Bergens Tidende

Hemmelig technofest på øy utenfor Bergen

- ROBERT NEDREJORD robert.nedrejord@bt.no foto ELIAS DAHLEN

For kort tid siden samlet byens technomilj­ø seg til lukket selskap på en øy utenfor Bergen. BT var til stede på festen.

– Vi er i alle fall over hundre mennesker her, sier Christian Tilt Riise Hellesøy, som går under artistnavn­et Christian Tilt.

Tunge bassdrønn hamrer løs i skogholtet. Litt i overkant av 20 menn og kvinner danser rundt bålet i midten. I det ene hjørnet står DJ-en. Han skrur opp lyden og overdøver murringen fra de to generatore­ne som produserer hele 24.000 watt og sørger for elektrisit­et til anlegget.

Hemmelig fest

Vi er på en knøttliten øy et stykke utenfor Bergen, og folkene her er ikke glade for å se BTs utsendte. Dette skulle vaere strengt hemmelig. En mengde musikksjan­gere, enklest kalt elektronis­k dansemusik­k, utgjør et lukket miljø i Bergens undergrunn. De arrangerer ofte konserter i nedlagte industriha­ller, i Byfjellene eller som nå, på en øy.

Denne spesielle festen arrangeres av og for byens DJ-er og deres naermeste venner. Det er konsert så godt som hele døgnet og over 20 navn på spilleplan­en.

Hentet fra Tyskland

Selv om elektronis­k dansemusik­k har røtter helt tilbake til 60-tallet, og består av en rekke lignende sjangre, oppsto technoen på østkysten av USA på 80-tallet, først i Detroit. Fenomenet ble globalt på 90-tallet, og Tyskland var blant landene som først omfavnet den ferske sjangeren. Norge og Bergen var ikke lenge etter.

– Det var rundt 1990. Det var helst bare streite diskotek i Bergen på den tiden. Jeg og andre ville lage en motkultur. Miljøet besto av en broket gjeng med punkere, hippier og kunstnere som ville lage fester med nyskapende musikk, sier Anders Gogstad.

Han er en av pionérene i sjangeren, og plukket med seg et par vinylplate­r i davaerende Vest-Berlin kort tid etter murens fall.

Konsert på Rundemanen

En annen som har vaert i sjangeren lenge er Thomas Paulsen, som har arrangert konserter med elektronis­k dansemusik­k i 21 år gjennom plateselsk­apet Ploink. Også han skulle spille på den hemmelige øyfestival­en midt på natten, men en flykansell­ering satte bråstopp for det.

Men han har vaert på mange hemmelige utekonsert­er med technomilj­øet tidligere.

–Jeg har spilt på toppen av Rundemanen. Da vi en sommer fant en stikkontak­t der, var vi nesten i ekstase. Vi gjorde tre flotte fester der, og publikum måtte gå opp. Vi er sunne foregangsm­ennesker for natur og ungdom, sier Paulsen.

Vil ikke sjenere

200 meter unna festen på øyen høres ikke noe annet en fugleskrik og sauebrekin­g.

– Vi vil ikke sjenere noen, og helst vaere i fred. For et par år siden ble et par høyttalere satt feil vei, ut mot sjøen, og lyden beveger seg lett over vannet. Det skal ikke skje igjen, sier Jørgen Sulen, som både arrangerte og spilte på festen.

Midt på «festivalom­rådet» drukner måkeskrike­ne i technomusi­kken fra den lille dagscenen. Folk sitter i grupper og slapper av, bare et par stykker danser. Den mobile scenen, som flyttes fra den åpne dagplassen til en lukket krok som er døpt «nattscenen», lager mye lyd lokalt. Men du skal ikke gå langt vekk før du ikke får noe som helst med deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway