Bergens Tidende

I disse fem kommunene i vest falt partiene mest

-

KrFs Knut Arild Hareide mister fotfestet i hjemkommun­en Bømlo.

Vi har tatt en kikk på valgresult­atene i alle kommuner i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det er liten tvil om at Senterpart­iet har gjort et brakvalg i distrikten­e. De har stjålet mange stemmer fra andre partier.

Hvilke partier blir straffet, og hvorfor? Terje Sørensen, TV 2s tallknuser, ser på mulige årsaker.

I disse fem kommunene i Hordaland og Sogn og Fjordane falt partiene mest:

Bømlo: KrF og Hareide klarte ikke å fri til sine egne

Bømlo er KrF-leder Knut Arild Hareides hjemkommun­e. Partiet har tidligere stått sterkt her, men i år fikk de seg en real smekk. Partiet fikk en oppslutnin­g på 16.8 prosent. Det er en tilbakegan­g på 6,4 prosent.

– Dette viser hvor mye Hareide har bommet i valgkampen. Han klarte selv ikke å overbevise sine egne. Det var mislykket å gjøre Sylvi Listhaug og Frp til fienden i valgkampen, det har ikke slått an, sier Sørensen.

Ulvik: Toppledere fra Ulvik hjalp ikke Venstre

Ulvik er hjembygden til både Venstre-høvding Lars Sponheim og nåvaerende nestleder Terje Breivik.

Men sambygding­ene er ikke lenger like lojale. Partiets oppslutnin­g er halvert siden sist valg. Partiet fikk «bare» 10 prosent av stemmene, som er en nedgang på 9,8 prosentpoe­ng fra sist valg.

– Terje Breivik er ikke like populaer på hjemmebane som han var. Venstre får lite drahjelp derfra. Det har nok med Senterpart­iet å gjøre, de er i vinden og hadde voldsom fremgang i Ulvik, sier Sørensen.

Odda: Svekket Arbeiderpa­rti-bastion

Trusselen om å legge ned akuttkirur­gien på Odda Sjukehus hang over tettstedet i lang tid. Sykehusref­ormen skal samle flere helsetjene­ster i større regionsyke­hus.

Arbeiderpa­rtiet klarte til slutt å berge tilbudet. Det hjalp ikke på valgresult­atet. Partiet har falt 6,8 prosentpoe­ng fra sist valg og endte på «bare» 34,1 prosent.

– Her vinner nok Senterpart­iet sterkt på motstanden mot sentralise­ring. Arbeiderpa­rtiet stemte blant annet for naerpoliti­reformen, som skal legge ned flere lokale lensmannsk­ontor. Det rammer flere bygder i Hardanger, sier Sørensen.

Eid: Venstre mistet halvparten av velgerne

Venstre har lenge hatt en sterk oppslutnin­g i Eid i Sogn og Fjordane. Venstres stortingsp­olitiker Sveinung Rotevatn er fra stedet. Det er også Alfred Bjørlo, som har vaert ordfører i Eid kommune siden 2011 og er sentralsty­rerepresen­tant i Venstre.

Det hjalp ikke på stemmene. Partiet fikk en nedgang på hele 8 prosentpoe­ng i Eid. De havnet til slutt på 15,6 prosent.

– Bjørlo er ikke så populaer som han var. Vi så på valgresult­atene i 2015 at han var på retur. Før hadde han mye dragkraft, nå har han bare litt, sier Terje Sørensen.

Gloppen: KrF har stupt i oppslutnin­g

For fire år siden gjorde KrF et svaert godt valg i Gloppen i Sogn og Fjordane. Med over 20 prosent av stemmene lå de skyhøyt over landsresul­tatet. I år har de mistet nesten halvparten av velgerne sine. Partietfal­t 10 prosentpoe­ng og får et valgresult­at på 9,6 prosent.

– Også her vinner Senterpart­iet på motstand mot kommunesam­menslåing, men KrF blir straffet for sin valgkamp. Partiet klarer ikke å kapre nye velgere, men mister stemmer til andre partier, sier Sørensen.

 ?? ARKIVFOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX ?? BUSSTUR: KrF-leder Knut Arild Hareide har mistet mye støtte i hjemkommun­en Bømlo. I 2013 tok han med statsminis­ter Erna Solberg i valgkampen.
ARKIVFOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX BUSSTUR: KrF-leder Knut Arild Hareide har mistet mye støtte i hjemkommun­en Bømlo. I 2013 tok han med statsminis­ter Erna Solberg i valgkampen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway