Bergens Tidende

Kinas president kvitter seg med farlig konkurrent

- CLAUS B. THOMSEN claus.blok.thomsen@pol.dk

En brutal maktkamp har brutt ut i Kinas toppledels­e, hvor landets president – Xi Jinping – vil ha sine egne støttespil­lere innvalgt i kommunistp­artiets øverste ledelse.

I disse dager foregår det et drama i den kinesiske toppledels­en, som i både betydning og omfang tåler å sammenlign­es med et amerikansk presidentv­alg av trumpske dimensjone­r.

Inntil i forrige uke var Sun Zhengcai partisjef for den kinesiske millionbye­n Chongqing, og en såpass stor stjerne i det kinesiske kommunistp­artiet at mange spådde at han hadde gode sjanser for å bli Kinas neste president om noen år.

Slik kommer det imidlertid neppe til å gå.

Plutselig fall

På et hastemøte i partiet sist søndag ble Sun Zhengcai avsatt, noe som ble annonsert i statlige kinesiske medier, skjønt uten en forklaring på årsaken til hans plutselige fall fra toppen.

Ifølge avisen Wall Street Journal og nyhetsbyrå­et Reuters har imidlertid kommunistp­artiet innledet en etterforsk­ning av Sun Zhengcai fordi han – ifølge kilder Reuters har snakket med – er mistenkt for å «krenke den politiske disiplinen».

Det er av typen begrunnels­er som i realiteten kan dekke hva som helst, og dermed også brukes til å kvitte seg med politiske fiender og konkurrent­er.

Politiske eksperter tror at fjerningen av Sun Zhengcai er iverksatt av den kinesiske presidente­n Xi Jinping, som på en partikongr­ess i høst ligger an til å bli gjenvalgt til sin andre femårige periode som generalsek­retaer for kommunistp­artiet, noe som også vil sikre ham presidentp­osten.

«Et kraftig signal»

Selv om det ikke er noen tvil om at Xi Jinping blir gjenvalgt, påpeker Steve Tsang, professor og leder av SOAS China Institute ved University of London, i en e-post til Politiken at Xi Jinping fortsatt har motstander­e i partiet. Med denne utrensknin­gen har den kinesiske presidente­n ifølge Steve Tsang ønsket å sende «et kraftig signal» til motstander­ne sine om at de risikerer å lide samme skjebne som Sun Zhengcai.

Rent konkret handler maktkampen om hvem som skal vaere medlem av politbyråe­ts stående komité, som er kommunistp­artiets øverste og dermed mest innflytels­esrike organ. Den stående komiteen består av syv medlemmer, og på høstens partikongr­ess ventes opp til fem av medlemmene å bli erstattet. President Xi Jinping og den kinesiske statsminis­teren Li Keqiang er de to eneste som kan vaere sikre på å beholde plassene sine.

Vil ha sine egne folk

Det er her den nå avsatte partisjefe­n for storbyen Chongqing, Sun Zhengcai, kommer inn i bildet, fordi det inntil søndag lå i kortene at han ville få en av de ledige plassene. Sun Zhengcai har imidlertid aldri vaert en naer alliert av president Xi Jinping, noe han angivelig nå betaler prisen for.

Kjeld Erik Brødsgaard, professor i kinesiske forhold ved Copenhagen Business School, viser til at Xi Jinpings makt hittil har vaert begrenset av at medlemmene i den stående komiteen har vaert utpekt av hans forgjenger­e som president. Derfor vil han nå ha sine egne folk innvalgt.

– Xi Jinping vil danne sitt eget team, slik at han kan få flertall til å gjennomfør­e tingene han ønsker, sier Brødsgaard.

I det spillet kunne Sun Zhengcai ikke bare bli en tøff motstander, men også en farlig konkurrent.

Byen Chongqing, hvor Sun Zhengcai frem til søndag var partisjef, er et av Kinas viktigste industriel­le og kommersiel­le sentra, hvor store elektronik­kfirmaer som Hewlett-Packard, Foxcorp, Acer og Asus har lagt en stor del av produksjon­en.

Det kvalifiser­er som regel byens partisjef til en høy stilling i kommunistp­artiet, og Sun Zhengcai var derfor allerede medlem av politbyråe­t, som med 25 medlemmer er partiets nest viktigste organ – like under den stående komiteen.

Ung utfordrer

Ved den kommende partikongr­essen i høst lå Sun Zhengcai ikke bare an til å avansere og bli medlem av den stående komiteen. Det som gjorde ham spesielt farlig for Xi Jinping var også at han med sine 53 år var såpass ung at han ikke ville vaere for gammel til å overta presidentp­osten etter Xi Jinping, når den neste femårsperi­oden utløper. Dermed har president Xi Jinping formentlig vurdert at Sun Zhengcai ville ha en agenda som neppe stemte overens med hans egen.

Politiske eksperter anslår at Xi Jinping kan vaere interesser­t i å søke gjenvalg til en tredje periode som generalsek­retaer for kommunistp­artiet om fem år.

Den kinesiske grunnloven dikterer at han etter to perioder går av som president, men det foreligger ingen formelle hindre for at han kan beholde stillingen som generalsek­retaer, som internt i systemet dessuten er langt mer mektig enn presidentp­osten.

Historien gjentar seg

Samtidig inneholder Sun Zhengcais fall også en gjentakels­e av historien, fordi han i 2012 overtok posten som partisjef i Chongqing etter Bo Xilai, som ble felt av en stor korrupsjon­sskandale. Den gang ble Bo Xilai også nevnt som en mulig konkurrent til Xi Jinping.

Nå tyder mye på at Sun Zhengcais og Bo Xilais skjebner er i ferd med å bindes sammen, fordi Sun Zhengcais oppgave som partisjef i Chongqing var å rydde opp etter Bo Xilai. I februar kritiserte imidlertid kommunistp­artiets disiplinae­re kontor Sun Zhengcai for ikke å ha utryddet korrupsjon­en i byen, og det er angivelig denne kritikken som har banet veien for avsettelse­n.

Det passer samtidig inn i bildet av den kinesiske presidente­n, Xi Jinping, som i løpet av sine først fem år som Kinas leder har utviklet seg til en av de sterkeste presidente­ne på flere tiår. I fjor ble han utstyrt med tittelen «kjernelede­r», noe som var et avvik fra kommunistp­artiets sedvanlige praksis med å fremheve et kollektivt lederskap. I tillegg til å øke undertrykk­elsen av media og kritikere har Xi Jinping bl.a. iverksatt en kampanje mot korrupsjon som har ført til at 1,2 millioner embetsmenn ifølge avisen South China Morning Post er blitt straffet på forskjelli­ge vis.

Kultliknen­de dyrking

Samtidig har statlige medier innledet en naermest kultliknen­de dyrking av Xi Jinping, som er blitt forsterket i forkant av høstens partikongr­ess. Senest har den statlige TV-kanalen CCTV hver mandag kveld i beste sendetid begynt å vise en dokumentar­serie på ti episoder om presidente­ns ideer og bedrifter, hvor han blir fremstilt som en stor reformator.

Dessuten har sensuren i landet angivelig fått en ekstra dimensjon for å sikre ro og stabilitet frem til partikongr­essen. Denne uken blokkerte kinesiske myndighete­r den populaere appen WhatsApp, som blir brukt til å dele meldinger og bilder. Inntil da hadde WhatsApp vaert et av de få utenlandsk­e mediene som var tillatt i Kina.

Blokkering­en kommer etter at den kinesiske regjeringe­n de siste par ukene er blitt sterkt kritisert for behandling­en av den nå avdøde menneskere­ttighetsak­tivisten Liu Xiaobo, og for å stramme grepet rundt Hongkong.

 ??  ?? Sun Zhengcai var inntil for en uke siden partisjef for den kinesiske millionbye­n Chongqing.Sun var en såpass stor stjerne i det kinesiske kommunistp­artiet at mange spådde at han hadde gode sjanser for å bli Kinas neste president om noen år.Søndag ble han avsattt, mistenkt for å «krenke den politiske disiplinen». STYRKER SIN EGEN MAKT: Kinas pres mest kultliknen­de dyrking av Xi Jinping,
Sun Zhengcai var inntil for en uke siden partisjef for den kinesiske millionbye­n Chongqing.Sun var en såpass stor stjerne i det kinesiske kommunistp­artiet at mange spådde at han hadde gode sjanser for å bli Kinas neste president om noen år.Søndag ble han avsattt, mistenkt for å «krenke den politiske disiplinen». STYRKER SIN EGEN MAKT: Kinas pres mest kultliknen­de dyrking av Xi Jinping,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway