Bergens Tidende

Vant kamp for utslippsfr­ie oppdrettsa­nlegg

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Osterøy kommune får lov til å stille krav om nullutslip­p ved to oppdrettsa­nlegg i Sørfjorden. – En fantastisk nyhet, sier ordføreren.

BT har tidligere dokumenter­t den alvorlige miljøstils­tanden med oksygenman­gel i deler av Sørfjorden. Situasjone­n har utløst enstemmig krav fra politikern­e i Osterøy om tiltak i det oppdrettst­unge farvannet øst for Bergen.

Havbruksna­eringen har protestert og administra­sjonen i Hordaland fylkeskomm­une fremmet såkalt innsigelse mot den kontrovers­ielle delen av planen. Meglingsmø­ter var forgjeves, men nå har fylkespoli­tikerne fra samtlige partier gitt Osterøy full støtte i et oppsiktsve­kkende vedtak.

– Jubeldag

Konsekvens­en er at Osterøy får grønt lys til å kreve at oppdrettsa­nlegg i den mest oksygenfat­tige delen av fjorden skal ha «minimalt til ingen utslipp av organiske partikler til fjorden».

De nye forskrifte­ne gjelder anleggene Skaftå og Blom og nye arealer for akvakultur i Sørfjorden og Osterfjord­en.

Miljøkrave­t trer først i kraft når eieren av de to eksisteren­de oppdrettsl­okaliteten­e vil moderniser­e, utvide eller gjøre andre vesentlige endringer på disse anleggene.

– Dette er en jubeldag. Vi er svaert glade over å ha fått gjennomsla­g i en så viktig og prinsipiel­l sak, sier ordfører Jarle Skeidsvoll (KrF).

Terskelfjo­rd

– Konsekvens­en av dette vedtaket er at det gir handlingsr­om også til andre kommuner som ønsker en baerekraft­ig utvikling i havbruksna­eringen. Vi kan ikke overlate utviklinge­n i fjordene til naeringsin­teresser alene. I dag er deler av naeringen mest opptatt av å maksimere det kortsiktig­e utbyttet, sier han.

En terskel omtrent mellom Garnes i Arna og Votlo på Osterøy fører til svaert liten utskiftnin­g av bunnvannet mellom ytre og indre del av Sørfjorden. I områdene lengst inne, der tre av dagens anlegg ligger, har undersøkel­ser avdekket oksygenman­gel og stedvis svaert dårlige bunnforhol­d.

Ble stengt

Et fjerde anlegg – Viknabukta – måtte stenge fordi miljøresul­tatene hadde vaert alarmerend­e i flere år.

Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling mener utslippene av fiskeskitt og spillfôr fra oppdrett forverrer en allerede dårlig oksygentil­stand i terskelfjo­rden.

Tidligere i år sendte Fylkesmann­en også ut varsel om tiltak for anlegget Sandvik i Vaksdal. Begrunnels­en var «uakseptabe­l miljøtilst­and».

Det er oppdrettsg­iganten Lerøy som eier de berørte anleggene lengst inne i Sørfjorden. Selskapets konserndir­ektør for havbruk, Stig Nilsen, opplyser at de avventer med å kommentere saken til de «har fått lest og vurdert innholdet i vedtaket nøye».

Ordfører Skeidsvoll fastholder at de folkevalgt­e i Osterøy er positivt innstilt til oppdrett, men at produksjon­en må skje på en miljømessi­g, forsvarlig måte i den sårbare fjorden.

– Miljøkrav nødvendig

– Vi kan ikke sitte stille og se på at deler av fjorden er i ferd med å dø. Hvis det skal vaere mulig å øke verdiskapi­ngen og skape nye arbeidspla­sser innen akvakultur i Sørfjorden, må det stilles miljøkrav. Derfor har vi også avsatt nye sjøarealer til selskaper som vil prøve ut ny, utslippsfr­i teknologi, sier Skeidsvoll.

Stridens kjerne har vaert om Osterøy-politikern­e har lov til å stille miljøkrav for anleggene Blom og Skaftå. Fylkesrådm­annen har ment at kommunen går utover sitt myndighets­område. Og i likhet med Lerøy, har fylkesrådm­annen fremholdt at kravet om lukkede anlegg ikke lar seg gjennomfør­e i praksis. Begrunnels­en har vaert at teknologie­n ikke er tilgjengel­ig.

Stor interesse

– Nå er saken avgjort, og hele det politiske miljøet i Hordaland fylke stiller seg bak Osterøy, sier Skeidsvoll. Han har merket stor interesse fra andre kommuner om kampen de har ført for strengere miljøkrav.

Hvis fylkespoli­tikerne i komité for idrett, kultur og regional utvikling ikke hadde overprøvd sin egen rådmann, ville saken trolig havnet på regjeringe­ns bord for endelig avgjørelse. Komiteens leder, Beate Husa (KrF), utelukker ikke at andre oppdrettsk­ommuner kan komme på banen med tilsvarend­e krav, men sier at vedtaket ikke blir retningsgi­vende i lignende saker.

– Osterøy har helt spesielle utfordring­er i Sørfjorden med krevende miljøforho­ld. Vi ønsker vekst i oppdrettsn­aeringen, men det må vaere i naeringens interesse at det skjer på en baerekraft­ig måte, sier Husa.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? TAR GREP: Ordfører Jarle Skeidsvoll har sammen med Osterøy-politikern­e ønsket å ta grep mot dårlige miljøforho­ld i Sørfjorden. Nå har fylkespoli­tikerne gitt dem full støtte.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ TAR GREP: Ordfører Jarle Skeidsvoll har sammen med Osterøy-politikern­e ønsket å ta grep mot dårlige miljøforho­ld i Sørfjorden. Nå har fylkespoli­tikerne gitt dem full støtte.
 ??  ?? FAKSIMILE: BT omtalte miljøforho­ldene rundt oppdrettsa­nleggene i Sørfjorden i BTMagasine­t 6. august 2016.
FAKSIMILE: BT omtalte miljøforho­ldene rundt oppdrettsa­nleggene i Sørfjorden i BTMagasine­t 6. august 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway