Bergens Tidende

EU truer med å frata Polen stemmerett­en

Polen er i realiteten i ferd med å sikre seg politisk kontroll over domstolene, mener EU.

- NIKLAS HEINSKOU niklas.heinskou@pol.dk

eEU ser ut til å ha mistet tålmodighe­ten med Polen. Siden januar 2016 har EU-kommisjone­n søkt en dialog med Polen rundt landets svekkelse av rettstilst­anden, men nå legger kommisjone­n opp til rettssaker som truer med å frata Polen stemmerett­en i EU.

En trussel mot rettsstate­n

Dråpen som skal ha fått begeret til å renne over er den polske regjeringe­ns forslag om å gjennomfør­e en reform som skal sikre ytterliger­e kontroll over domstolene. Hvis det polske regjerings­partiet Lov og rettferdig­het (Pis) får viljen sin, skal justismini­steren blant annet kunne sparke og ansatte dommere – også i høyesteret­t. Den uavhengige enheten som hittil har utnevnt dommere skal oppløses. Lovene utgjør ifølge EU en betydelig trussel mot Polen som rettsstat.

– Totalt sett vil lovene utrydde domstolene­s gjenvaeren­de uavhengigh­et, og sette rettsvesen­et under regjeringe­ns fullstendi­ge, politiske kontroll. Etter disse reformene vil dommerne jobbe på de politiske ledernes nåde, og vaere avhengige av dem fra deres utnevnelse til deres pensjon, sa Frans Timmermans, kommisjone­ns visepresid­ent, under en pressekonf­eranse i Brussel onsdag.

Atombombep­aragrafen

Formelt vil kommisjone­n først treffe en beslutning neste uke, slik at man har tid til å forberede de nødvendige juridiske analysene. I praksis er det imidlertid ingen tvil om kommisjone­ns beslutning om å starte rettssaker ved EU-domstolen mot den polske regjeringe­n.

Det kan også bli snakk om å utløse den såkalte atombombe-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway