Bergens Tidende

Tror boligprise­ne øker med flere studenter

Boligselge­re kan tjene på å vente på studentene. Men foreldre bør vaere forsiktige med å spekulere i barnas bolig, mener NHH-professor.

- GURO VALLAND guro.valland@bt.no MALENE INDREBØ-LANGLO foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

e– Det føles litt voksent, det å vaere på jakt etter sin første leilighet, sier Inga Haveland Mannsåker

(22).

Titalls personer – både unge og gamle – hadde onsdag kveld tatt turen på visning i Gamle Nøstegaten i Bergen.

Mange av de potensiell­e boligkjøpe­rne hadde med seg både mor og far, men flere kom også alene.

– Jeg har hatt foreldrene mine med i hele prosessen, men akkurat i dag er det utenbys. Dette er min første visning, sier Mannsåker, som hadde med seg kusinen Anna Haveland (22).

– Her kan du ha skrivebord, skyter kusinen inn mens de to

22-åringene inspiserer leilighete­n.

Begge studerer ved Bergen Arkitekthø­yskole og er i dag leietakere.

– I lengden blir det billigere å eie enn å leie. I tillegg har jeg bodd i kollektiv og tenker at det kunne vaert greit å ha noe som er sitt eget, sier Mannsåker.

Hvor høyt hun kan gå på pris er hun usikker på.

– Dette er min første visning, så alt er nytt. Vi får se hvordan det går!

– Boligprise­ne hopper

– Når så mange får vite hvor de skal studere, kan det gi prisoppgan­g i visse segmenter av markedet. Og da snakker vi stort sett om mindre leilighete­r i sentrum, eller i naerheten av sentrum, sier Dag Jonny Johannesse­n, daglig leder i DNB Eiendom i Bergen.

Meglertopp­en har egentlig sommerferi­e, men tar seg likevel tid til å møte en kunde. En av årets heftigste boligseson­ger er i ferd med å innta Bergen: studiestar­t. – For et par uker siden merket vi at aktivitete­n begynte å øke. Det er ikke bare personer som bor i andre byer som tar kontakt, men også bergensere som bruker studiene til å forlate redet og kjøpe noe eget, sier Johannesse­n.

Unge håpefulle får denne uken svar på studieønsk­et sitt. Det vil kunne gi et byks i etterspørs­elen i boligmarke­det, ettersom kjøp av egen bolig er blitt mye mer vanlig for studenter enn tidligere.

Bevisste på tidspunkt

Bergen tiltrekker tusenvis av studenter hvert eneste år.

– Studenteff­ekten er spesielt typisk i august. Da hopper boligprise­ne. Mange skal flytte, mange skal ha bolig. Prisene stiger, sier Ola Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøy­skole (NHH).

Det vet også boligselge­rne. Mange har ventet med å legge ut boligen sin for salg, nettopp for å treffe de unge på boligjakt.

 ??  ?? Dag Jonny Johannesen
Dag Jonny Johannesen
 ??  ?? Ola Grytten
Ola Grytten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway