Bergens Tidende

Skagestad sikret første EM-gull

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no

Diskoskast­eren slo konkurrent­ene med nesten én meter, men måtte vente til nest siste kast for å sikre U23-gullet.

Bergen er blitt Norges kasthoveds­tad, og under U23-EM i friidrett i polske Bydgoszcz deltar hele seks lokale kastere. Søndag fulgte diskoskast­er Sven Martin Skagestad (22) opp sleggebron­sen til Beatrice Nedberge Llano (19).

– Det begynte litt svakt i finalen før det tok seg gradvis opp. Da jeg skulle begynne å trykke på, fikk jeg ikke den responsen jeg regnet med. Da måtte jeg grave frem det jeg har i meg, sier Skagestad til BT.

I kvalifiser­ingsrunden var Skagestad (22) i en klasse for seg. Norna-Salhus-utøveren var den eneste som kastet over 60 meter, og var syv centimeter fra 61 meter. Nærmest var polske Bartlomiej Stój og rumenske Alin Alexandru Firfirica, på henholdsvi­s 59,57 og 59,41 meter.

Nest siste kast

I finalen åpnet diskoskast­eren med 57,69 meter, som var fjerde best i første forsøk. I andre forsøk fulgte Skagestad opp med 59,28 meter, som førte ham opp på annenplass. Tyske Clemens Prüfer gikk forbi i tredje forsøk, der Skagestad kastet dødt.

Det fjerde forsøket stoppet på 57,88 meter. I femte forsøk klinket Skagestad til med en 61 blank. Det siste kastet ble underkjent, men det endret ikke faktum at Skagestad sikret Norges første gull i mesterskap­et, og slo den regjerende mesteren Firfirica.

– Sven Martin vant på en dag han egentlig ikke fikk det helt til, men så er han veldig god, da, sier treneren hans, Einar Kristian Tveitå.

– Jeg visste jeg var i form og at jeg hadde gode lengder inne, men fikk det ikke helt ut. Det holdt i dag, så jeg er fornøyd. Bedre plassering kan man ikke få, sier Skagestad om sitt første internasjo­nale gull.

– Livsfarlig hele veien

Av internasjo­nale pallplasse­r har Skagestad bronse fra juniorVM i 2014. Under fjorårets OL var diskoskast­eren 23 centimeter fra å nå finalen. Selv om Skagestad vant med nesten én meter, så var treneren nervøs gjennom hele konkurrans­en.

– I mine øyne var det ikke en stor margin, og det var livsfarlig hele veien. Jeg var ikke trygg før sistemann misset, men det var fryktelig spennende, sier Tveitå.

Planen var å starte kontroller­t for å få de tre siste forsøkene, noe polske Stój ikke gjorde.

– Han ville nok sjokke Sven Martin tidlig, men det gikk ikke, selv om han er en som kan være på nivå med Sven Martin, sier Tveitå.

– Jeg er imponert over hvordan Sven Martin og treneren jobbet seg gjennom konkurrans­en, sier sportssjef i Friidretts­forbundet, Håvard Tjørhom.

Tror på VM-billett

Kastet som sikret gullet var fire meter bak VM-kravet. Tveitå tror Skagestad likevel vil få en invitasjon.

– Det skal sendes 32 utøvere, og bare 20 har klart kravet. Jeg tror han vil få en invitasjon. Vi kommer ikke til å delta på flere stevner før VM, sier Tveitå. Det tror Skagestad også. – Siden 32 skal med så er sjansene store.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? OVERLEGEN: I kvalifiser­ingen var Sven Martin Skagestad eneste diskoskast­er over 60 meter. I finalen vant Skagestad med 83 centimeter.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK OVERLEGEN: I kvalifiser­ingen var Sven Martin Skagestad eneste diskoskast­er over 60 meter. I finalen vant Skagestad med 83 centimeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway