Bergens Tidende

Livet sett fra tavernaen

-

Friksjonsl­øse postkort om skriving, sorg og forelskels­e.

kjaeresten. Vel vitende om at Nilsen trolig treffer en del kvinner (og menn) med sine refleksjon­er over det å møte kjaerlighe­t som senior, mener jeg disse passasjene ikke har klart spranget fra det (tilsynelat­ende) private og selvopplev­de til det som kan gis litteraert liv.

Da står det mer på spill når Nilsen beskriver det å stå med restene av sin egen far i hendene i urnenedset­telse. Hun skildrer hvordan hun samtidig er redd for å skitne seg til, mister grepet og «følte meg utilpass og dum med våte bukseknaer». De mange ambivalent­e følelsene og dunket da jeg-personen mister grepet på urnen, skaper en tragikomis­k scene som rykker leseren ut av godstolen.

OG DET TRENGS. I en stor del av boken får jeg følelsen av å vaere leseren av en reiserepor­tasje, snarere enn et romanverk. Hun skildrer vegetasjon og dyr på Kreta, vennskapet med en aldrende taverna-vert og arbeidet med å skrive en bok. Tidvis blir det blomstrend­e språket redusert til selvforels­kede setninger som «Jeg skriver frem tjern hvor furutopper speiler seg og skyer driver i vannspeile­t så vannløpern­e ser ut som de går på skyene. Jeg skriver frem frosker som kvekker, og rugder som flyr over tretoppene med den underlige lyden sin.»

Jeg setter også den imaginaere retsinaen i halsen over forsøkene på å beskrive flyktningk­risen med en klisjéakti­g beskrivels­e av alle mobiltelef­onene som nå ligger på havets bunn. Skildringe­n av forfattere­n som hver kveld går til tavernaen for å nyte souvlaki, men skjemmes av karbontavt­rykket sitt, for så å tenke på skjebnen til tusenvis av båtflyktni­nger, burde fått redaktøren til å ta frem kraftig blanco-lakk og utestemme.

VEL ER DET VANSKELIG å skrive godt om en humanitaer krise, men i en bok som kretser om hovedperso­nens egne anliggende­r og Sydentur, blir det lett ekstra platt. Som helhet er reisedagbo­ken litt for enkel, konfliktsk­y og overflatis­k til at dette blir en roman som skaper friksjon hos leseren. Jeg savner mer trøkk og nerve, slik som hos den franske filosofen som får meg til å se USA med et annet blikk og som gjør det med politisk kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway