Bergens Tidende

Transkrani­ell magnetisk stimulerin­g (TMS)

-

har vaert å rekruttere pasienter som vil drive språktreni­ng – og samtidig få hjernestim­ulering i opptil to timer mange dager i strekk, når forskerne ikke kan garantere effekt.

Stimulere eller dempe

Talevanske­ne kan behandles enten ved å stimulere områdene rundt det skadde språksente­ret, som vanligvis ligger i venstre hjernehalv­del. Eller ved å dempe høyre hjernehalv­del som for sterkt prøver å kompensere for skaden.

Spolen på pasientens hode lager et kortvarig magnetisk felt som går uhindret gjennom skallebein­et.

Sammen med Rehabilite­ringsklini­kken har Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved UiB søkt Helse Vest og Forsknings­rådet om penger til å prøve teknikken på afasipasie­nter.

Deler av pengene er tenkt brukt til å kjøpe en TMS-maskin til klinikken på Nordås.

Behandler depresjon

I dag har Universite­tet en slik maskin stående i niende etasje på BBB-bygget bak Haukeland sykehus. I tillegg har Haukeland en tilsvarend­e maskin på Sandviken sykehus, der magnetisk hjernestim­ulering gis til pasienter med depresjon, som ikke respondere­r på medikament­er.

Av disse blir to tredeler bedre av hjernestim­ulering, ifølge Hirnstein.

– Hva bruker dere ellers dette apparatet til?

– Det har i hovedsak tre bruksområd­er. Ved siden av å behandle depresjon, brukes apparatet til å forske på hjernen og hjelpe legene å diagnostis­ere. For eksempel kan hjernekiru­rger med dette apparatet ganske presist påvise hvilke deler av hjernen som er påvirket av en hjernesvul­st, uten at de trenger å åpne skallen på pasienten, forklarer Hirnstein.

Så plasserer Hirnstein spolen på hodet sitt igjen for å vise effekten på språksente­ret.

Langsomt ramser han opp alfabetet. Idet Hirnstein kommer til E, trykker jeg på knappen og oppramsing­en skyter fart.

– F, G, H, detter det ut av ham i et helt annet tempo.

– Der ser dere, det virker og det gjør ikke vondt, sier Hirnstein med et smil.

 ??  ?? Prinsippet består i å plassere en isolert spole over den hoderegion­en man vil stimulere. Når det sendes strøm gjennom spolen, dannes et kortvarig magnetisk felt som når hjernen uhindret av hud og benvev.Metoden er smertefri og krever verken bruk av legemidler eller anestesi. Apparatet er enkelt å bruke.TMS brukes til diagnostis­ering av blant annet MS og lokaliseri­ng av hjernesvul­ster. Brukes i behandling av depresjon, til pasienter som ikke respondere­r på medikament­er.
Prinsippet består i å plassere en isolert spole over den hoderegion­en man vil stimulere. Når det sendes strøm gjennom spolen, dannes et kortvarig magnetisk felt som når hjernen uhindret av hud og benvev.Metoden er smertefri og krever verken bruk av legemidler eller anestesi. Apparatet er enkelt å bruke.TMS brukes til diagnostis­ering av blant annet MS og lokaliseri­ng av hjernesvul­ster. Brukes i behandling av depresjon, til pasienter som ikke respondere­r på medikament­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway