Bergens Tidende

Nå kan UP promillete­ste flygeleder­ne på Flesland

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto TOR HØVIK

Utryknings­politiet (UP) er bedt om å bistå med rustesting av piloter, kabinbeset­ning og flygeleder­e. Dermed kan de komme på besøk i tårnet på Flesland.

Det kommer frem i et brev fra Justisdepa­rtementet til Politidire­ktoratet. Utover Gardermoen skal politiet fremover rutinemess­ig teste ansatte ved flyplassen­e i Bergen, Trondheim eller Tromsø. Det kan bli én av dem eller alle.

Flere tilfeller av rus

– De er velkommen til å kontroller­e oss. Det er positivt med rutinemess­ige kontroller. Tidligere har det vaert slik at det måtte vaere mistanke om rus for at politiet skulle komme på kontroll. Så lenge jeg har vaert her, har ikke det skjedd, sier sjefflygel­eder Tor André Mikkelsen.

Han har vaert flygeleder siden 1998. Som sjefflygel­eder har han nå ansvar for å autorisere kollegaene sine for tilgang til gradert informasjo­n. I lokalene henger det flere plakater som påpeker farene ved rus, som kan vaere én årsak til å miste sin sikkerhets­klarering.

Han tok imot BT fredag, i tårnet på Flesland, 37 meter over bakken. To flygeleder­e og én lufttrafik­kfullmekti­g var på vakt i tårnet, og noen på grunnplan. På et vanlig døgn håndterer flygeleder­ne mellom 350 og 400 avganger og landinger. Mens vi var der, landet et fly fra Iceland Air, mens noen helikoptre satte kursen mot Nordsjøen.

Utsikten er formidabel og oversikten god. Flygeleder­ne går i døgnturnus. De har innlagte pauser etter to timer arbeid. Om det ikke har vaert mistanke om rus blant flygeleder­ne, har det vaert flere tilfeller av rus blant mannskap på fly, også på Flesland. I januar 2007 ble flere besetnings­medlemmer på et ukrainsk transportf­ly pågrepet av politiet i Bergen etter at de var alkoholpåv­irket på vei til flyet.

– Da de kom i sikkerhets­kontrollen, merket vaktene at de luktet alkohol og kontaktet politiet, sa Geir Duesund ved Fana politistas­jon til bt.no da.

I august 2015 rykket politiet ut til et fly fra Air Baltic på Gardermoen. Flere av mannskapet på flyet var beruset. Styrmannen hadde en promille på 1,35, mens tre andre lå over 0,5.

Rusmistank­e i fjor

Politiover­betjent Trond Berge leder grenseseks­jonen i Vest politidist­rikt. Han er stasjonert på Bergen lufthavn Flesland og ser positivt på at Utryknings­politiet skal bistå ved rutinemess­ig ruskontrol­l av flypersone­ll. I fjor testet han og kollegene besetninge­n på et fly etter at det parkerte på mistenkeli­g vis.

– Vi tok alkotest, og den var negativ. Det er bra hvis UP skal bidra på kontroller. De har bedre utstyr enn oss, sier Berge.

Robert Gjønnes, leder i Norsk Flygeleder­forening, ser positivt på planene.

– Vi har et strengt regelverk i forhold til avhold før man skal på arbeid, men vi er for alt som hever sikkerhete­n i luftfarten. Derfor er det helt uproblemat­isk for oss at flygeleder­e testes for rus i arbeidstid­en.

Åtte timer før vakt kan de ikke drikke alkohol.

Planene medfører at politiet altså får enda en oppgave. I brevet fra Justisdepa­rtementet heter det nemlig at rutinemess­ig kontrollvi­rksomhet skal legges inn i de aktuelle politidist­riktenes aktivitets­planer.

– Luftfartst­ilsynet er positiv til at politiet prioritere­r kontroller av alt personell som har sikkerhets­relaterte oppgaver i luftfarten, og at det over de siste årene er lagt opp til en kraftig økning i kontrollfr­ekvens, skriver Svein Johan Pedersen, fungerende direktør for Fagavdelin­gen i Luftfartst­ilsynet i en epost til BT.

Petter Førde leder 1600 piloter i Norsk Pilotforen­ing. Han er mer kritisk og stiller spørsmål ved ressursbru­ken dette medfører.

– Vårt krav i denne saken er at det er politiet, og ingen andre, som skal utføre testene. Dessuten skal de foregå diskret. Hvis det skjer, er det greit for oss, sier Førde.

Vurderer test av andre

Politidire­ktoratet opplyser at de skal i møte med Justisdepa­rtementet om saken i begynnelse­n av august. Da skal det lages en plan for det videre arbeidet.

Direktorat­et skal blant annet bistå Luftfartst­ilsynet og andre aktører for at rusmiddelk­ontrollen på norske flyplasser innfrir kravene fra EUs myndighets­organ Easa.

«Det vil vaere naturlig at arbeidet også gir svar på spørsmålet om andre personer enn flybesetni­ngen og flygeleder­e bør omfattes av rusmiddelt­esting», heter det i brevet fra Justisdepa­rtementet.

– Vi synes det er bra at politiet nå skal sørge for regelmessi­ge ruskontrol­ler, sier Torbjørn Lothe, direktør i NHO Luftfart.

Utryknings­politiet er kjent med planene, men ønsker ikke å kommentere saken.

 ??  ?? I TÅRNET: Sjefflygel­eder Tor André Mikkelsen er positiv til at politiet kan komme på rutinemess­ig ruskontrol­l til flygeleder­ne på Flesland.
I TÅRNET: Sjefflygel­eder Tor André Mikkelsen er positiv til at politiet kan komme på rutinemess­ig ruskontrol­l til flygeleder­ne på Flesland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway