Bergens Tidende

Amnesty dokumenter­er etnisk rensing i Myanmar

- LARS HALSKOV lars.halskov@pol.dk

Flere landsbyer er blitt brent ned for å fordrive den muslimske rohingya-minoritete­n i Myanmar. Amnesty Internatio­nal mener det ikke er noen tvil om at det foregår en etnisk rensing i landet.

Sikkerhets­styrker i Myanmar har i de siste tre ukene gjennomfør­t en systematis­k etnisk rensing av rohingyaer – en muslimsk minoritet i landet.

Så klar er meldingen som nå kommer fra Amnesty Internatio­nal, som støtter seg på satellittb­ilder, bilder, videoer og utsagn fra øyenvitner.

–Utvetydige beviser

– Bevisene er utvetydige. Myanmars sikkerhets­styrker er i gang med å sette den nordlige delen av delstaten Rakhine i flammer i en kampanje for å drive rohingyaen­e ut av Myanmar. Ta ikke feil: Dette er etnisk rensing, sier Tirana Hassan, leder for Amnesty Internatio­nals krisebered­skap.

Hun fremhever at det har vaert et «klart og systematis­k mønster av overgrep».

– Sikkerhets­styrker omringer en landsby, skyter folk som flykter i panikk, og brenner husene deres til grunne. Juridisk sett er dette forbrytels­er mot menneskehe­ten: systematis­ke angrep og tvungen deporterin­g av sivile, sier hun.

Amnesty Internatio­nal har oppdaget at det siden 25. august i år har vaert minst 80 storbranne­r i bebodde områder i den nordlige delen av delstaten Rakhine. Det skyldes at haeren i Myanmar på det tidspunkte­t innledet en militaer operasjon etter at den vaepnede gruppen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) angrep flere politistas­joner. Mer enn 370.000 rohingyaer har siden flyktet over grensen til Bangladesh.

Satellittb­ilder av brannene

Amnesty Internatio­nal kan ikke bekrefte de mange brannene av uavhengige kilder inne i de rammede områdene ettersom Myanmars regjering har innført restriksjo­ner som har gjort det vanskelig å bevege seg i området.

Organisasj­onen har imidlertid sammenlign­et satellittb­ilder av brannene med øyenvitnef­orklaringe­r og bilder av nedbrente hus.

En 27 år gammel mann fra Inn Din har fortalt Amnesty at haeren, med støtte fra små militsgrup­per, omringet hans

 ??  ?? HAR IKKE MYE: Rohingyaen­e som ankommer flyktningl­eiren i Cox’s Bazar i Bangladesh, har ikke mye mer enn det de står og går i.
HAR IKKE MYE: Rohingyaen­e som ankommer flyktningl­eiren i Cox’s Bazar i Bangladesh, har ikke mye mer enn det de står og går i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway