Bergens Tidende

Fana stadion må rustes opp hvis Bergen skal få EM

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no foto PAUL S. AMUNDSEN

Bergen kommune er positive til å ta på seg kostnadene for å få U23EM til byen. – Det er for tidlig å snakke om hvor mye det vil koste, sier Frode Karlsen.

Rådgiver Frode Karlsen i Bergen kommunes idrettssek­sjon var en del av den norske delegasjon­en som deltok på det såkalte «bidding-seminaret» under U23-EM i polske Bydgoszcz forrige uke.

Sammen med representa­nter fra Norges Friidretts­forbund (NFIF) og delegasjon­er fra andre aktuelle søkerbyer, fikk han informasjo­n om hva som kreves for å kunne arrangere mesterskap­et.

Tirsdag slapp NFIF nyheten om at de vurderer å søke om å få enten U23- eller U20-EM i 2021, og at det eventuelt skal legges til Bergen.

– Vi har gode erfaringer med Bergen kommune. Kretsen og bergensklu­bbene er også svaert kompetente og har mye erfaring med å arrangere store stevner. Det ønsker vi å utnytte videre, forklarer friidretts­president Ketil Tømmernes.

Men å arrangere et europamest­erskap er ikke gjort i en håndvendin­g. Det europeiske friidretts­forbundet (EA) stiller strenge krav til arrangørby­ens fasilitete­r, hvilket i Bergens tilfelle betyr at Fana stadion må rustes opp.

– Garderoben­e, møterommen­e og VIP-fasilitete­ne, blant annet, må oppgradere­s. Men mange av fasilitete­ne har vi allerede, både tribuner og oppvarming­sbaner, sier Karlsen, som påpeker at det fortsatt ikke er gjort noen utredning for å finne ut hvor mye oppgraderi­ngene vil koste.

– Ikke store løft

Da Bislett Games ble arrangert på Fana stadion i 2004, ble arenaen pusset opp for rundt 15 millioner kroner. Kommunen spyttet inn ni av disse millionene, mens Hordaland fylkeskomm­une, spillemidl­er, Lagunen Storsenter og andre aktører sto for resten av spleiselag­et.

Ettersom Fana stadion er et kommunalt anlegg, må Bergen kommune ta mesteparte­n av regningen også denne gang.

– Vi gjorde oppgraderi­nger både til Bislett Games og Superligae­n i 2010, men det er jo allerede blitt en stund siden. Samfunnet utvikler seg fort, og kravene blir hele tiden strengere, sier Karlsen, og legger til:

– Det er ikke store løft som trengs, det er bare snakk om litt pynting og oppgraderi­ng. Detaljer.

Vurderte søknad i 2011

Under besøket i Bydgoszcz fikk den norske delegasjon­en også omvisning på mesterskap­sanlegget. Det holdt en helt annen standard enn Fana stadion.

– De kunne jo hatt et seniormest­erskap. Vi kan ikke ta utgangspun­kt i det vi så der, for man trenger ikke den standarden for å kunne arrangere et U-mesterskap, sier Karlsen.

I det store og hele har selve anlegget ikke all verden å si for om Bergen til slutt blir tildelt mesterskap­et. Så lenge det tilfredsst­iller det internasjo­nale forbundets krav, vil andre punkter i søknaden vaere vel så viktige.

– Det er vel så viktig hvor naer arenaen er flyplass og hvordan overnattin­gsmulighet­ene er i naerheten. På de områdene er vi langt fremme. Klubbene i kretsen har også vist at de kan arrangere store idrettsarr­angementer tidligere, så den kompetanse­n besitter vi også, sier Karlsen.

Bergen vurderte også å søke om å få internasjo­nale ungdomsmes­terskap i 2011. Friidretts­presidente­n mener utgangspun­ktet er langt bedre nå.

– Siden den gang har vi fått seks nye hoteller mellom Flesland og Fana stadion, og Bybanen har begynt å gå på strekninge­n, sier Tømmernes.

Må handle raskt

Det er fortsatt ikke kommunalt vedtatt at Bergen skal søke om å få EM i 2021, men både Karlsen og friidretts­presidente­n beskriver de første møtene som positive.

– Ettersom vi valgte å sende en delegasjon til Polen, så sier det seg selv at vi er interesser­t. I den nye idrettspla­nen fremgår det som viktig at Bergen har store, internasjo­nale idrettsarr­angementer, og et EM vil sette byen på kartet, sier Karlsen.

En eventuell søknad skal nå diskuteres internt i kommunen. Før slutten av januar 2018 må en beslutning vaere tatt. Da må også en avtale med enten NRK eller TV 2 vaere på plass – én av de to rikskringk­asterne må vaere villig til å ta på seg TV-produksjon­en av arrangemen­tet.

– Det er spennende planer, og det hadde vaert kult om det ble U23-EM på Fana stadion. Det betyr en del for rekrutteri­ngen å få store arrangemen­ter. Det er bare synd jeg er for gammel da, sier gullmedalj­ør i Bydgoszcz, Sven Martin Skagestad, som bor like ved stadion.

Hordaland friidretts­krets, som gjennom sine klubber må stille med tekniske funksjonae­rer og ta på seg dugnadsjob­ben, er også positive.

– Friidrette­n vil få ekstra oppmerksom­het, og det setter jo vi pris på. Vi har jo et mål om å rekruttere flere barn, unge og topputøver­e, så dette vil nok hjelpe oss, sier kretsleder JanArle Sletten.

 ??  ?? MESTER PÅ HJEMMEBANE: Sven Martin Skagestad hadde med seg gullmedalj­en fra U23-EM til Fana stadion. Anlegget kan bli vertskap for det aldersbest­emte mesterskap­et i 2021.
MESTER PÅ HJEMMEBANE: Sven Martin Skagestad hadde med seg gullmedalj­en fra U23-EM til Fana stadion. Anlegget kan bli vertskap for det aldersbest­emte mesterskap­et i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway