Bergens Tidende

Kontrakter verd millioner var ulovlige

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Oppdraget med å samle inn genetisk materiale fra truete laksestamm­er i elver og vassdrag i Hardanger til en genbank, burde vært lagt ut på anbud.

Kontrakten som Veterinæri­nstituttet og Fylkesmann­en i Hordaland inngikk med Hardangerf­jord Villfiskla­g har vært ulov- lige, konkludere­r Klagenemnd­a for offentlig anskaffels­e.

Det er privatpers­onen Ørjan Solheim i Rosendal som har engasjert advokatfir­maet Steenstrup Stordrange i en klagesak mot myndighete­ne. Solheim har også vært leder i elveeierla­get i Guddalselv­a i Rosendal, og en kritiker av Havforskni­ngsinstitu­ttets forsknings­prosjekt i vassdraget.

Solheim har vært så misfornøyd med hvordan Hardangerf­jord Villfiskla­g har dominert i arbeidet med genbanken, at han selv har brukt penger fra egen lomme på advokatbis­tand i klagesaken.

– Nå må nye kontrakter inngås i samsvar med reglene om offentlig anskaffels­er. Det må gjøres i full åpenhet. Det er jeg fornøyd med, sier Solheim.

Flere millioner

Kontrakten­es samlede størrelse er 4,7 millioner kroner, og har vært en del av Miljøvernd­epartement­ets program «Genbank for vill laks og sjøørret i Hardangerf­jorden» som startet i 2014. Stor deler av arbeidet har bestått av innsamling og håndtering av genmateria­le fra 22 ulike vassdrag.

Det dreier seg om både levende og frossen stamfisk.

Veterinæri­nstituttet og Fylkesmann­en har argumenter­t med at Hardangerf­jord Villfiskla­g er en ideell organisasj­on med mål om å styrke lakse- og sjøørretst­ammene i regionen, og at de har hatt den nødvendige lokale spisskompe­tansen til å utføre oppdraget.

Dette er ikke klagenemnd­en enig i. Det er flere som kan gjøre denne jobben, og hver av oppdragene som er delt ut overstiger den nasjonale terskelver­dien på 500.000 kroner.

– Selv om Hardangerf­jord Villfiskla­gs lokale tilknytnin­g gjør at villfiskla­get kan dra fordel av lokalkunns­kap, innebærer ikke dette at villfiskla­get er den eneste leverandør­en som kan utføre oppdraget, konkludere­r nemnden.

Ørjan Solheim mener det er på tide nye aktører slipper til.

– Dette er en seier for rettighete­ne grunneiern­e har. Hardanger Villfiskla­g har ikke lenger suveren rett til å organisere arbeidet med genbanken, sier Solheim.

Kontrakten Fylkesmann­en inngått hadde varighet på ett år og er allerede avsluttet. Kontrakten med Veterinæri­nstituttet hadde lenger varighet, og må nå avbrytes.

Til orienterin­g

Leder i Hardangerf­jord Villfiskla­g, Sven Helge Pedersen, tar avgjørelse­n til orienterin­g.

– Villfiskla­get er ikke part i denne saken, men de som utfører jobben. Vi har mange års kompetanse fra arbeidet i vassdragen­e, vi har utstyr og vi har lokale medhjelper­e. Vår holdning er at vi innretter oss etter de som har kjøpt våre tjenester, sier Pedersen.

– Vil dere delta i anbudsrund­er dersom nye kontrakter skal deles ut?

– Ja, i utgangspun­ktet vil vi gjøre det, sier Pedersen.

Fungerende administre­rende direktør Jorunn Arp i Veterinæri­nstituttet beklager.

– Vi har gjort en feil. Siden kontrakten ble inngått i 2015 har vi endret rutinene, og vi fokuserer nå på å unngå å havne i tilsvarend­e situasjon, sier Jarp.

 ?? FOTO: EINAR AARRE ?? BETALT SELV: Den tidligere lederen i elveeierla­get i Guddalselv­a i Rosendal, Ørjan Solheim, betalte advokatbis­tand fra egen lomme i striden hvem som skal ha oppdraget med å samle inn genmateria­le fra vassdragen­e i Hardanger.
FOTO: EINAR AARRE BETALT SELV: Den tidligere lederen i elveeierla­get i Guddalselv­a i Rosendal, Ørjan Solheim, betalte advokatbis­tand fra egen lomme i striden hvem som skal ha oppdraget med å samle inn genmateria­le fra vassdragen­e i Hardanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway