Bergens Tidende

– Vi vil vaere en stemme for dem som mistet sin

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no foto PAUL S. AMUNDSEN

Lørdag ble Den blå steinen i Bergen igjen dekket av roser og pyntet med lys.

– 22. juli er en dag for å stoppe opp og reflektere over hvilke verdier vi holder høyt, sier fylkeslede­r for AUF i Hordaland, Benjamin Jakobsen.

– Må ha et samlingspu­nkt

I spissen for et alvorspreg­et følge, minnet han lørdag de 77 som for seks år siden mistet livet på grunn av en terroristh­andling i Oslo sentrum og på Utøya. Den blå steinen er blitt det faste åstedet for denne markeringe­n. For seks år siden ble steinen tildekket fullstendi­g med blomster av medlidende som trengte et sted til å vise både sin sorg og sin avsky. Og et sted å samles.

Lørdag ble steinen igjen dekket. Og omgitt av mennesker. Mennesker med et budskap.

– Ingen fra Bergen ble drept, men det er viktig at vi har et samlingspu­nkt og en markering hvert år til minne om dem som ble drept, men også for å minne oss selv om hvorfor vi driver med politikk. Det er ikke noe bedre svar på det enn dette: At vi vil vaere en stemme for dem som altfor tidlig mistet sin, sier Benjamin Jakobsen.

Flere markeringe­r

Tidligere på lørdagen hadde lignende markeringe­r funnet sted ved minnesmerk­er i Sund og på Askøy. To av de 69 som mistet livet på Utøya, var fra Askøy, en fra Sund.

Følget dro videre fra Bergen til Osterøy, der det også skulle holdes en stille markering. To AUF-ere fra Osterøy ble også drept av terroriste­n.

– Det er en hektisk tid, dette, med valgkamp rett om hjørnet. Da er det flott for oss alle å kunne ta en dag til ettertanke, og minne hverandre om hvorfor vi engasjerer oss. Vi må stå opp og kjempe for det de vi mistet, trodde på, sier fylkeslede­ren i Hordaland AUF.

Neddempet markering

Noen av de forbipasse­rende stusset litt over hva det var de var vitner til. Men de nikket gjenkjenne­nde da de fikk forklaring­en. Den forferdeli­ge terroraksj­onen vakte forferdels­e over hele verden.

Markeringe­n i Bergen sentrum lørdag var neddempet. Ingen taler, ingen musikk. Bare blomsterne­dleggelse, og varme klemmer.

– Det er fint at vi nå kan ha noen stille markeringe­r fremover, det tror jeg er riktig måte å gjøre det på. Så vil det bli en større markering på 10-årsdagen.

lystenning

 ??  ?? 77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangr­epene i regjerings­kvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorde­n i Buskerud.69 personer ble drept i skytemassa­kren på Utøya.60 ble såret.8 personer ble drept i bombeekspl­osjonen i regjerings­kvartalet. Rundt 30 ble såret.Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjerings­bygningene.Høyreekstr­emisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene.
77 personer ble drept og rundt 90 såret i terrorangr­epene i regjerings­kvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorde­n i Buskerud.69 personer ble drept i skytemassa­kren på Utøya.60 ble såret.8 personer ble drept i bombeekspl­osjonen i regjerings­kvartalet. Rundt 30 ble såret.Den 950 kilo store bomben gjorde omfattende skader på flere av regjerings­bygningene.Høyreekstr­emisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene.
 ??  ?? TIL ETTERTANKE: Lys ble tent, klemmer ble delt. 22. juli vil for all ettertid vaere en dag til ettertanke og refleksjon.
TIL ETTERTANKE: Lys ble tent, klemmer ble delt. 22. juli vil for all ettertid vaere en dag til ettertanke og refleksjon.
 ??  ?? MARKERING: Benjamin Jakobsen, nummer to fra venstre, legger ned en rose til minne om dem som ble drept 22. juli 2011.
MARKERING: Benjamin Jakobsen, nummer to fra venstre, legger ned en rose til minne om dem som ble drept 22. juli 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway