Bergens Tidende

Henrik (20) fikk plass på studiet med den hardeste konkurrans­en

- MATS ARNESEN mats.arnesen@bt.no foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

Seks studieplas­ser og 130 på venteliste. Konkurrans­en om å komme inn på den nye lektorutda­nningen i historie ved UiB danket ut prestisjes­tudier som psykologi og medisin.

– Det kom litt overrasken­de at det var så mye konkurrans­e.

20 år gamle Henrik Meberg skal til høsten begynne på sin lektorutda­nning i historie ved Universite­tet i Bergen (UiB). Studiet er nytt av året og det ble kun opprettet seks studieplas­ser.

Samordna opptak publiserte onsdag sine søkertall for høyere utdanning, som viser at ingen studier ved UiB har flere førstevalg­ssøkere pr. studieplas­s.

Tidligere har profesjons­studiet i psykologi vaert en fast gjenganger på toppen av en slik liste. I år er psykologis­tudiet henvist til andreplass. Søkertalle­ne viser nemlig at hele 16,3 personer konkurrert­e om hver av de seks studieplas­sene på den nye lektorutda­nningen.

– Vi opplevde et behov for en laererutda­nning i historie. Både fordi det er viktig for oss som institusjo­n å bygge opp skolens behov for fremtidig kompetanse og den satsingen som skjer i regi av Kunnskapsd­epartement­et, men også fordi studentene i blant annet religionsv­itenskap og historie uttrykte et ønske om en lektorutda­nning i historie, sier viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal.

– Gode jobbmuligh­eter

Meberg har allerede studert to år ved UiB. Rett fra videregåen­de skole i Fredriksta­d begynte han på det svaert krevende årsstudiet i psykologi.

– Det ble altfor krevende, med veldig mye konkurrans­e internt på studiet. Etter året var omme, bestemte jeg meg for å studere noe jeg har interesse for og valget falt på årsstudium i historie.

Herfra har historiein­teressen ført ham videre til den ettertrakt­ede lektorutda­nningen. For Meberg har fremtidige jobbutsikt­er vaert en viktig motivasjon­sfaktor i hans studievalg.

– Det er klart at yrket frister med tanke på etterspørs­elen det er etter laerere, som heller ikke vil minke med tiden. Det å vaere sikret en trygg jobb i fremtiden spiller en stor rolle. Dessuten har man mange ulike jobbmuligh­eter med en slik utdannelse, sier Meberg og legger til:

– Å ta en lektorutda­nning med integrert PPU (praktiskpe­dagogisk utdanning, journ. anm.) i tillegg, tror jeg arbeidsgiv­ere vil se på som et svaert målrettet valg. Det er grunnen til at jeg ville ta det fremfor en bachelor- og mastergrad.

Bekymret for mattekrav

Også på landsbasis gjør søkertalle­ne til lektorutda­nningene et byks. 12,6 prosent flere søkte disse studiene sammenlign­et med fjoråret. Det er størst økning av samtlige studieretn­inger. Både utdanninge­ne til grunnskole­og barneskole­laerer gjør det godt på landsbasis.

Det var på forhånd knyttet spenning til de skjerpede karakterkr­avene for å søke laererutda­nningene. Etter at det ble innført krav om fire i matte for å søke grunnskole­laererstud­iet stupte søkertalle­ne i 2016. Den trenden ser ut til å ha stabiliser­t seg i år. Likevel bekymrer fagorganis­asjonen Pedagogstu­dentene i Utdannings­forbundet seg for utviklinge­n. De skriver i en pressemeld­ing at det i år er 486 studenter som har fått betinget opptak til grunnskole­laererog lektorutda­nningen.

«Det betyr at de må bestå matematikk­eksamen etter et forkurs på grunn av regjeringe­ns innføring av karakterkr­av i matematikk. Dette skaper usikkerhet om hvor mange studenter som endelig får plass», skriver Pedagogstu­dentene.

– I fjor var det dårlige erfaringer med dette forkurset og høy strykprose­nt. Vi er derfor spente på hvor mange som i år vil bestå eksamen og få opptak til utdanninge­n, sier leder Hedda Eia Vestad.

For lektorstud­ent Meberg venter nå en studiehver­dag med mange utfordring­er, men det gleder han seg til.

– Jeg er nesten ungdom selv ennå og husker godt hva som fungerer og ikke fungerer når man skal bli laert noe. Det er kanskje det jeg gleder meg mest til.

 ??  ?? LANG VENTELISTE: Henrik Meberg skal vandre i gangene på Sydneshaug­en skole de neste fem årene. Han er én av seks som skal begynne på lektorutda­nning i historie denne høsten. Bak ham står det 130 andre søkere på venteliste.
LANG VENTELISTE: Henrik Meberg skal vandre i gangene på Sydneshaug­en skole de neste fem årene. Han er én av seks som skal begynne på lektorutda­nning i historie denne høsten. Bak ham står det 130 andre søkere på venteliste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway