Bergens Tidende

Fair Eiendomsme­gling AS

-

Driftsinnt­ekter 8.558.471 Driftsresu­ltat 89.509 Resultat før skatt 40.510 3.369.000 -1.437.000 -1.434.000 trodde var størst sjanse for å få mer for boligen. Det skjedde ofte, sier Anine Bertelsen Tuft, daglig leder i Fair Eiendomsme­gling.

Høyskolele­ktor Nina Helene Ronæs ved Handelshøy­skolen BI forteller at nedslagsfe­ltet naturligvi­s kan øke med økt synlighet, men at heldigital markedsfør­ing i dagens samfunn burde vært nok for mange boligselge­re.

– For de unge boligkjøpe­rne, for eksempel, er det digitale flater og sosiale medier som gjelder. De nås best der, og ikke på papir, sier Ronæs, som har spesialise­rt seg på forbrukera­tferd.

– Folk frykter å gjøre feil

Kjøp og salg av bolig er for mange en av livets viktigste handler. Det gjør at forbrukere settes i en sårbar situasjon, og da er det ikke lett å gutse på et annerledes produkt, påpeker Ronæs.

– Folk frykter å gjøre feil og vil minimere risiko. Samtidig er det mange som automatisk tror at noe er av bedre kvalitet bare fordi det er dyrere. Noen ganger stemmer det selvsagt, men slike situasjone­r er generelt sett lett å utnytte, sier hun.

Prislappen for å selge bolig via megler eller advokat er en forhandlin­gssak, og det er stor variasjon i provisjone­n. Fotografer­ing, markedsfør­ing og innhenting av nødvendig dokumentas­jon er noen av kostnadene som kommer i tillegg.

Med et snittveder­lag på 58.297 kroner, ble Hordaland i fjor det tredje dyreste fylket å selge bolig via megler eller advokat. Det er en økning på 864 kroner fra året før. Kun i Sør-Trøndelag og i Oslo er provisjone­n høyere.

Utfordrer sliter

Andre billigalte­rnativ sliter også med å feste seg i markedet. Hos Megleselv.no kan du selge boligen din privat uten megler. Daglig leder John Malm Nordgaard forteller at de trenger mellom 1000 og 1500 kunder for å ha tilstrekke­lig profitt, men kjemper i motbakke.

Siden oppstarten i mai i 2016 har de kun hatt 20 kunder.

Nå har de brukt sitt første leveår på å lære av sine feil.

– I fjor var dette upløyd mark, men vi har mye bedre oversikt nå. Nå jobber vi med å alminnelig­gjøre boligsalg uten megler, sier Nordgaard.

Han tror mange velger megler fordi det kjennes tryggere og er mer innarbeide­t.

– Men jeg er ikke bekymret. Selvbetjen­ingsløsnin­ger har kommet i nesten alle markeder, og et større innslag av selvbetjen­ing innen boligsalg vil komme, mener han.

– Der bommet vi

En fersk utfordrer til eiendomsme­glermarked­et i Bergen er selskapet Marton. For en fastpris på 25.000 kroner selges boligen din av en megler, uten at hun tar prosenter av salgssumme­n. «Det er din bolig, så prisen vi oppnår er dine penger», reklamerer de.

Selskapet har hatt suksess i Sverige, om det samme skjer her hjemme, gjenstår å se.

Når Fair Eiendomsme­gling opphører, er det seks personer som rammes. Noen av dem blir med videre i Kaland & Partners. Alle som har oppdrag inne hos Fair får tilbud om salg via Kaland & Partners i stedet.

Tuft er blant dem som går tilbake til sin gamle arbeidsgiv­er.

– Jeg synes det var utrolig spennende å få være med på noe nytt, men når veksten stagnerte, var det ikke mulig å drive videre, sier hun.

Tommy Kaland innrømmer at han hadde andre visjoner for Fair Eiendomsme­gling enn avvikling, og viser til veksten hos Kaland & Partners: I 2007 formidlet de boliger til en verdi på 220 millioner kroner. I 2017 ser tallet ut til å ende på 3,5 milliarder.

– Jeg hadde ambisjoner om at Fair skulle bli like store som Kaland & Partners på salg av antall enheter. Der bommet vi, sier han.

Selvbetjen­ingsløsnin­ger har kommet i nesten alle markeder, og et større innslag av selvbetjen­ing innen boligsalg vil komme.

John Malm Nordgaard, daglig leder i Megleselv.no

 ??  ?? Nina H. Ronæs
Nina H. Ronæs

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway