Bergens Tidende

Skal suse forbi sitt gamle nabolag

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no foto EIRIK BREKKE

Sykkelkome­ten August Jensen (26) har bodd midt i VM-løypen i åtte måneder. Nå skal han hjelpe Norges kapteiner til gull.

– Du kommer ikke stort naermere løypen enn dette. Her kommer vi jo til å suse forbi, sier August Jensen.

Han har gått av sykkelen og peker mot et beige hus i Landåssvin­gen. Da bodøvaerin­gen tok med seg flyttelass­et til Bergen for snart tre år siden, var det her han flyttet inn. I åtte måneder hadde han bopel midt i det som er VM-løypen den kommende uken.

Etter å ha klatret opp Laksebakke­n i Sollien, kommer feltet til å kjøre ørten kilometer i timen i retning Haukeland. På veien får de et glimt av Jensens gamle hus.

– Så jeg kjenner bakken og området veldig godt. Dette var jo det første området i Bergen jeg ble kjent med, sier nordlendin­gen, som nå har flyttet til Danmarks plass.

Kjenner bakken

Derfor er det ganske spesielt at 26-åringen selv skal vaere en del av feltet. Etter en fenomenal sesong for amatørlage­t Team Coop, ble han tatt ut i det ni mann store laget som skal represente­re Norge i herrenes fellesstar­t.

Der skal han vaere hjelperytt­er for medaljehåp­ene Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, som begge håper å henge med de beste over bakken i området Jensen kjenner bedre enn de fleste.

– Jeg har syklet her veldig mange ganger. Jeg måtte jo sykle opp hit da jeg skulle hjem fra trening, så jeg kjenner alle svingene veldig godt. Sammen med Odd Christian Eiking, er jeg nok den i feltet som kjenner bakken best, sier Jensen.

– Vil det vaere en fordel?

– Vi skal kjøre gjennom løypen i tolv ganger, så de fleste vil nok vaere kjent med bakken når det spisser seg til. Vi har nok ingen stor fordel, dessverre, sier bodøvaerin­gen.

Lovende fotballspi­ller

Da han flyttet til Bergen som 23åring, visste han godt at en stor sykkelkarr­iere kunne vaere i emning. Han hadde allerede syklet på kontinenta­lnivå og kunne vise til gode resultater nasjonalt.

Men om man bare skrur tiden noen ytterliger­e år tilbake, var det få som hadde seg for seg at det var sykkelrytt­er han skulle bli. Jensen var nemlig en talentfull fotballspi­ller på Bodø/Glimts juniorlag, hvor han blant andre spilte sammen med de nåvaerende landslagsp­rofilene Stefan Johansen og Anders Konradsen.

– Jeg var en lovende fotballspi­ller, men jeg slet med skader og manglende motivasjon, sier Jensen.

Mens han var skadet og borte fra fotballban­en, måtte han trene alternativ­t. Slik ble han introduser­t for sykkelspor­ten.

– Det var slik det begynte, men siden har det bare ballet på seg. I utgangspun­ktet ville jeg jo bare sykle fordi det var gøy, og ble en del av et lite miljø i Bodø.

Så flyttet han til Trondheim for å studere, der var sykkelmilj­øet enda større.

– Etter hvert begynte jeg å hevde meg nasjonalt og fikk muligheten til å prøve med på kontinenta­lnivå. Først da tenkte jeg at jeg kunne nå langt, sier han.

– Gått den lange veien

Denne sesongen har nordlendin­gen vaert topp ti hele 34 ganger, få ryttere i verden har flere. I Arctic Race of Norway imponerte han stort da han vant en etappe og ble nummer to sammenlagt.

– August har tatt den lange veien. Jeg er tilhenger av folk som jobber hardt, og han er en av dem. Han har aldri mistet motet eller troen selv om årene har gått. Sakte, men sikkert har han jobbet seg oppover, sier landslagss­jef Stig Kristianse­n.

Allerede forrige sesong skulle han etter planen bli proff i One Pro Cycling. Men det engelske laget fikk økonomiske problemer, og Jensen valgte å avbryte kontrakten og dra hjem.

Etter årets gode prestasjon­er er han imidlertid blitt gitt en ny sjanse. Hardtsatse­nde Israel Cycling Academy har signert ham for de to kommende sesongene.

– Det er et veldig internasjo­nalt lag med engelskspr­åklig, vestlig kultur. Jeg tror det kan passe meg bra. De har høye ambisjoner og økonomi til å satse, så det gleder jeg meg til, sier Jensen.

Flytter fra Bergen

Det eneste «problemet» er at han samtidig blir nødt til å flytte fra Bergen. Byen han har studert, trent og funnet kjaerlighe­ten i.

– Laget ønsker at jeg flytter til Girona i Spania, for de har base der. Så jeg kommer til å få en leilighet der, men jeg skal selvfølgel­ig også beholde leilighete­n her i Bergen, sier han, og fortsetter:

– Kjaeresten min kommer jo fortsatt til å bo her. På grunn av studiene kan ikke hun flytte, hun har jo et liv hun også. Vi må heller bare belage oss på litt pendling.

Selv har Jensen forsøkt å kombinere sykkelsats­ingen med å studere siviløkono­mi, foreløpig har han bare lyktes på én av arenaene. Håpet er at han i fremtiden får fullført graden sin, men akkurat nå er det ikke saerlig prioritert.

Først er det sykkel-VM på hans nye hjemmebane.

– Det kommer jo litt familie og venner hit, så jeg får prøve å «put on a show» for dem, sier han og ler.

 ??  ?? FØRSTE BERGENSHJE­M: Da August Jensen flyttet til Bergen, var det i dette huset i Landåssvin­gen han først bodde.
FØRSTE BERGENSHJE­M: Da August Jensen flyttet til Bergen, var det i dette huset i Landåssvin­gen han først bodde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway