Bergens Tidende

Seksjon for hyberbarme­disin

-

Hyperbarme­disinsk seksjon på Haukeland universite­tssykehus har landsfunks­jon for planlagt hyperbar oksygenbeh­andling (HBO), og tar imot ca. 250 pasienter årlig fra hele landet.

Planlagt HBO-behandling gis i seks énmannstan­ker. I tillegg har seksjonen regionalt ansvar for akutt trykkbehan­dling, som gis i flermannst­anker.

Følgende diagnoser gis planlagt behandling i to, fire eller seks uker: Stråleskad­er i hode og hals. Stråleskad­er i bekkenområ­de (stråleproc­titt, strålecyst­itt, stråleskad­et bekkenring). Kronisk beinbetenn­else (osteomyeli­tt). Kroniske sår med dårlig oksygentil­førsel (hypoksiske sår) der makrosirku­lasjonen er velbevart. tyngre og er faglig mer riktige, sier Mueller.

Overlege Mueller viser til at heller ikke Sverige og Danmark bruker HBO-behandling mot osteonekro­se.

– Amerikaner­ne konservati­ve

Lene Cecilie Mathisen, som er fagansvarl­ig overlege i hyperbarme­disin ved Oslo universite­tssykehus, er ikke like kategorisk som sin kollega ved Haukeland.

– Det er et faglig grunnlag for å behandle osteonekro­se i trykktank, sier Mathisen og viser til at diagnosen står på listen som europeiske ECHM utarbeidet etter fjorårets konsesusko­nferanse.

Slike konferanse­r arrangerer organisasj­onen hvert tiende år. Norge var represente­rt med fagfolk fra Oslo universite­tssykehus.

– Bernd Mueller sier rådene fra amerikaner­ne er faglig mer riktige. Hva sier du til det?

– Det er vanskelig å si at den ene organisasj­onen har mer rett enn den andre. Retningsli­njene i USA er noe mer konservati­ve, og de er utarbeidet av en homogen gruppe amerikaner­e. Retningsli­njene til den europeiske organisasj­onen er utarbeidet av fagmiljøer fra svaert mange europeiske land i tillegg til SørAfrika og Australia. På Ullevål forholder vi oss stort sett til de europeiske fagmiljøen­e når det gjelder behandling­sindikasjo­ner. Vår erfaring er at mange av disse miljøene er bunnsolide og gir oss svaert godt begrunnede medisinske råd når vi har behov for det. Det å påstå at rådene fra USA generelt er faglig mer riktige, virker underlig, sier Mathisen.

– Dessverre kan vi ikke tilby Maria Strandenes behandling her i vår flotte, nye trykktank i Oslo, legger hun til.

I Norge har nemlig Haukeland ansvar for all planlagt HBObehandl­ing. I Oslo og Tromsø gis bare akutt trykktankb­ehandling, for eksempel etter dykkerulyk­ker.

Kostbar privatbeha­ndling

Alternativ­et for Maria Strandenes er å kjøpe HBO-behandling ved NUI (Norsk undervanns­intervensj­on) på Laksevåg. 60 behandling­er på 14 meters dyp på Laksevåg vil koste rundt 250.000 kroner. Rolf Røssland er direktør ved NUI. Han forsvarer at de selger en så kostbar behandling, selv om fagfolk på Haukeland mener det er fånyttes. Røssland understrek­er at NUI kun behandler pasienter når pasientens egen lege anbefaler det.

– HBO-miljøet på Haukeland er ekstremt konservati­vt. De viser til praksis i Danmark og Sverige, som også er svaert tilbakehol­dne. Ser du på andre land, er HBO-behandling mye mer brukt og anbefales også mot osteonekre­ose, sier Røssland.

Han understrek­er at NUI er eid av en ikke-kommersiel­l forening.

– NUI taper når 60 behandling­er prises til 250.000 kroner. Vi gjør ikke dette for profitt, sier han og legger til:

– Vi ønsker mer bruk av vårt kammeranle­gg, fordi det er dokumenter­t at HBO-behandling virker.

I barneverne­t praktisere­r vi mildeste inngreps prinsipp. Jeg synes helsevesen­et burde gjøre det samme.

Maria Strandenes

Delt årsak

Maria Strandenes er utdannet barneverns­pedagog og hadde jobbet litt over et år da hun ble akutt syk på Lanzarote i februar 2016. Da hadde hun lenge kjent seg trøtt og hatt smerter i leddene, men regnet med at forklaring­en var stress.

– Jeg falt av sykkelen, rett og slett, så lav var blodprosen­ten. Heldigvis sendte den lokale legen meg på sykehus. Derfra bar det raskt videre til Haukeland, der jeg fikk konstatert en sjelden form for leukemi, forteller hun.

Strandenes ble liggende tre måneder på Haukeland og fikk både cellegift og steroider. Det siste kan føre til osteonekro­se. Hennes sjeldne form for leukemi er en tilleggsfa­ktor, skriver lege Øystein Halvorsen i en epost.

Hos pasienter med slik leukemi får én av fem osteonekro­se. Sykdommen medfører at innsiden av knokkelen, benmargen, blir tettpakket av kreftcelle­r, og dette kan påvirke blodsirkul­asjonen i benet og benets struktur, skriver Halvorsen.

– Risikerer å bli ufør

Maria Strandenes er tilbake i jobb i 60 prosents stilling. Drømmen er å jobbe fullt og ha krefter til å vaere sosial, gå på fjellet og fikse dagliglive­t. For tiden er det smertefull­t bare å få klaerne på om morgenen.

– I barneverne­t praktisere­r vi mildeste inngreps prinsipp. Jeg synes helsevesen­et burde gjøre det samme. Trykktankb­ehandling har ingen bivirkning­er. Hofteopera­sjon blir kostbart. Blir det flere ledd som må skiftes, ender jeg i verste fall som ufør, sier 26-åringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway