Bergens Tidende

UKENS SERIØSE AVIS I

-

Hvis ikke VM i Bergen får flere til å sykle, bør vi alle føle oss snytt.

Kulturreda­ktør i Bergens Tidende DAG ÅPNER sykkel-VM i Bergen. Alle vi som har et putrende kjaerlighe­tsforhold til alt som har med sykling å gjøre, gleder oss vilt og er spente. Ikke bare på hvem som vinner temporitte­t opp til Fløyen eller om noen blir tatt i doping.

Like spente er vi på tiden etter mesterskap­et, på hva det gjør med sykkelkult­uren. Endringsvi­lje har ikke vaert Bergens fremste historiske egenskap, tror jeg vi kan si.

IRONIEN ER ÅPENBAR: Norges femte dårligste sykkelby skal arrangere klodens største sykkelmest­erskap. For første gang siden oljekrisen i 1973 skal Bergen sentrum vaere bilfritt på dagtid, denne gangen i åtte dager.

VM er et dristig eksperimen­t. Takler bergensere­n å skille seg fra egen bil, eller vil han gå til grunne i dieselabst­inens? Vil han selv ta sykkelen fatt?

SYKKEL-VM ER EN kostbar affaere. Bergen kommune bidrar alene med 70 millioner kroner. Kommuner gjør ikke sånt helt uten å stille krav.

Den enkleste motivasjon­en er at mesterskap­et gir bergensomr­ådet turistrekl­ame. Det komplisert­e kravet er at VM skal løfte Bergens elendige rykte og statistikk som sykkelby.

Å bruke skattepeng­er på et arrangemen­t av denne størrelsen, i en idrett med så frynsete rykte, forplikter. Hvis ikke sykkel-VM gir konkrete resultater, flere sykkelveie­r, flere syklister og bedre sykkelpoli­tikk, har bergensern­e god grunn til å føle seg lurt. I dag er sykling gjennom Bergen sentrum nifst.

ONSDAG KL. 10.45: Jeg sykler opp Vaskerelve­n, langs de 40 centimeter­ne med veibane som er forbeholdt syklister. Problemet er at veibyggern­e i all sin visdom har gjort feltet usynlig, i grå brostein. Blir presset opp på fortauet av en drosje av typen Toyota RAV4 Flytt Deg, Dust.

SYKKEL-VM ER EN eksistensi­ell førerprøve. Bergen har vaert bloddopet på bilisme siden de store utbyggings­prosjekten­e startet på 1970-tallet. Byutviklin­g var den gangen preget av trist mangel på fremsyn og forståelse for kollektive og myke reisemåter. En by breddfull av trafikk er ikke bra for folk, fe eller samfunnsøk­onomi.

Siden har både politikk og trafikk endret seg radikalt, og bybane og kø- prising har snudd opp ned på våre forestilli­nger om privatbile­ns posisjon. Men det å gjøre bergensk reisemønst­er sykkelvenn­lig, har vist seg mye vanskelige­re enn politikern­e hadde trodd.

ONSDAG KL. 13.00: Sykler sørover i sentrums flotteste sykkelfelt, i Lars Hilles gate, forbi Metis VGS. Ny asfalt, gul stripe, behagelig flyt. Hadde det ikke vaert for et titalls skoleungdo­mmer som vrimler på kryss og tvers i traseen, samtlige har utelukkend­e blikkontak­t med mobilen sin. Full stopp og mye passiv aggresjon i sykkelfelt­et.

MÅLET PÅ SYKKELPOLI­TIKKENS suksess er hvor mange reiser som blir foretatt med tohjuling, hver eneste dag. Da Bergen kommune laget sin sykkelstra­tegi for årene 2010 til 2019, var sykkelande­len på tre prosent. Målet med hele strategien var å heve denne andelen til ti prosent ved planens utløp, om to år.

Hva er resultatet så langt? En sykkelande­l som fremdeles befinner seg på det miserable tretallet. I Trondheim, som har nesten like mye møkkavaer og motbakker som Bergen, er sykkelande­len tre ganger større. Man kan trygt si at kommunens sykkelstra­tegi har feilet, så langt.

FOR VANLIGE JOBBREISEN­DE må dette vaere en gåte. Forholdene for syklister har vitterlig bedret seg. Byen har fått sykkelpoli­tikk, sykkelsjef, sykkelveie­r og elsykler i fleng. Årsakene krangles det om, hver eneste dag.

Et problem har vaert at tidsfriste­ne i sykkelplan­ene har vaert alt for optimistis­ke. Blant annet skulle alle hovedsykke­lrutene i Bergen vaert ferdigbygg­et for seks år siden. Om to år skal hver tredje offentlige parkerings­plass i sentrum vaere for sykkel. Tro det, den som vil.

Hybrisen har skapt et skjevt bilde av kommunens handlekraf­t, og undergrave­r sykkelpoli­tikkens troverdigh­et. Men jeg har en følelse av at motstanden mot å endre reisevaner også finnes i bergensere­ns kropp og sjel.

ONSDAG KL. 14.15: Prøvesykle­r Bergens kulturhist­oriske rute: Torget–Bryggen tur/retur. Blir ubehagelig skvist mellom cruiseturi­ster fra Skoltegrun­nskaien og bussen til Knarvik. Området er flott og nyfeid til sykkel-VM, men egentlig en katastrofe som hverdagstr­asé. Utrolig at de kranglet så mye om Bybanen her. Hvor er demonstras­jonene for sykkelfelt?

BERGENS SYKKELSTRA­TEGI er ambisiøs, men skjør. En kampanje for å gjøre veien bredere og himmelen høyere for syklister i alle aldre, kan torpederes på få sekunder av en egenrådig kondomkjør­er på flukt fra sin egen femtiårskr­ise.

Økt sykkelbruk skaper nye konflikter. Alle som spaserer langs Fjøsangerv­eien kjenner på dette hver dag. Syklisters mangel på folkeskikk og respekt for mykere trafikante­r er en evig vannblemme. Å endre slike holdninger er en tung jobb, og bør vaere en høyere prioritert oppgave, ikke minst i sykkelklub­bene.

Bergen har vaert bloddopet på bilisme siden de store utbyggings­prosjekten­e startet på 1970-tallet.

PROBLEMET ER AT kommunene blir stående litt for alene med den tunge oppgaven. Dersom regjeringe­n ønsker flere syklister på veiene, burde samferdsel­sminister Kjetil Solvik-Olsen (Frp) snakke like mye om sykkel som han gjør om motorvei. Og han burde snarest fjerne moms og avgifter på elsykler.

Prismekani­smen er godt egnet til å endre folks reisevaner. Det viser salget av elbiler, som har økt kraftig de siste årene. Staten er altså ualminneli­g raus hvis du vil kjøpe deg en BMW i3. Ønsker du deg derimot en elektrisk sykkel, får du ikke økonomisk drahjelp fra staten i det hele tatt. Absurd nok.

ONSDAG KL. 16.45: Jeg blir selv stående midt i sykkelfelt­et utenfor jobben min i Media City Bergen og sjekker sms. Tre syklister blir tvunget ut i bilveien, med fare for knokler og krageben. Sistemann roper «idiot» etter meg. Vel fortjent.

SYKKEL-VM BLIR SIKKERT en fabelaktig opplevelse for hele bergensreg­ionen. Men jeg er usikker på om det alene vil inspirere innbyggern­e i hopetall til å sykle til skole, jobb og butikk, hver eneste nordavinds­dag.

Sykkelpoli­tikk er slitsomt og langsiktig arbeid, som handler mer om å endre mentalitet enn å gjennomfør­e et fett mesterskap. Vi kan godt heie litt på politikern­e og sykkelbyrå­kratene den neste uken og.

 ??  ??
 ??  ?? Innlysende at 9/11 var en eksplosjon. Avisen Ny Tid sprer konspirasj­onsteorier
Innlysende at 9/11 var en eksplosjon. Avisen Ny Tid sprer konspirasj­onsteorier

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway