Bergens Tidende

Her får de papirløse legehjelp på hemmelig adresse

Til dette helsesente­ret kommer pasientene som risikerer å bli kastet ut av landet.

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto BÅRD BØE foto MARITA AAREKOL

Ringeklokk­en kimer. Silje Aasgaard Olsen forsvinner raskt ned en mørk trapp. Hun kommer tilbake med en sped, ung mann

emed hettegense­ren godt trukket over capsen. Med alvorlig mine tar han imot et ark med et stort syvtall på, og setter seg ned i venteromme­t.

Trygge omgivelser

Det er ikke gått mer enn en halvtime siden senteret åpnet dørene.

Vi befinner oss i lokalene til Helsehjelp til papirløse. På hemmelig adresse gir helsesente­ret hjelp til mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge.

Tilbake på kontoret

lar Olsen fingrene løpe over mobilskjer­men. Hun prøver å gjøre to ting på én gang, innhente råd fra en spesialist­lege og jakte etter en tolk som snakker kurdisk.

Blikket saumfarer tavlen, der en liste på vel 20 språk er hengt opp. En bunke med ubrukte bussbillet­ter i en gjennomsik­tig plastlomme henger ved siden av.

– Det er torsdag ettermidda­g, folk er opptatt med middagen, sukker hun unnskylden­de.

«Pasienten kommer først»

Etter loven har papirløse kun rett til akutt helsehjelp. Det er imidlertid ikke ulovlig å gi helsehjelp, og hjelpere straffes ikke. Derfor bruker noen leger, sykepleier­e og psykologer fritiden på å hjelpe mennesker som frykter å bli kastet ut av Norge.

Pasientene er alt fra studenter som blir vaerende i landet utover visumet, via arbeidsinn­vandrere uten papirene i orden, til asylsøkere som har fått avslag. Å tallfeste hvor mange det gjelder er vanskelig, og mørketalle­ne kan av naturlige årsaker vaere store. Det eneste tallet Utlendings­direktorat­et kan vise til, er et anslag fra 2010 på alt fra 18.000 mennesker og kanskje helt opp mot 56.000.

– Som lege vil jeg alltid ta pasientens parti, sier Hanne Heszlein-Lossius bestemt, med trykk på «alltid».

Til vanlig finner du henne ved Bergen legevakt. På fritiden er hun en av over

90 frivillige som lever etter det hippokrati­ske idealet: Pasienten kommer først. Alle som trenger medisinsk tilsyn, skal få den hjelpen de trenger.

Selve senteret er prisgitt gavmilde bidragsyte­re. I 2015 fikk senteret 800.000 kroner i gaver og tilskudd, mens i fjor hadde de

565.000 kroner å rutte med. At senteret møter mye velvilje, får låne utstyr og inngå billige avtaler, bidrar til at det overlever.

Men verken Heszlein-Lossius eller styreleder Silje Aasgaard Olsen legger skjul på at den økonomiske uforutsigb­arheten fra

 ??  ?? Hanne Heszlein-Lossius
Hanne Heszlein-Lossius

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway