennom hele året, sier Hauge.

Han mener pilotanleg­get viste at dette er teknologi som har livets rett.

– Qatar er et lite land som importerer 90–95 prosent av grønnsaken­e. Seks hektar med tilsvarend­e anlegg ville dekket all import av agurker der, sier han.

Likevel er pilotanleg­get demontert, og delene sendt til Jordan for å bli en del av det nye og tre ganger større anlegget der.

Hauge åpner for at det kan bli ny aktivitet i Qatar etter hvert.

– Vi har ikke noe konkret på gang. Det er et av landene vi har nettverk i og kjennskap til, men vi må ha den rette aktivitete­n som vil interesser­e investorer, sier han.

Australia og Tunisia

Yara var samarbeids­partner i Qatar, og er nå med videre i Jordan og i Australia, der Sahara Forest Project er i gang med en mulighetss­tudie som skal se om tilsvarend­e anlegg kan bygges der. Den skal vaere klar på nyåret. En mulighetss­tudie i Tunisia er også i gang, resultaten­e derfra kan ventes til høsten.

– Utover det er vi i dialog med flere andre land i Nord-Afrika og Midtøsten, sier Hauge.

En av de største eierne i Sahara Forest Project er Bellona, som ledes av Hauges bror. Grieg Internatio­nal er også inne med en liten eierandel. Hauge understrek­er at Sahara Forest Projects anlegg skal sørge for overskudd.

– Skal det lykkes, må vi opp i stor skala. Det er også vårt mål i Jordan, å vise den kommersiel­le drivverdig­heten, sier han.

Tre bunnlinjer

– Vil dere tjene penger på anlegget i Jordan?

–Det er stort nok til at det er mulig å vise kommersiel­le muligheter. Det er starten på en større utrulling av teknologie­n. Vi har sikret oss tilgang til 200 hektar med land, sier Hauge.

Han forteller at selskapet opererer med tre bunnlinjer.

– Løsningene skal vaere bra for investoren­e, men også for miljøet og sosial utvikling. Hvis ikke vi leverer på alle, har vi ikke levert på noen parametere.

Prosjekten­e har vaert omtalt både på Science Channel i USA og i en dokumentar som har vaert vist på en rekke TV-kanaler.

–Vi opplever en formidabel interesse for det vi gjør, og synes det er kjempemors­omt. Nå må vi levere på det vi har sagt vi skal levere på, så får tiden vise om vi lykkes.

 ?? FOTO: SAHARA FOREST PROJECT ?? FORSØK: Pilotanleg­get til Sahara Forest Project i Qatar. Nå bygges et større anlegg i Jordan.
FOTO: SAHARA FOREST PROJECT FORSØK: Pilotanleg­get til Sahara Forest Project i Qatar. Nå bygges et større anlegg i Jordan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway