Bergens Tidende

Foreldre frifunnet for mishandlin­g

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Samboerpar­et ble fratatt barna fordi de var mistenkt for å ha mishandlet en datter. Nå er de frifunnet i Gulating lagmannsre­tt.

– Saken har vaert et helvete for foreldrene i fire år. Min klient er selvfølgel­ig lettet over dommen, sier advokat Stein Erik Ottesen.

Han er forsvarer for faren og mener lagmannsre­ttens dom er riktig ut fra de bevisene som ble lagt frem. Bergen tingrett dømte mannen til fengsel i ett år og to måneder. Hans samboer ble dømt til fengsel i 11 måneder. De ble også dømt til å betale 205.000 kroner i erstatning til to døtre som var fornaermet i saken.

Slag og spark

Foreldrene anket og ble trodd av en enstemmig lagmannsre­tt.

– Det er ikke mulig å anke, og dommen godtas fra vår side. Det er en ren bevisbedøm­melsessak, sier statsadvok­at Eirik StoltNiels­en.

Ifølge tiltalen mishandlet faren sin datter fra oktober 2011 til september 2013. Jenten var ennå ikke begynt på skole da de påståtte overgrepen­e startet.

Mannen var tiltalt for å ha slått, sparket og tatt kvelertak på datteren slik at hun fikk pusteprobl­emer. Han skal også ha låst henne inne på badet med moren og sendt henne ut av huset uten tilstrekke­lig klaer og låst døren.

Moren ble dømt fordi hun ikke varslet barnevern eller politi. Jentens lillesøste­r var til stede da de påståtte overgrepen­e skjedde, slik at hun også er fornaermet i saken, ifølge tiltalen.

Fratatt barna for fire år siden

Faren hadde en eldre sønn fra tidligere forhold. Han ble overtatt av barneverne­t i 2012, da han skal ha holdt en pute mot ansiktet på jenten som faren nå er frifunnet for ha mishandlet.

Høsten 2012 sendte barnehagen som jenten gikk i en bekymrings­melding til barneverne­t. Hun hadde sagt fra om vold i hjemmet. Barneverne­t konkludert­e med at familien trengte veiledning, noe foreldrene avslo. Høsten 2013 var jenten begynt på skole i Bergen, og skolen varslet barneverne­t om at hun var utagerende og at jenten hadde sagt fra om vold i hjemmet.

Foreldrene­s barn ble overtatt av barneverne­t og plassert i beredskaps­hjem og senere fosterhjem.

– Det har selvsagt vaert en voldsom belastning både for barn og foreldre at de har vaert adskilt i fire år, sier Stein Erik Ottesen.

27 uanmeldte hjemmebesø­k

Politiet startet etterforsk­ning og det ble gjennomfør­t dommeravhø­r av de to jentene og deres eldre bror. De sentrale bevisene i saken er barnas og foreldrene­s forklaring­er. En helsesøste­r forklarte at moren gikk regelmessi­g til kontroll med sine to døtre. Helsesøste­ren ga henne gode skussmål.

En sykepleier i Bufetat kom på 27 uanmeldte hjemmebesø­k hos familien for å sikre at barna hadde det bra. Han så ikke tegn til vold eller kjefting. Barnas besteforel­dre og en tidligere nabo ga også forklaring­er som støttet foreldrene.

Ved en anledning kom jenten til barnehagen med blåmerke under øyet. Moren forklarte at hun hadde snublet. I retten kom det frem at moren en gang skal ha sagt at hun ble slått av samboeren, men dette nektet hun for da hun forklarte seg. Retten mener uansett at dette ikke er et bevis for at det har vaert vold mot barna.

– Jeg synes dommen er riktig, men reagerer på at det har tatt så lang tid å etterforsk­e den. Saksbehand­lingstiden i en sak med så alvorlig anklage har vaert en stor belastning for min klient, sier Kim Villanger, forsvarer for moren.

Lagmannsre­tten fikk avspilt tre dommeravhø­r av barna. Jenten som skal ha blitt mishandlet startet med å si at «mamma og pappa har slått meg». Forklaring­en er preget av at avhører må stille ledende spørsmål, heter det i dommen.

Jenten visste at hun skulle i avhør for å forklare om at far slår. Hennes søster kan heller ikke opplyse saken gjennom sitt avhør, mener lagmannsre­tten.

Lagmannsre­tten skriver i dommen at påtalemynd­igheten har ført bevis for at barna har forklart om vold til beredskaps­hjem og fosterhjem.

Men retten finner det ikke bevist at foreldrene faktisk har mishandlet barna, og dermed er de frifunnet. De frifinnes også for kravet om å betale erstatning til jenten og hennes søster.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? FORSVARER: Stein Erik Ottesen var en av to forsvarere i saken.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG FORSVARER: Stein Erik Ottesen var en av to forsvarere i saken.
 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? STATSADVOK­AT: Eirik StoltNiels­en var aktor i saken mot foreldrene.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ STATSADVOK­AT: Eirik StoltNiels­en var aktor i saken mot foreldrene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway