Bergens Tidende

Gull på 5000 m

-

Jakob Ingebrigts­en løp inn til finaleseie­r på lørdagens 5000 meter under U20-EM i Italia. Han la dermed bak seg skuffelsen han opplevde tidligere på kvelden.

16-åringen var i mål på tiden

14.41,67. Han slo spanske Tariku Novales med 2,99 sekunder.

Narve Nordås tok tiendeplas­sen etter å ha krysset målstreken på 15.16,29.

Det var Ingebrigts­ens første medalje i mesterskap­et. Tidligere på kvelden gikk det ikke fullt så bra i finalen på

1500 meter. Ingebrigts­en falt i nest siste sving og ble hektet av i seierskamp­en. TIl slutt måtte favoritten tåle en svaert skuffende åttendepla­ss.

Etter å ha ligget bak i feltet fra start, løp rogalendin­gen seg opp mot teten. Men fallet gjorde det umulig for ham å kjempe i medaljekam­pen.

Til slutt ble han slått med

1,91 sekunder av gullvinner­en Jake Heyward fra Storbritan­nia. Nordmannen­s tid var på 3.58,64. Ingebrigts­en havnet også bak sin landsmann Thomas Byrkjeland, som tok sjetteplas­sen med

3.57,68.

Laering

Pappa Gjert Ingebrigts­en har overfor NTB beskrevet sønnens program som «hårreisend­e». Søndag går han løs på sitt femte løp på fire dager når han skal kjempe om det edleste metallet på 3000 meter hinder.

–Mange vil nok kritisere at han velger å prøve seg på tre distanser i stedet for å konsentrer­e seg om én medaljeøve­lse. Men sånn er det når man er på vei mot noe større. Jakob har mål som er litt lenger frem i tid. Han vil bli verdens beste løper, og under dette mesterskap­et gjelder det å få mest mulig laering om kapasitet, begrensnin­ger og taktikk, sa Gjert Ingebrigts­en til NTB tidligere i uken.

Markert seg

Selv om sønnen Jakob bare er 16 år og er med i U20-EM for første gang, har det ikke stoppet friidretts­kometen fra å markere seg i mesterskap­et og vaere manges gullfavori­tt. Sandnes-gutten var raskest i kvalifiser­ingen på både 1500 meter og 3000 meter hinder.

Men da medaljene skulle deles ut i Ingebrigts­ens første finale, klarte han ikke å holde seg på beina og falt av. Nesten tre timer senere hadde han langt bedre kontroll og tok et klart 5000-metergull.

Jakob Ingebrigts­en overrasket stort da han nylig klarte VM-kravet med god margin i debuten på 3000 meter hinder. Med tiden 8.26,81 satte han europeisk juniorreko­rd og ble tidenes syvende raskeste nordmann på distansen. NTB