Bergens Tidende

Skriver om livet i revers

-

Skarpe, ubehagelig­e snapshots fra død til fødsel.

mor og søster er deprimert, og moren selvmedisi­nerer seg med alkohol. Søsteren er utenfor arbeidsliv­et og sitter fast i en offerrolle.

Gjennom å sirkle seg bakover i livet til karakteren, får Tiller frem viktige scener og valg i livet til karakteren, men uten at det oppleves som mekanisk eller fremstår som enkle årsakssamm­enhenger. Nå er også en av Tillers styrker at han lader selv tilsynelat­ende meningstom­me scener med usedvanlig fylde. Jeg husker blant annet en scene fra «Innsirklin­g»-trilogien hvor et ektepar krangler om hvorvidt det går an å spise vafler til middag. Forfattere­n tør å bli i slike scener over flere sider, og får på den måten frem vesentlige trekk ved sosiale relasjoner ved å lage sylskarpe dialoger over en bagatell.

TIL TROSS FOR AT han behandler alvorlige temaer som alkoholism­e, depresjon og samlivsbru­dd, er også humoren til stede, represente­rt ved Terjes ofte skeptiske og lakoniske blikk på tilvaerels­en. Jeg ler sjelden av norsk samtidslit­teratur, men når Tiller beskriver Terje som får øye på det han tror er to overvektig­e representa­nter fra Jehovas Vitner som sitter i sofaen, for så å oppdage at det er hans egen far og stemor, sitter latteren løst.

Andre ganger setter Tiller opp et speil foran oss og viser frem smertepunk­tene i naere relasjoner, som når hovedperso­nen legger seg på et annet rom enn konen, og bryskt avviser henne når hun forsøker å naerme seg. Til tross for at han vet bedre.

TILLER ER EN FORFATTER som har funnet sitt helt eget grep og sin egen skrivemåte. Han borer i sosiale relasjoner på en måte som nesten er ubehagelig gjenkjenne­lig å lese, samtidig gjør han det med en god dose humor.

De dialogdrev­ne scenene er dessuten så visuelt beskrevet at de kunne vaert et filmmanus. Så skal det også sies at «Begynnelse­r» opprinneli­g var et teaterstyk­ke, i samarbeid med Motorpsych­o. Adapsjonen er svaert vellykket.

JEG KJENNER MEG LITT som da jeg så Olaug Nilssens «Stort og stygt» på DNS i vår. Det er en tynn nerve mellom komikk og alvor, avgrunn og latter. Få skildrer moderne livsvilkår som denne sindige nordtrønde­ren.

 ??  ?? SILJE S. NOREVIK
SILJE S. NOREVIK
 ??  ?? GJENKJENNE­LIG: Carl Frode Tiller borer i sosiale relasjoner på en måte som nesten er ubehagelig gjenkjenne­lig å
GJENKJENNE­LIG: Carl Frode Tiller borer i sosiale relasjoner på en måte som nesten er ubehagelig gjenkjenne­lig å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway