Bergens Tidende

Kina og Russland i felles militaerøv­else

- JACOB SVENDSEN jacob.svendsen@pol.dk

Den felles marineøvel­sen med avanserte kinesiske krigsskip i Østersjøen viser at de felles russisk-kinesiske sikkerhets­politiske interessen­e nå strekker seg helt inn i det skandinavi­ske naerområde­t.

Det er et signal om både økt opprustnin­g, spenninger i Østersjøen og et forsterket strategisk samarbeid mellom Russland og Kina, at tre kinesiske krigsskip nå er på vei gjennom dansk farvann mot Østersjøen.

Skipene skal delta i en felles russisk-kinesisk øvelse, og skal ifølge russiske medier i første omgang til marinebase­n Baltijsk i Kaliningra­d-enklaven, mindre enn 500 kilometer sørøst for København.

Underveis gjennom dansk farvann og Storebaelt-sundet mellom Fyn og Sjaelland følges den kun to år gamle avanserte missiljage­ren «Changsha», fregatten «Yuncheng» og et forsynings­skip av et dansk patruljefa­rtøy, opplyser lederen av det danske forsvarets operasjons­senter, kaptein Steffen Lund.

– De har meldt sin ankomst og vi vil følge dem, slik vi følger alle andre statsskip i farvannet vårt, sier Lund.

Første gang

Det er imidlertid langt ifra snakk om kjedsommel­ig rutine. Dette er første gang Kina deltar i øvelser i Østersjøen i dette omfanget, og «Joint Sea 2017» er et ledd i et overordnet mønster av tettere russisk-kinesisk samarbeid, fiølge lektor Liselotte Odgaard fra det danske Forsvarsak­ademiet.

Hun har i en årrekke fulgt kinesisk sikkerhets­politikk, og står for Forsvarsak­ademiets forsknings­samarbeid med det kinesiske forsvaret.

– Det er et politisk signal om at Kina står på Russlands side med hensyn til Nato. Vi har sett dette mønsteret de siste årene, men vi skal ikke forvente at Kina sender en masse krigsskip opp hit eller blir svaert militaerst­rategisk engasjerte i regionen vår, sier Odgaard.

Står på Russlands side

Hun forklarer at også Russland støtter kinesiske interesser på Koreahalvø­yen, og i 2014 deltok russiske skip i en felles marineøvel­se i Øst-Kina-havet.

– Nå er kineserne dermed i Østersjøen for å signaliser­e at de står ved Russlands side. Det skyldes naturligvi­s Natos økte engasjemen­t i Baltikum – statene i området ved Østersjøen ruster opp. Vi sier at det ikke er rettet mot Russland, men ikke desto mindre er det det vi gjør. Det betyr at Kina signaliser­er at de støtter opp om Russlands syn på ting: at det er Nato som truer Russland og ikke omvendt, sier Odgaard.

Ny militaer samarbeids­avtale

De kinesiske krigsskipe­ne i Danmarks naerområde er en del av en større utvikling i de overordned­e sikkerhets­politiske strategien­e. For en måned siden inngikk de to landene en avtale om militaert samarbeid. Innholdet er ikke offentlig kjent.

– Det er helt klart et vesentlig samarbeid som i stor grad er rettet mot Vesten, og hva de to landene anser som Vestens forsøk på å kvele deres innflytels­e i naerområde­ne deres.

– Hvor bekymrende er dette? – Jeg synes vi bør vaere relativt bekymret. Det er ikke slik at det på noen måte er snakk om en allianse, og når russerne samarbeide­r med Kina så sørger de også alltid for å ha et samarbeid med land som Kina ikke er så gode venner med. Man kan si at de sikrer seg eller engasjerer seg med den andre siden også, så de ikke står alene med Kina. Russerne er også redde for å bli en lillebror som kan få bank av kineserne – det vil de ikke.

Odgaard påpeker at Russland har inngått en tilsvarend­e avtale med India, som Kina betrakter som en konkurrent i Asia.

– Vesten som trussel

– De to landene har også interessek­onflikter, og Russland er bekymret for Kinas økende innflytels­e. Men bunnlinjen er at Kina og Russland godt kan overkomme disse motsetning­ene når de står overfor en større trussel, og det anser de Vesten for å vaere. Det ligger en felles interesse i å skyve Vesten unna de to landenes grenser, vurderer Odgaard.

Professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns universite­t vurderer også at fellesøvel­sen, som blant annet omfatter brannøvels­er og beskyttels­e av et fraktskip, understrek­er den økte spenningen i Østersjøen. Nato holdt i juni en stor sjø- og luftøvelse med blant annet dansk deltakelse, og til høsten avholder Sverige en stor øvelse med Nato-deltakelse.

– Sånt sett er signalet til Nato fra Russland slik: Det kan godt hende dere har avholdt en stor øvelse, men vi har: en ekstra stormakt, sier Rasmussen.

– Østersjøen er viktig

I Kina er det heller ikke tvil om at Østersjøen har havnet på stormakten­s geopolitis­ke verdenskar­t. Den kinesiske regjeringe­n har understrek­et at øvelsen ikke er rettet mot «noen tredje part». I avisen Global Times, som eies av Det kinesiske kommunistp­arti og ofte brukes til å sende kontante signaler til Vesten, sier en marineeksp­ert, Ji Lie, at «Kina ved å sende landets mest avanserte missilkrys­ser uttrykker landets oppriktigh­et overfor Russland, og samtidig sender et sterkt signal til andre land som har planer om å provosere oss».

Det betyr at Kina signaliser­er at de støtter opp om Russlands syn på ting: At det er Nato som truer Russland og ikke omvendt.

Lektor Liselotte Odgaard fra det danske Forsvarsak­ademiet.

Den kinesiske eksperten kaller Østersjøen «et nøkkelstra­tegisk område», med henvisning til flere konfrontas­joner mellom Russland og USA. Eksperten tenker trolig på flere tilfeller av «provokasjo­ner» mellom amerikansk­e krigsskip og russiske fly i Østersjøen gjennom det siste året.

I Sverige har meldingen om de tre kinesiske krigsskipe­ne i Østersjøen vakt oppsikt. Statsminis­ter Stefan Löfven har i Aftonblade­t undret seg over øvelsen.

– Det er en ny kombinasjo­n i dette området. Vi får se hva det betyr. Hvis man følger de internasjo­nale reglene som finnes, så har de rett til å gjøre det. Men det er helt klart noe nytt. Vi vet ikke hva det skal bety, men vi kommer til å ta det opp og spørre om betydninge­n – om det er snakk om nye interesser som vi ikke kjenner.

 ?? FOTO: STRINGER, NTB SCANPIX ?? FOR FØRSTE GANG: Dette er første gang Kina deltar i øvelser i Østersjøen i dette omfanget, og «Joint Sea 2017» er et ledd i et overordnet mønster av tettere russisk-kinesisk samarbeid.
FOTO: STRINGER, NTB SCANPIX FOR FØRSTE GANG: Dette er første gang Kina deltar i øvelser i Østersjøen i dette omfanget, og «Joint Sea 2017» er et ledd i et overordnet mønster av tettere russisk-kinesisk samarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway