Bergens Tidende

Oppfordrer alle som kan til å reise kollektivt

- HÅKON GLATVED-PRAHL hakon.glatved-prahl@bt.no foto EIRIK BREKKE

Konsekvens­ene av stengt Christies gate vil trolig fortone seg som krusninger i forhold til det som er i vente når sykkel-VM starter.

Fra lørdag stenges nemlig Puddefjord­sbroen på dagtid, det samme gjelder Nygårdstun­nelen, Damsgårdst­unnelen og Løvstakktu­nnelen. Alt blir stengt for vanlig trafikk på dagtid i hele VM-perioden.

– Når i tillegg en rekke gater i Bergen blir stengt for ordinaer trafikk på dagtid, vil konsekvens­ene for vanlige trafikante­r bli enormt merkbar, sier Ingrid Dreyer, pressekont­akt i Skyss, administra­sjonsselsk­apet for kollektivt­rafikken i Hordaland.

Stengetide­n er mellom klokken 08.30 og 19.00, men med små variasjone­r førstkomme­nde helg.

Skyss er imidlertid fornøyd med trafikkbil­det etter torsdagens stengning av Christies gate.

– Helhetsbil­det er positivt, sier Dreyer.

Lange køer fra vest

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hvilke trafikale utslag stengninge­n av Christies gate grytidlig torsdag morgen ville få for morgenrush­et, to dager før sykkel-VM starter.

– Vi visste at presset vil bli tøffest fra vest som følge av omkjøringe­ne etter at Christies gate ble stengt. Det var køer fra Sotra allerede fra 06.00-tiden torsdag morgen, og kø over Puddefjord­sbroen førte til lange forsinkels­er for en del busslinjer, opplyser Ingrid Dreyer.

Hun sier situasjone­n kan bli tilsvarend­e fredag morgen og råder flest mulig bilister, som har mulighet til det, å reise kollektivt.

– Busstasjon­en klarte seg

Skyss er mest tilfreds med at Busstasjon­en klarte å ta unna det økte antall busser som var innom i løpet av torsdagen. BTs direktesen­ding fra stasjonen bekrefter også at det ikke ble det kaoset som enkelte fryktet.

Utenfor Busstasjon­en var det imidlertid tidvis kø av busser som ventet på å svinge inn på terminalen­e.

– Det er godt å se at stasjonen har kapasitet til å ta slike topper, sier Dreyer.

Ga blaffen i kollektivf­elt

Samtidig som Christies gate stengte, ble høyre felt på motorveien fra Åsane terminal til holdeplass­en ved Gamle Bergen forbeholdt kun busser og drosjer. Det samme gjelder begge retninger på strekninge­n Krambua–Danmarks plass. Overvåking­en torsdag viser at det var mange bilister som lot vaere å ta hensyn til skiltingen.

– Det er ikke unaturlig at slike endringer i trafikkmøn­steret tar litt tid å innarbeide, så vi skal følge nøye med den naermeste tiden, sier Elin Hjelset, prosjektle­der for sykkel-VM i Statens vegvesen.

– Det klages på dårlig skilting av kollektivf­eltene?

– Nå skal vi avvente litt, så får vi se hvordan det utvikler seg. Jeg tror mange har fått dette med seg allerede i løpet av torsdagen. Ett virkemidde­l er selvsagt bedre skilting, sier hun.

Shuttlebus­ser settes inn

Til liks med Dreyer i Skyss oppfordrer Hjelset i Vegvesenet til betydelig økt bruk av kollektive transportm­idler i VM-dagene.

– Vi håper på en reduksjon av biltrafikk­en inn og ut av Bergen på rundt 50 prosent de dagene VM varer. Spesielt gjelder det trafikkert­e strekninge­r som for eksempel E39 Fjøsangerv­eien, sier Hjelset.

For å avhjelpe situasjone­n er det blant annet satt opp 32 shuttlebus­ser som vil gå i kontinuerl­ig rute mellom Bergen busstasjon og terminalen­e i Loddefjord, Oasen, Åsane, Knarvik, Lagunen, Os og Straume.

 ??  ?? KØ FRA VEST: Med stengt Christies gate blir det omkjøring for de 41 busslinjen­e som vanligvis trafikkere­r gaten. Her fra avkjørsele­n fra Puddefjord­sbroen mot sentrum.
KØ FRA VEST: Med stengt Christies gate blir det omkjøring for de 41 busslinjen­e som vanligvis trafikkere­r gaten. Her fra avkjørsele­n fra Puddefjord­sbroen mot sentrum.
 ??  ?? FIKK HJELP: – Hvordan kommer jeg meg til Danmarks plass, spurte Sohir Mecheri og fikk svar av Gudrun Einbu fra Skyss.
FIKK HJELP: – Hvordan kommer jeg meg til Danmarks plass, spurte Sohir Mecheri og fikk svar av Gudrun Einbu fra Skyss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway