Bergens Tidende

Skal eksportere finanstekn­ologi fra Bergen

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Finans- og IT-bedrifter i Bergen er i gang med å bygge en klynge som Bergen Media City. Neste uke lyser de ut etter daglig leder.

– Vi har alltid snakket om finansbyen Bergen, men aldri gjort noe med det. Vi har knapt snakket med hverandre. Nå går vi inn i et konkret samarbeid, der målet er å skape en sterk industri for utvikling og eksport av finanstekn­ologi, sier konsernsje­f Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanke­n Vest.

Han er styreleder for Finance Innovation, som den nyetablert­e klyngen heter.

Målet er å gjøre Norge ledende på eksport av fintech, som er blitt en vanlig forkortels­e på «financial technology».

Kontigent

Så langt har den nye organisasj­onen rundt 30 medlemmer innen bank, forsikring og IT-bedrifter. Disse betaler en kontingent på mellom 10.000 og 200.000 kroner, avhengig av størrelse. Og det er denne årlige kontingent­en som finansiere­r organisasj­onen fra starten av.

Bergen Naeringsrå­d har vaert den sentrale koordinato­ren i dette arbeidet.

Hensikten med klyngen er å kunne dele på utgifter og kunnskap, og ikke minst skape nye produkter og virksomhet­er gjennom ulike former for samarbeid.

– For oss i bank er det ikke nabobanken som er den fremtidige konkurrent­en, men store teknologis­elskaper som Facebook og Google. Derfor må vi, som mediebrans­jen, samarbeide mye mer mot den akselerere­nde konkurrans­en utenfra, sier Kjerpeseth.

Har fortrinn

IT-gründer Henrik Lie-Nielsen, som også har vaert sentral i etablering­en av den nye klyngen, mener Bergen og Norge i utgangspun­ktet har noen fortrinn til å kunne bli ledende på fintech.

Han viser til en rapport fra konsulents­elskapet Menon, som plasserer Norge i verdenstop­pen innen teknologi og finansiell­e tjenester.

– For det første har vi en fantastisk billig og god infrastruk­tur. Dernest har vi svaert kompetente bedrifter og kunder, hvor man kjapt kan få prøvd ut nye produkter og se om de fungerer, sier Lie-Nielsen.

Bergen er passelig stor

– Men hvorfor ikke etablere en slik klynge i Oslo, som tross alt har et mye større finans- og ITmiljø?

– I Bergen er vi store nok til å gi en slik klynge ressursene som trengs, men samtidig små nok til å få til et effektivt og entusiasti­sk samarbeid der alle de viktige aktørene er med.

Kjerpeseth tror rett og slett ikke at hovedstade­n har gründer- og dugnadsånd nok til å ta et slikt initiativ.

Lie-Nielsen minner om at Bergen tross alt har rundt 6000 ansatte i finansnaer­ingen og rundt 3500 personer som jobber med IKT.

– Dessuten tror jeg de mange mellomstor­e bedriftene i klyngen er mer fleksible og kjappe i utprøvinge­n av ny teknologi, enn de aller største. Det kan altså bli kortere vei fra tanke til handling, sier IT-gründeren, som blant annet var med å skape Knowit.

Har søkt status og støtte

– De viktigste medlemmene i den nye klyngen er likevel NHH og Universite­tet i Bergen, sier Kjerpeseth.

Både han og Lie-Nielsen minner om at klyngene som har lyktes globalt, har vaert tett koblet til universite­tsmiljøer, som eksempelvi­s Stanford University utenfor San Francisco.

Finance Innovation vil ikke vaere avhengig av offentlige penger, men forventer likevel at de med sine nasjonale og globale ambisjoner vil vaere kandidat til å søke utviklings- og omstilling­smidler både nasjonalt og i EU.

Fintech her i Bergen har allerede søkt om å bli opptatt i klyngeprog­rammet Norwegian Centres of Excellence (NCE). Søknaden skal ferdigbeha­ndles i oktober, og resultatet offentligg­jøres i november.

Mye lenger frem i tid har Kjerpeseth og Lie-Nielsen også en visjon om å kunne diskutere å samle de viktigste finans- og teknologib­edriftene i Bergen fysisk under samme tak, som Bergen Media City.

– Men akkurat det er veldig langt frem, understrek­er han.

 ??  ?? VIL UTNYTTE FORTRINN: – Vi er verdens mest digitale nasjon, sier konsernsje­fen i Sparebanke­n Vest, Jan Erik Kjerpeseth. Nå vil han og IT-gründer Henrik Lie-Nielsen utnytte det til å skape arbeidspla­sser.
VIL UTNYTTE FORTRINN: – Vi er verdens mest digitale nasjon, sier konsernsje­fen i Sparebanke­n Vest, Jan Erik Kjerpeseth. Nå vil han og IT-gründer Henrik Lie-Nielsen utnytte det til å skape arbeidspla­sser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway