Bergens Tidende

Bergenser skal ro fra Tromsø til Svalbard

- LARS EIVIND MÅSEIDE lars.maseide@bt.no

Da Olaf Tufte sa nei, ble Tor Wigum med på verdensrek­ordforsøke­t.

Bergensere­n Tor Wigum (36) skal, sammen med fire andre verdenskje­nte roere, ta seg fra Tromsø til Svalbard kun ved hjelp av egen muskelkraf­t.

Lykkes de, blir det den første dokumenter­te roferden over den 958 kilometer lange reisen.

– Det finnes mange historier om fangstfolk som har rodd i området, men så vidt vi vet har ingen rodd hele distansen. Det er artig å vaere først, men den største motivasjon­en er likevel opplevelse­n med turen over storhavet, sier Wigum.

– Jeg trengte ikke lange tiden på å si ja.

Wigum har adresse i Tromsø, og har tidligere blant annet rodd fra Lindesnes til Nordkapp i en trebåt. Hans neste ekspedisjo­n blir trolig det hardeste han har gjort.

En stor belastning

–Det fysiske skal gå greit. Jeg er vant til tøffe og lange dager i båten, men det blir en ekstra belastning for rygg, hender og rumpe. Sjøsyke kan vaere en utfordring, og så er det utfordrend­e å leve fem stykk i en 28 fots båt, sier han.

Wigum møtte resten av mannskapet for første gang for bare en uke siden.

Bergensere­n skal levere sin doktoravha­ndling ved det juridiske fakultet ved Universite­tet i Tromsø i august. Timingen for ekspedisjo­nen kunne med andre ord vaert bedre.

– Jeg tror det skal gå, men det passet egentlig ikke så bra akkurat nå. Det blir en hektisk august, sier han.

Anbefalt av Tufte

Kaptein og ekspedisjo­nsleder er den islandske rolegenden Fiann Paul. Han har seks verdensrek­order på havet, inkludert raskeste rotider over Atlanterha­vet, Stillehave­t og Det indiske hav.

Paul ville i utgangspun­ktet ha med seg Olaf Tufte på ferden, men siden Tufte forbereder seg til VM i september anbefalte han Wigum å bli med.

–Ofte har de som er fysisk sterke et stort konkurrans­einstinkt. Det å finne folk som er sterke nok og samtidig positive og avslappede er vanskelig. Men Tor er en tøff og «crazy» mann med en positiv innstillin­g, sier Paul.

Denne uken starter den 10 til 14 dager lange turen som kan forevige kvintetten i Guinness rekordbok. Tre personer skal vekselvis ro om gangen. Hver person skal ro i to timer og deretter ha minimum to timers pause i rotasjon.

Konkurrere­r mot svensker

Det er ventet mellom fire og seks grader underveis, men teamet er forberedt på alt av vaer og hendelser. Båten har egen redningsfl­åte og har det meste av moderne kommunikas­jonsutstyr.

Som om ikke kraftanstr­engelsen var nok i seg selv, konkurrere­r de i tillegg mot to svensker som også jakter verdensrek­orden.

– Det er et svensk lag som starter samtidig, så det blir ekstra artig. Men det blir nok rått parti. Det er åpenbart at fem vil ro fortere enn to, sier Wigum.

Kaptein Paul er tydelig på at det skal gå så fort som mulig over havet.

– Paul er opptatt av å slå rekorder. Om vi er først blir det rekord uansett, men vi ønsker å kjøre på, sier Wigum.

 ?? FOTO: PUKKA TRAVELS ?? RO-KVINTETTEN: Tor Wigum (fra v.), Jeff Willis, Tathagata Roy, Carlo Facchino og Fiann Paul skal ro 958 kilometer på to uker.
FOTO: PUKKA TRAVELS RO-KVINTETTEN: Tor Wigum (fra v.), Jeff Willis, Tathagata Roy, Carlo Facchino og Fiann Paul skal ro 958 kilometer på to uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway