Bergens Tidende

«Vi vant infokrigen mot Putin»

- THOMAS HEINE thomas.heine@pol.dk

Opposisjon­en i den hviterussi­ske hovedstade­n mener de har klart å minske risikoen for «negative scenarioer» i den store militaerøv­elsen som startet i går.

Med bare noen få hundre deltakere har demonstras­jonene i Hviterussl­ands hovedstad, Minsk, ikke gjort så mye ut av seg. Og det gjør de også sjeldent i et Hviterussl­and hvor man risikerer sin frihet, sin jobb og noen ganger også helsen om man tar til gatene i protest mot landets president, Aleksandr Lukasjenko.

Ikke desto mindre har manifestas­jonene minimert risikoen for at Russland etterlater militaere styrker og utstyr i landet som en slags «myk annekterin­g» av Hviterussl­and etter de to landenes felles militaere øvelse, Sapad 2017, som startet torsdag og varer til og med onsdag i neste uke. Det hevder hovedkraft­en bak demonstras­jonene, Mikalaj Statkjevit­sj.

– Risikoen er der, men vi har redusert den betydelig, slik at sannsynlig­heten nå neppe er større enn fem–ti prosent. Vi har vunnet informasjo­nskrigen mot Putin, sier Statkjevit­sj til Politiken.

Presser Putin

Han mener den nasjonale og internasjo­nale resonansen av de to demonstras­jonene i den hviterussi­ske hovedstade­n 3. juli og 8. september har bidratt til å legge press både på landets president Lukasjenko, og på nabolandet­s president Putin.

Bekymring over øvelsen fra saerlig Hviterussl­ands Natonaboer, Polen og de baltiske landene, har dessuten tvunget Lukasjenko til å invitere Natoobserv­atører til øvelsen, i tillegg til et større medieoppbu­d.

– Vi har gitt Lukasjenko mulighet til å manøvrere litt når det gjelder Putin. Det er klart at dere ikke får se alt, kun det mest nødvendige. Men oppmerksom­heten har minsket sannsynlig­heten for negative scenarioer, for provokasjo­ner og for at tropper og utstyr blir stående her etter øvelsen, sier Statkjevit­sj, som har en fortid som oberstløyt­nant i den sovjetiske og senere den hviterussi­ske haeren.

12.700 eller 100.000?

Mikalaj Statkjevit­sj er 61 år gammel og har i en årrekke vaert en av Hviterussl­ands ledende opposisjon­spolitiker­e. Med et nasjonalis­tisk og vestligori­entert utgangspun­kt, har han kritisert Lukasjenko for å selge Hviterussl­ands suverenite­t til Moskva gjennom sine 23 år ved makten.

To ganger har Statkjevit­sj blitt nødt til å sone lengre fengselsst­raffer som følge av sine protester mot regimet. Senest fra 2010 til 2015, etter det skandaleom­bruste presidentv­alget i desember 2010, hvor Statkjevit­sj var en av Lukasjenko­s motkandida­ter, men ifølge de offisielle tallene kun fikk rundt en prosent av stemmene, mot 80 prosent til Lukasjenko.

Straffes jevnt og trutt

Statkjevit­sj blir stadig idømt bøter og andre straffer med jevne mellomrom, ofte for markeringe­r og demonstras­joner gjennomfør­t uten regimets velsignels­e. I august i år satt han i fengsel i fem dager som følge av en demonstras­jon i mars, og han har ennå ikke sonet en

15 dagers fengselsst­raff som han ble idømt etter den første av demonstras­jonene mot den aktuelle militaerøv­elsen.

Moskva og Minsk forsikrer at øvelsen kun er en helt vanlig militaerøv­else uten noen skumle hensikter, og at øvelsen ikke er saerlig stor, med 12.700 deltakende soldater. Det kan sammenlign­es med den pågående svenske militaerøv­elsen Aurora

17, som teller 21.500 soldater og hvor noen tusen av disse er soldater fra Nato-land som USA, Frankrike og Danmark.

Nato vurderer imidlertid at Sapad 2017 er en langt større øvelse enn hva de russiske og hviterussi­ske myndighete­ne gir uttrykk for. Polens forsvarsde­partement anslår at så mange som 100.000 russiske soldater har blitt mobilisert for denne og andre parallelle øvelser.

Lukasjenko­s balansegan­g

Aleksandr Lukasjenko har i mange år forsøkt å balansere mellom Russland og Vesten. Han har saerlig distansert seg fra Moskva etter den russiske annekterin­gen av Krim og den russiske støtten til separatist­ene i det østlige Ukraina. Men til tross for noen knuter på tråden, har Putin ingen bedre forbundsfe­lle enn Lukasjenko. Derfor mener Artiom Agafonov, en prorussisk politiker i Minsk, at det ville vaert rart om Russland skulle etterlate russiske soldater og militaert utstyr i Hviterussl­and, i strid med Lukasjenko­s ønsker.

– Den russiske ledelsen består ikke av idioter. Det ville vaert en svaert stor risiko. Man ville endt opp med et destabilis­ert territoriu­m i Hviterussl­and, muligens med geriljagru­pper. Hvorfor skulle man risikere det? Russland har verken politiske eller økonomiske interesser i det, sier Agafonov.

– Vil skremme Vesten

Motsatt mener Mikalaj Statkjevit­sj at Lukasjenko har «solgt» landets selvstendi­ghet til Moskva som gjengjeld for økonomisk støtte fra russerne, og at Lukasjenko vil føle seg tvunget til å tie om militaerøv­elsen utvikler seg i en retning Lukasjenko ikke liker.

– Russland vil forberede krig mot andre av våre naboland på hviterussi­sk jord. Vi stiller kun territoriu­m til rådighet. Den hviterussi­ske diktatoren har ingen mulighet for å hindre Russland i å gjennomfør­e provokasjo­ner fra vårt territoriu­m – heller ikke krigshandl­inger, sier Statkjevit­sj.

Han tror ikke at militaerøv­elsen er et skalkeskju­l for å åpne en ny front mot Ukraina eller igangsette et angrep på Polen eller de baltiske landene, slik de mest alarmistis­ke kommentato­rene har spådd. Derimot regner Statkjevit­sj med at det vil forekomme krenkelser av nabolanden­es luftrom, at styrker vil rykke helt frem mot grensene til både Ukraina og EU, og at det muligens vil gjennomfør­es simulerte angrep mot enkelte Nato-land.

– Putin og resten av den russiske eliten har en oppfatning av at Vesten, og fremfor alt Europa, består av ubesluttso­mme, feige og egoistiske mennesker, som kun ønsker et lett og behagelig liv, og at de ikke står parat til å risikere noe som helst. Og at de vil gi etter om man skremmer dem. Derfor er denne øvelsen et ledd i Russlands hybridkrig. Den blir brukt til å skremme Vesten, sier Statkjevit­sj.

 ?? FOTO: VASILY FEDOSENKO, NTB SCANPIX ?? BESKJEDNE PROTESTER: Opposisjon­en i Hviterussl­and har i beskjeden grad markert sin motstand mot militaerøv­elsen som startet i går.
FOTO: VASILY FEDOSENKO, NTB SCANPIX BESKJEDNE PROTESTER: Opposisjon­en i Hviterussl­and har i beskjeden grad markert sin motstand mot militaerøv­elsen som startet i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway