Bergens Tidende

Dropper studier i jakten på proffkontr­akt

Han bruker tre minutter på å kjøre ned Ulriken. – Det blir feil å si at jeg er redd, sier Isak Leivsson.

- SIMEN SØVIK simen.sovik@bt.no foto ADRIAN B. SØGNEN

eHan er kanskje litt utypisk norsk. Mens kompiser og andre jevnaldre sitter på skolebenke­n og jobber med en bachelor eller master, sykler Isak sikksakk mellom traer og busker nedover bratte fjell. Ned Ulriken? Ja, i 40 kilometer i timen på tre minutter.

– Folk synes det er kult at jeg gjør dette, men samtidig er det mange som synes det er rart at jeg ikke har noen planer om skole. Starter man med det får man ikke nok tid. Dette krever fulltid, sier Isak Leivsson.

Han er 23 år og profesjone­ll utforsykli­st. Han er sommerens svar på Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal. Der de setter utfor fjell på ski, gjør Leivsson det samme på sykkel.

– Pushe til jeg blir redd

– Det er vanskelig når nivået er så høyt. Sykler jeg bra, men ikke pusher grensene slik at jeg blir redd, havner jeg rundt 40.plass. Med en gang man pusher grensene og tar en større risiko får man fem sekunder og kan klatre opp til 15.-plass.

Han er en del av en sport hvor man naermest skal risikere å skade seg.

– Jeg har laert at det skal mye til for å komme dit at man har lyst å gjøre det, sier Leivsson.

Men å plassere utfor i kategorien ekstremspo­rt vil han ikke.

– Jeg gjør ikke dette for adrenaline­t. Man er ikke ute etter det kicket, da hadde man ikke syklet i fire minutter, men i 20 sekunder.

– Må testes mentalt

Vi treffer Leivsson ved Ulriksbane­n. Når han er hjemme i Bergen, kan det fort bli seks-syv turer opp og ned det 643 meter høye fjellet.

Inne i gondolen deler vi plass med noen turister fra Østlandet. De blir smått satt ut når de hører at Isak Leivsson skal sykle ned igjen.

– Sykler du ned her? naermest roper han ene.

– Du burde nesten blitt testet mentalt, føyer han til med et smil.

– Ingen som tvinger meg

Gondolbane­n bruker syv minutter hver vei. På sykkel kommer Isak Leivsson seg fra topp til bunn på rundt tre minutter. De fleste vil kalle det galskap. For Leivsson er det jobb, og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway