Bergens Tidende

Kvartetten forbløffer tidligere OL-medaljør

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Ikke siden OL i Barcelona i 1992 har Norge hatt en dobbeltfir­er i en mesterskap­sfinale. Nå er båten der igjen. – Jeg ble veldig overrasket, sier Kjetil Undset.

Men med ungguttene Martin Helseth (22), Oscar Stabe Helvig

(21) og de to veteranene Nils Jakob Hoff (32) og Olaf Tufte

(41), tok den norske kvartetten

BØRS

seg direkte til søndagens finale i Tsjekkia.

Selv mannskapet i båten var litt fortumlet etterpå, og landslagst­rener Johan Flodin ropte høyt fra land: «Dere tok jo ikke engang ut proppen!»

Det så ut som om han gråt, men det var svette som rant ned i øynene. Han var overveldet.

– Jeg vet at vi er et urutinerte lag sammenlign­et med konkurrent­ene. Vi har bare hatt sekssyv økter sammen. Men jeg så etter ti tak at de kom inn i en god rytme. Jeg ble så glad da de rullet over de andre i feltet, og malte dem i stykker, kommer det fra 50-åringen.

Han ble kåret til ikke bare Norges beste trener i fjor, men verdens beste rotrener.

– Olaf har en gigantisk spurt på siste 200 meterne. Den har de vist et antall ganger, men brukte den ikke i dag.

Ble imponert og glad

Kjetil Undset (46) så løpet «live», men fra Norge. Han satt i båten som tok OL-sølv i 1992 med Per Saetersdal, Rolf Thorsen og Lars Bjønness.

– Jeg må innrømme at jeg ble veldig overrasket over det som skjedde i EM, men jeg tenker at så lenge fysikken er på plass, så kan man se etter en uke om dette er en båt som vil gå fort, eller et tapt prosjekt.

Stavangerr­oeren Undset, som bor i Baerum, mener at Hoff er blitt mye bedre fysisk og at de to ungguttene har skjønt hva dette dreier seg om.

Undset fremhever Tuftes vinnerskal­le.

– Han løfter hele båten. Når de andre hyler etter oksygen, og tror de ikke orker mer, da er han rutinert og bestemmer hva som skal skje. Det er 235 rotak på 2000 meter, og roerne har melkesyre fra topp til tå.

Bestefar får bestemme

– Den første økten gikk fint på torsdag, den andre var katastrofe. I forsøkshea­tet samlet alle seg kollektivt og hadde hodet i båten. I 1500 meter gikk det veldig bra. Vi ledet, og noen ville dra ut pluggen, som vi sier. De var ikke jeg så interesser­t i, og bestefar i båten har veto på siste «call», bestemme hva som skal skje, sier Tufte.

– Det har ikke vaert en så god dobbeltfir­er i min tid, kommer det fra bergensere­n Hoff.

Brun til semifinale

I sitt heat i singlescul­ler var Kristoffer Brun suveren og kunne ha spist en bedre middag på oppløpet og likevel tatt seieren, føltes det som.

– Dette gikk bra. Jeg er glad for at jeg slapp å bli desperat, sier Brun like etter at han er kommet i mål.

Den norske EM-roeren fikk utvekslet noen kommentare­r med landslagst­rener Johan Flodin, og ga klart uttrykk for at han følte det gikk greit.

Han var spent selv også, for det er lenge siden han rodde sculler i konkurrans­e.

Brun og Are Strandli har vaert et par i veldig mange år i dobbeltscu­ller, og ble også verdensmes­tre sammen i 2013. Men nå har Brun gitt uttrykk for at single er en spennende utfordring.

– Jeg ble litt stiv, men det gikk jo veldig bra. Jeg føler at jeg er i form, sier han.

29-åringen tok seg dermed videre til semifinale­n lørdag, og skal vi tro veteranen Olaf Tufte, kan han gå helt til topps.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? FINALEKLAR: Endelig kan kvartetten puste ut etter sin internasjo­nale debut. F.v.: Olaf Tufte, Oscar Stabe Helvig, Nils Jakob Hoff og Martin Helseth.
FOTO: METTE BUGGE FINALEKLAR: Endelig kan kvartetten puste ut etter sin internasjo­nale debut. F.v.: Olaf Tufte, Oscar Stabe Helvig, Nils Jakob Hoff og Martin Helseth.
 ??  ?? I MÅL: Kristoffer Brun har gjort unna sine 2000 meter.
I MÅL: Kristoffer Brun har gjort unna sine 2000 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway