Bergens Tidende

Apollo landet på månen

-

farkosten skal finne og kjenne igjen en båt.

–Så dette er et prosjekt dere har hatt gående i noen år?

– Ja, dette er mitt tredje år med sommerjobb i Kongsbergg­ruppen. Det første året jobbet vi med å fjernstyre farkosten. I fjor gjorde vi den selvkjøren­de og i år utvikler vi den enda mer, slik at den blant annet blir i stand til å svinge unna hindringer den møter på vannet.

– Er det et krevende arbeid?

– Både òg, vil jeg si. Vi har mye moro også, men vi har frister å forholde oss til, og må bli ferdige. Jeg jobber i et team sammen med ni andre. Alle er veldig motiverte med tanke på fremtidig jobb. Gode referanser er viktig uansett hvilken jobb man måtte sikte seg inn på i fremtiden.

– Innebaerer sommerjobb­en mest jobb eller mest moro?

– Det er en fin blanding av moro og jobb. Kontordele­n er ikke alltid like moro, men farkosten vi har bygget, må av og til på vannet for å prøvekjøre­s. Det er kjempegøy. I midten av august skal vi ha en demonstras­jon for ledelsen og andre nysgjerrig­e. Det gleder vi oss til. Vi er veldig stolte over det vi har fått til.

– Er det en godt betalt sommerjobb?

– Ja, det vil jeg si. Ikke minst om vi tar med i regnestykk­et at vi har det moro og dessuten skaffer oss veldig nyttig jobberfari­ng. –Du kommer selv fra NTNU i Trondheim. Kommer alle i teamet derfra?

–Nei, vi kommer fra tre ulike universite­ter. Noen fra NTNU, noen fra Høyskolen her i Kongsberg og noen fra NMBU, Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t i Ås.

– Hvilke kvalifikas­joner hadde du da du begynte å studere?

– Ingen saerskilte ut over fullført realfag på gymnaset. Jeg var helt gjennomsni­ttlig skoleflink. Men jeg fikk anledning til å ta opp igjen noen fag under førstegang­stjeneste, slik at jeg kom inn ved NTNU.

– Hadde du kursen tidlig staket ut når det gjelder utdannelse? –I grunnen ikke. Det var ikke supergjenn­omtenkt. Veien er blitt til mens jeg har gått, og slik er det vel for de fleste. Veien blir forresten fortsatt til. Fremtiden er ikke hogget i stein. Fagfeltet mitt kalles kybernetik­k, hvilket vil si automasjon og robotikk. Det eneste jeg vet når det gjelder jobbfremti­den, er at jeg sannsynlig­vis må bort fra Bergen. De fleste relevant jobbene finnes i Trondheim og på Østlandet. Jeg tror i det minste det er ganske fremtidsre­ttet, det jeg holder på med. 1969 Apollo 11-ekspedisjo­nen landet på månen klokken 20.17 (amerikansk tid). Snaut syv timer senere ble Neil Armstrong det første mennesket som satte foten på månens overflate. Armstrong og Buzz Aldrin tilbrakte drøyt 21 og en halv time på månen. I løpet av denne tiden gjennomfør­te Aldrin bl.a. historiens første månenattve­rd.

e

 ?? FOTO: NEIL A. ARMSTRONG ?? MOONWALK: Buzz Aldrin poserer ved det amerikansk­e flagget på månen. 21. juli 1969.
FOTO: NEIL A. ARMSTRONG MOONWALK: Buzz Aldrin poserer ved det amerikansk­e flagget på månen. 21. juli 1969.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway