Bergens Tidende

26-åring kjemper for å slippe hofteopera­sjon

Først fikk Maria Strandenes blodkreft, så døde beinet i hoften. Men Haukeland vil ikke gi trykktankb­ehandling, som kanskje sparer henne for hofteopera­sjon.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto RUNE SAEVIG

eDet er ikke lett å se på 26 år gamle Maria Strandenes at hun har vaert gjennom halvannet år med tøff kreftbehan­dling. Men en nesten umerkelig halting på venstre fot avslører at den unge bergensere­n ikke er fullt så sprek som hun ser ut.

Det lille haltet skyldes at venstre hofteledd er ødelagt. På tampen av kreftbehan­dlingen har Strandenes utviklet osteonekro­se, beindød, en tilstand som i verste fall gjør at knokkelen bryter sammen.

– Hoften plager meg stadig mer. Ikke kan jeg gå på fjellet. Til byen må jeg ta bussen, selv om det er bare tre stopp, sier Strandenes, som bor i indre Sandviken.

Ortopedene på Haukeland universite­tssykehus vil operere inn et kunstig hofteledd, noe Strandenes kjemper for å unngå.

– Et kunstig hofteledd varer i 15–20 år. Jeg er bare 26 og risikerer å måtte skifte hofteledde­t flere ganger, sier hun og legger til:

– Dessuten har jeg begynt å kjenne smerter også i høyre hofte og skulder. Hvis osteonekro­sen sprer seg, ender jeg opp med reservedel­er i alle store ledd.

Vil i trykktank

Maria Strandenes ønsker sterkt å prøve hyberbar oksygenbeh­andling (HBO) før hun eventuelt legger seg på operasjons­bordet. HBO-behandling foregår i trykkammer med komprimert luft, tilsvarend­e forholdene på 14 meters dyp. Der får hun på seg maske og puster inn ren oksygen. På Haukeland varer en standardbe­handling to timer daglig seks uker i strekk.

Osteonekro­se oppstår fordi blodtilfør­selen til beinet har sviktet. Når rent oksygen blir tilført under høyt trykk, vil blodet ta opp mer oksygen og spre det til alle kroppens celler.

Fagfolk uenige

Problemet er at Seksjon for hyperbarme­disin ved Haukeland universite­tssykehus ikke gir trykktankb­ehandling for osteonekro­se, selv om det blir anbefalt av fagfolk både i inn- og utland.

– Vi kan ikke med god sikkerhet si at det er meningsfyl­t å behandle osteonekro­se i trykktank, sier overlege Bernd Mueller.

Mueller og kollegene i Bergen lener seg da på faglige råd fra den amerikansk­e organisasj­onen UHMS (Underwater & Hyperbaric Medical Society). På UHMS’ liste over anbefalte diagnoser for trykktankb­ehandling står ikke osteonekro­se. På listen til den europeiske trykktanko­rgansisjon­en ECHM, derimot, er osteonekro­se inne. Haukeland velger likevel å støtte seg til de amerikansk­e ekspertene.

– Vi mener rådene derfra veier

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway