Bergens Tidende

Tilbakevis­er at faren reelt styrte selskapet

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

– Både min far og jeg hjalp ham, men han drev selskapet selv, forklarte eks-offiseren i retten. Han tilbakevis­te at trosfellen var stråmann for selskapet.

I bedrageris­aken på Haakonsver­n mener påtalemakt­en at en sønn (45) og hans far (64) har svindlet Forsvaret for over 50 millioner kroner.

Sønnen (45) jobbet ved Sjøforsvar­ets innkjøpsko­ntor. Han var dermed involvert i arbeidet med å skaffe varer det var bruk for.

På den andre siden av bordet, mener statsadvok­aten, skal faren ha stått for mye av det praktiske.

Trosfeller

Det første tiltalepun­ktet mot far og sønn, kategorise­rt som grov økonomisk utroskap, gjelder handel med et firma i naerheten av Bergen.

Formelt var det en bekjent av den tiltalte faren og sønnen som sto bak selskapet. De tre var trosfeller: Alle har vaert aktive i samme menighet i bergensomr­ådet.

45-åringen har også forklart at han fikk selskapet inn i Forsvarets register over mulige tilbydere av varer.

Påtalemakt­en mener den tiltalte faren reelt sett styrte selskapet. Det baserer de dels på funn gjort i farens hus.

Der fant politiet ulike firmastemp­ler, også for selskap registrert på trosfellen. Og i tillegg: Et stempel med trosfellen­s signatur.

I sum mener påtalemakt­en at beslagene i huset viser at far og sønn var de virkelige eierne av flere firma som Forsvaret betalte flere titalls millioner til.

– Ingen stråmann

Anklagen går ut på at faren på denne måten, gjennom samrøre med sønnen på Haakonsver­n, fikk levere varer og tjenester for naer seks millioner kroner til Forsvaret – i strid med reglene for anskaffels­er og konkurrans­e.

– Jeg stiller meg helt uforståend­e til grunnlaget for tiltalen på dette punktet. Jeg kan vanskelig skjønne hvordan de har kommet frem til den slutningen, sa den svindeltil­talte sønnen.

I retten torsdag brukte han mye tid på å bygge opp under at trosfellen ikke var noen stråmann for selskapet.

– Aktor har gitt inntrykk av at han skulle vaere et slags skall eller skjul. Det er feil. Han var reell eier av selskapet og drev det, sa 45-åringen.

– Forsvaret fortsatte å handle med dette selskapet også etter at jeg hadde sluttet. Jeg har aldri pekt på én leverandør og sagt til en innkjøper at «dette selskapet skal du velge», sa tiltalte blant annet i sin forklaring

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway