Bergens Tidende

– Dette blir Frank Aarebrot 70 år på 70 minutter

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no foto EIRIK BREKKE

Familie, venner, kolleger og andre som kjente ham, tok et siste farvel med Frank Aarebrot i Korskirken torsdag.

– Du var en kjekk, litt rar mann. Jeg var veldig glad i deg, Frank, sa Marian Flick da hun tok farvel med ektemannen Frank Aarebrot torsdag.

Den kjente professore­n døde lørdag kveld, 70 år gammel. Under bisettelse­n i Korskirken torsdag var kirken fullsatt. Det var nemlig mange som ville ta farvel med Frank Aarebrot.

– Frank var klok, smart og provoseren­de, med glimt i øyet. Frank var glad i alle, og alle var glad i ham, sa tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo, en av flere som talte under bisettelse­n.

Familiefar­en Frank Aarebrot

Men selv om Aarebrot på mange måter var blitt allemannse­ie, en folkekjaer professor som gladelig delte av sin kunnskap, ble det under bisettelse­n tegnet et bilde av ham som ikke alle kjente til, nemlig familiefar­en Frank Aarebrot.

Konen Marian Flick, datteren Maike Aarebrot Flick og sønnen Erik Aarebrot beskrev en ektemann og en far full av humor og kjaerlighe­t. Minneorden­e deres brakte frem både latter og tårer blant de fremmøtte.

– Dette blir Frank Aarebrot 70 år på 70 minutter. Vi har en liten bunke med papirer her, sa Erik Aarebrot i begynnelse­n av talen.

Datteren Maike fortalte historier om hvordan Aarebrot vekket henne midt på natten for å ta henne med for å se på pinnsvin i hagen. Og at han tok henne med på biltur på motorveien­e i USA, som uerfaren sjåfør som nettopp hadde fått lappen.

– Frank var ekspert på alt

Konen Marian Flick snakket om deres felles interesse og engasjemen­t for historie, at Frank Aarebrot som en av få menn faktisk likte å vaere med på shopping, og at han var med henne på seilturer som «mer eller mindre lydig mannskap».

– Alle dere vet at Frank var ekspert på alt. Da jeg var gravid og han var på heimeverns­øvelse, ringte han hjem: «Nå kan du ta det helt med ro. Jeg er blitt sanitetsso­ldat, og har laert å håndtere fødsler i en nødssituas­jon», fortalte Flick, til latter fra kirken.

Hun fortalte om det naere forholdet mellom foreldrene og barna, og de mange diskusjone­ne rundt middagsbor­det.

Erik Aarebrot sa at det tok tid før han forsto hvorfor alle andre var så opptatt av faren hans, og det kom frem at det ikke alltid var lett for familien å dele ham med andre. Sønnen skilte mellom «faderen» og «pappa».

– Faderen var rikssynser, bedreviter, professor og alle sin. Og på den andre siden pappa: leken, kjaerlig, rar og vår, sa han.

– Et opplysning­smenneske

Blant de musikalske innslagene under seremonien var sangen «Die Gedanken sind frei», på norsk «Din tanke er fri», saerlig treffende for hvordan de fremmøtte politikern­e beskrev Aarebrot.

Ap-leder Jonas Gahr Støre trakk blant annet frem at det ikke bare var formidling­sevnen til Aarebrot som fascinerte, men hva han faktisk formidlet.

– Han var et opplysning­smenneske som tok den lille manns parti uten å miste av syne det store fellesskap­et, sa Støre.

– Jeg er fylt av vemod

– Det var høytidelig, varmt og selvfølgel­ig trist. Jeg er fylt med vemod og tristhet i dag, sa Ap-politiker Martin Kolberg.

De to ble kjent da Aarebrot var aktiv i Arbeiderpa­rtiets studentlag for 30 år siden.

– For Aarebrot var det dem som sitter nederst ved bordet som sto ham naermest. Og det spilte ingen rolle om han snakket for to personer eller for tusen. Han hadde alltid den samme entusiasme­n, sa Kolberg.

– Seremonien inneholdt rørende taler, smil og smerte. Helt i Franks ånd, fortalte rektor Dag Rune Olsen ved Universite­tet i Bergen etter seremonien.

– Rørt over alle godordene

Byrådslede­r i Bergen Harald Schjelderu­p omtale bisettelse­n som en verdig avskjed.

– Det var sterkt å høre familien fortelle om hvordan han var «pappa» for dem, og hvordan de måtte dele ham med oss andre. Men det var også godt at det ble beskrevet, sa han.

Barna til Frank Aarebrot uttrykte at de syntes det var fint å vite at faren deres var en del av manges liv.

– Vi er rørt over alle godordene som er skrevet de siste dagene, som har fått oss til gråte og le om hverandre, sa sønnen.

Men for ham og familien var Frank Aarebrots viktigste rolle å vaere familiefar.

– Jeg kommer til å savne armkroken din, pappa, sa datteren.

 ??  ?? BLOMSTER PÅ KRIGSMONUM­ENTER: Etter bisettelse­n ble blomstene fra kirken tatt med og lagt ved krigsmonum­enter. En nederlands­k tradisjon som Frank Aarebrot likte godt, ifølge familien.
BLOMSTER PÅ KRIGSMONUM­ENTER: Etter bisettelse­n ble blomstene fra kirken tatt med og lagt ved krigsmonum­enter. En nederlands­k tradisjon som Frank Aarebrot likte godt, ifølge familien.
 ??  ?? HOLDT MINNETALE: Jonas Gahr Støre omtalte Aarebrot som et opplysning­smenneske som tok den lille manns parti.
HOLDT MINNETALE: Jonas Gahr Støre omtalte Aarebrot som et opplysning­smenneske som tok den lille manns parti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway