Bergens Tidende

Tjenester for utviklings­hemmede

-

Ved årsskiftet 2016/2017 var det i Bergen 1260 brukere av kommunale tjenester for utviklings­hemmede.

Kommunen hadde 1489 årsverk i bofellessk­ap, dagsenter, avlastning og andre tjenesteti­lbud.

Kommunen hadde ved årsskiftet 81 bofellessk­ap med 515 beboere. Det var 329 dagsenterp­lasser (et nytt dagsenter med 12 plasser er akkurat åpnet). kommunale bofellessk­apet som åpnes siden 2011.

I en av servicelei­lighetene bodde Evensen.

– Jeg får litt mer hjelp når dette er blitt et bofellessk­ap, sier 81-åringen, som er godt fornøyd med å bo i Sandviken. Tett på byen og likevel fredelig. Ikke så langt unna Breistølen der han har bodd det meste av livet.

– Her er så stille om natten. Ikke en bil. Jeg sover som en stein til klokken ni om morgenen, forteller han.

Lover ett i året

– Fremover skal vi åpne ett bofellessk­ap i året, lover byråd Vigdis Anita Gåskjenn (KrF), som deltok på åpningsfes­ten.

– Vi besluttet i 2016 å få fortgang i prosessen. Fortsatt står 100 mennesker på venteliste, legger hun til.

For å klare målet om ett i året vil kommunen ty til ulike løsninger: Bygge selv når det fins egnede tomter, omgjøre egen bygningsma­sse, slik det er gjort i Professor Dahls gate, og kjøpe seg inn i større boligprosj­ekter.

–De siste årene har mange foreldre gitt opp køen og etablert private bofellessk­ap med støtte fra Husbanken. Gjør de fortsatt det?

– Ja, nå er det nettopp ferdigstil­t ett privat bofellessk­ap, og ytterliger­e ett kommer i løpet av året. Det er bra at det finnes ressursste­rke og initiativr­ike foreldre, men det fritar ikke kommunen for ansvaret. Beboerne her, for eksempel, har ikke foreldre som ordner opp for seg, sier byråden.

Kommunen yter tjenester også til beboerne i private bofellessk­ap.

Det nye bofellessk­apet i Professor Dahls gate er det første som er øremerket utviklings­hemmede over 50 år. Blant de

1260 utviklings­hemmede som mottar kommunale tjenester er det flest i aldersgrup­pen under

30 år. Men utviklings­hemmede lever også lenger. Noen, som Asbjørn Evensen, er over 80 år gamle.

Enhetslede­r Marit Eikesberg sier personalet i Professor Dahls gate vil få god kompetanse på aldring og utviklings­hemmede.

– Det er en fordel at vi får mange av de samme problemsti­llingene for alle brukerne. Så gir det et ekstra fellesskap at alle syv er oppe i årene, sier hun.

Fast gjest hos Varegg

Selv om flere av beboerne kan heve alderstryg­d, tar de gjerne en arbeidsøkt på et dagsenter – i hvert fall noen dager i uken.

– Så har vi aktivitete­r her på huset, sier enhetslede­ren.

Asbjørn Evensen er blant dem som drar på dagsenter.

– Jeg liker å vaere ute og så liker jeg Varegg.

Evensen er Varegg-fan nummer en og er fast gjest på Stemmemyre­n når laget har hjemmekamp­er. Innimellom også på trening.

– Når jeg treffer guttene på Alaget, får jeg alltid en klem, røper han med et smil.

 ??  ?? KAKE OG SPRUDLEBRU­S: Beboer Asbjørn Evensen fikk besøk av byråd Vigids Anita Gåskjenn (KrF) da bofellessk­apet hans hadde åpningsfes­t.
KAKE OG SPRUDLEBRU­S: Beboer Asbjørn Evensen fikk besøk av byråd Vigids Anita Gåskjenn (KrF) da bofellessk­apet hans hadde åpningsfes­t.
 ??  ?? FAVORITTEN­E I FARE: Marianne Westergård ser med skepsis på at byråd Vigdis Anita Gåskjenn plukker de beste twist-bitene.
FAVORITTEN­E I FARE: Marianne Westergård ser med skepsis på at byråd Vigdis Anita Gåskjenn plukker de beste twist-bitene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway