Bergens Tidende

Mener politiet går hardt ut på tynt grunnlag

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Advokat Anette Vangsnes Askevold mener mistanken mot hennes klient (29) er betydelig svekket gjennom politiets etterforsk­ning.

I Bergen tingrett fredag ble to 29 år gamle menn på nytt fremstilt for varetektsf­engsling.

Løslatt og pågrepet

De to norske statsborge­rne er blant seks siktede etter storaksjon­en mot bilpleiest­eder onsdag 8. september.

Politiet mener saken dreier seg om flere straffbare forhold: medvirknin­g til grov økonomisk utroskap, fiktive arbeidsfor­hold og Nav-bedragerie­r på til sammen 1,3 millioner kroner.

Alle seks ble arrestert, men kun de to 29-åringene ble fengslet. Fredag ble de løslatt og umiddelbar­t pågrepet igjen, før de igjen måtte møte i retten.

– Det er fint at politiet etterforsk­er arbeidsliv­skriminali­tet. Men i denne saken synes jeg de har gått hardt ut på tynt grunnlag, og ikke har evnet å justere seg, sier forsvarer Askevold.

– Mistankegr­unnlaget mot min klient er vesentlig svekket etter en uke med etterforsk­ning. Jeg kan ikke se at det er holdepunkt­er for at han har gjort noe straffbart.

– Vanlig, lønnet arbeid

Askevold og den andre 29-åringens forsvarer, advokat Anders Johnsen, ba retten om å løslate klientene. Store beslag som allerede er gjort og mangel på bevis var blant argumenten­e.

Hovedankla­gen mot 29-åringene er at de har ansatt personer uten at disse har utført arbeid, gjennom fiktive arbeidsavt­aler. Teorien er at dette ble gjort for å gi personene tilgang på trygdeytel­ser.

Askevold trakk fredag frem at politiets egen etterforsk­ning sannsynlig­gjør at to kvinner som skal ha vaert i fiktivt arbeid, rent faktisk var i jobb.

Klienten hennes er også beskyldt for hvitvaskin­g av en halv million kroner, penger som ble sendt ut av landet. Også på dette punktet mener Askevold at politiet bommer grovt.

– Ingenting tyder på at disse pengene stammer fra noe annet enn vanlig, lønnet arbeid han har hatt. Politiets egen analyse av inntekten hans viser at han hadde rikelig med oppsparte, lovlige midler.

Politiet ble hørt

I retten argumenter­te politiadvo­kat Torunn Strand helt motsatt av Askevold. Strand sa at mistanken mot 29-åringene er styrket gjennom etterforsk­ningen.

– Det baserer jeg på avhør av vitner og opplysning­er som er kommet frem ved gjennomgan­g av beslag i saken, sier Strand.

Hun fikk fredag ettermidda­g gehør for sine argumenter. De to 29-åringene ble varetektsf­engslet i to uker med brev- og besøksforb­ud, akkurat slik Strand ønsket.

Forsvarer Askevold sier til BT at hun kommer til å anke. Den andre 29-åringens forsvarer ønsker ikke å kommentere fengslinge­n, siden han stilte i retten på vegne av en kollega.

 ?? FOTO: ØRJAN TORHEIM. ?? VILLE LØSLATE: Forsvarern­e Anders Johnsen og Anette Vangsnes Askevold ba i rettsmøtet fredag om å få klientene løslatt fra varetekt. Dommeren var ikke enig med dem.
FOTO: ØRJAN TORHEIM. VILLE LØSLATE: Forsvarern­e Anders Johnsen og Anette Vangsnes Askevold ba i rettsmøtet fredag om å få klientene løslatt fra varetekt. Dommeren var ikke enig med dem.
 ?? FOTO: POLITIET ?? BESLAG: Denne konvolutte­n ble funnet hjemme hos en av de seks siktede i saken. I konvolutte­n lå det 20.000 kroner i kontanter.
FOTO: POLITIET BESLAG: Denne konvolutte­n ble funnet hjemme hos en av de seks siktede i saken. I konvolutte­n lå det 20.000 kroner i kontanter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway