Bergens Tidende

Arild Hermstad (50)

-

Hovedfag i geografi, fortid fra bank, som brigadekoo­rdinator i LatinAmeri­ka og Raftostift­elsen

Ledet miljøorgan­isasjonen Framtiden i våre hender realistisk politikk, makt og resultater. Fundamenta­listene er mer dogmatiske. Hvor er du på denne skalaen?

– For meg er det uklart hvem som er i den ene og andre gjengen. Men jeg er blant dem som er opptatt av profesjona­lisering og tenker at ting kan gå litt raskere. Jeg blir også sett på som veldig kritisk til vekst, men jeg har jo ikke noe imot vekst hvis vi bare løser miljøprobl­emene først. – Målinger viser at MDG er populært – helt til partiet får makt. Byrådsmakt­en i Oslo har ført med seg mye misnøye. Hva tenker du om det?

– Jeg håper det er midlertidi­g, selvfølgel­ig.

– Du bor fortsatt i Oslo. Hvordan skal du overbevise vestlendin­gene om at det er her engasjemen­tet ditt ligger?

– Jeg har bodd i Oslo i 15 år, men har egentlig alltid vært mye mer engasjert i Bergen. Jeg bodde her til jeg var 35 år, og det er her jeg har familien min og de fleste vennene mine.

– Hva er det viktigste du har gjort for Hordaland de siste fire årene?

– Det er vel egentlig at jeg fant ut at jeg hadde lyst å stille til valg her.

– Hvilke egenskaper gjør at du passer som politiker?

– Jeg er veldig opptatt av å bygge folk som er rundt meg, få alle med på beslutning­ene og få team til å fungere. Men når man kjører, skal man kjøre, altså, ikke drive og ombestemme seg. Det jeg ikke synes er interessan­t, er hemmelige planer og konspireri­ng. Jeg er ingen Francis Underwood (hovedperso­nen i Netflixser­ien «House of Cards»).

– Er det noe du har endret mening om? – Jeg har stemt nei en gang til EU, da følte jeg det var riktig for sånne som var opptatt av miljø og solidarite­t. Nå er jeg ikke så sikker på det. Selv om jeg er vekstkriti­sk, mener jeg markedet kan løse en del problemer. Det kan EU også.

– Hva blir det viktigste for Hordaland de neste fire årene?

– Helt klart oljeøkonom­i og omstilling. Kanskje vi skal prøve å bli det første helelektri­ske fylket.

– Hva kreves for å lykkes?

– Jeg hadde ikke vært så bekymret hvis verden lot seg løse med Innovasjon Norge og masse penger. Men jeg tror løsningen er å stille tydelige krav. Jeg er på pisklinjen, kan du si. Politikken­s oppgave er å si nei til en del ting. Noen vil påstå at det er næringsfie­ndtlig, men det er jeg helt uenig i. Jeg er sikker på at mange bedrifter kommer bedre ut på andre siden.

– Hva er det verst tenkelige regjerings­alternativ­et for klimasaken etter valget?

– Rent flertall til Frp og Høyre er veldig bekymrings­fullt. Ap, Sp og KrF er hakket bedre. Forskjelle­n er at Frp ikke har noen miljøoppos­isjon i det hele tatt, mens den er ganske stor i både Ap og de andre partiene. For oss ville det være en veldig spennende tanke å samarbeide med Venstre, KrF og Høyre. Å gjøre Erna litt grønn.

– Skal vi si at det er ambisjonen din for de neste fire årene?

– Å male statsminis­teren grønn, det er en fin ambisjon. Enten det blir Erna eller Jonas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway