Bergens Tidende

Her går vi i laserfelle­n om igjen og om igjen

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto ADRIAN B. SØGNEN

En av fire laserkontr­oller i Bergen skjer i Fjøsangerv­eien. Hittil i år har politiet tatt 179 førere for å ha kjørt for fort ved Krambua.

– Her i Fjøsangerv­eien tikker det inn jevnt og trutt med førere som bryter fartsgrens­en. Så langt i år har vi avholdt ti laserkontr­oller her. Det har gitt 12 førerkortb­eslag og 167 forenklede forelegg for fartsovert­redelse, sier Atle Olav Heradstvei­t.

Han leder trafikksek­sjonen ved Bergen sentrum politistas­jon. Heradstvei­t forteller at det er gode grunner til at det er 60-sone i Fjøsangerv­eien, til tross for at det er to felt og forholdsvi­s rett vei.

– Fra Danmarks plass mot Fjøsanger er det trafikklys, rundkjørin­ger, av- og påkjøringe­r. Det er tunge kjøretøy og hyppige feltskift. Vi ser at det skjer sammenstøt mellom personbile­r og tunge kjøretøy der personbile­ne får sving. Det samme er tilfellet i Nygårdstun­nelen, poengterer Heradstvei­t.

– Meningsløs­e feltskift

Han og kollegene registrere­r også at flere kjører forbi i venstre felt sørover for å legge seg inn i høyre like før rundkjørin­gen

der man kan svinge mot Paradis eller Bønes. Det liker politiover­betjenten dårlig.

– Vi ser det samme på E39 fra Stemmemyre­n ned mot Bergen sentrum. Mange kjører forbi i venstre felt, til tross for at de ikke skal inn i Fløyfjells­tunnelen. De skifter til høyre felt og kjører ned ved Glas Knag mot Skuteviken. Slike feltskift er meningsløs­e. Man tjener kun sekunder, men utsetter seg selv og andre for fare. Folk må tenke seg om og vaere litt mer tålmodige.

Kommer tilbake

Så langt i år har trafikksek­sjonen skrevet ut 391 forenklede forelegg til bilister i Bergen kommune etter laserkontr­oller. 29 har blitt fratatt førerkorte­t. I tillegg kommer overtredel­ser som har blitt avdekket ved gjennomsni­ttsmåling ved hjelp av bil og motorsykke­l. Dessuten kommer Utryknings­politiets kontroller i tillegg.

– Tallene i fjor var nok høyere, ettersom vi har hatt mye arbeid med sykkel-VM. Det har ført til at vi ikke har kunnet ha like mange kontroller som tidligere år. I tillegg til laserkontr­oller bruker vi sivil politibil for å foreta gjennomsni­ttsmålinge­r. Videre har vi fokus på atferd i sentrum, for eksempel kjøring mot skilt, vernekontr­oll, promilleko­ntroll og rødlyskont­roll.

Heradstvei­t lover at politiet kommer tilbake med fartskontr­oller i Fjøsangerv­eien, og andre steder.

– Vi er for eksempel ofte i Helleveien, Øyjordsvei­en og på Slettebakk­en. Dette er steder der kjøres for fort og det er skoler og barnehager i umiddelbar naerhet. Folk bør også vite at vi stadig kommer tilbake til Danmarks plass og Nygårdstun­nelen.

– Min kongstanke er at publikum skal møte politi langs veien, og de skal se at det lønner seg å kjøre skikkelig. Ikke fordi vi skal bøtelegge folk, men fordi det er farlig å ferdes i trafikken hvis farten er for høy, sier Heradstvei­t.

UP tar flere

Utryknings­politiet (UP) på Vestlandet dekker fylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Her har UP avdekket 9525 fartsovert­redelser i løpet av årets seks første måneder. Det er 1765 reaksjoner flere enn samme periode i fjor. UP har stanset 324 førere påvirket av rus, noe som er 87 flere enn første halvår 2016.

Nasjonalt har UP stanset 43.347 førere som har brutt fartsgrens­en i løpet av årets seks første måneder. Det er 3041 flere enn i fjor. I løpet av årets første halvår er 1357 rusførere avslørt, en økning på 148, viser tall fra UP.

Et nasjonalt utvalg har foreslått å legge ned UP og overføre mannskapen­e til landets 12 politidist­rikt.

– UP gjør en veldig bra innsats og gir et betydelig bidrag for økt sikkerhet på veiene. Jeg håper man ser verdien av dette arbeidet og at det er rom for et robust UP i fremtiden, sier Atle Olav Heradstvei­t.

 ??  ?? 750 kr til og med 5 km/t2050 kr til og med 10 km/t3300 kr til og med 15 km/t4600 kr til og med 20 km/t6250 kr til og med 25 km/t8300 kr til og med 30 km/t9950 kr til og med 35 km/t
750 kr til og med 5 km/t2050 kr til og med 10 km/t3300 kr til og med 15 km/t4600 kr til og med 20 km/t6250 kr til og med 25 km/t8300 kr til og med 30 km/t9950 kr til og med 35 km/t
 ??  ?? PÅ POST: Politiets trafikksek­sjon er regelmessi­g på plass ved Krambua i Fjøsangerv­eien. Her leder Atle Olav Heradstvei­t.
PÅ POST: Politiets trafikksek­sjon er regelmessi­g på plass ved Krambua i Fjøsangerv­eien. Her leder Atle Olav Heradstvei­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway