Bergens Tidende

Kostnadssm­ell på 100 mill. etter raset

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

200 meter av veien mellom Granvin og Voss raste ut i Granvinsva­tnet i april i fjor. Ekstrakost­naden blir på 100 millioner kroner.

Flere bolighus ble evakuert. To gravemaski­ner gikk med i raset og havnet på bunnen av vannet. Et busskur og store jordstykke­r forsvant samme veien.

Ingen i naerheten

Det var i forbindels­e med anleggsarb­eid på en 4,6 kilometer lang veistrekni­ng at raset ble utløst. Statens vegvesen jobbet med å bygge opp riksveien ved hjelp av tunnelmass­er for at veien skulle tåle en 200-årsflom.

Til alt hell var ingen mennesker i naerheten da veien raste ut i vannet.

Tunnelen åpnet

I juni ble det lagt frem en granskning­srapport som fremførte kritikk mot veivesenet, og fastslo at raset kunne vaert unngått.

Nå er arbeidet på Joberg– tunnelen ferdigstil­t, og regningen gjort opp, skriver NRK Hordaland.

I går ble tunnelen åpnet med en enkel snorklippi­ng.

Arbeid ut året

Prosjektle­der Lars Magnar Røneid i Statens vegvesen sier til BT at veien som raste ut ikke er ferdig utbedret.

– Kostnaden på 100 millioner ekstra er ikke sluttkostn­ad, men en prognose. Vi har fortsatt mye arbeid igjen på veien. Vi regner med at vi trenger resten av året for å fullføre prosjektet.

For å sikre veigrunnen skal det lages syv cellespunt­er som hver har en diameter på 19 meter. Fire av disse cellespunt­ene er nå fylt med stein og ferdige, mens tre gjenstår.

– På toppen av spuntene skal vi legge veien. Det regner vi med at vi kan begynne med i november, sier Røneid.

– Totalsprek­k

Prisen på arbeidene langs Granvinsva­tnet, tunnelen inkludert, var i utgangspun­ktet kostnadsbe­regnet til 467 millioner kroner. Nå er prognosen satt til 571 millioner kroner, ifølge tall fra Statens vegvesen.

– Dette er en totalsprek­k. Men om en ser bort fra utgiftene knyttet til utglidning­en, tror jeg vi er innenfor, sier prosjektle­der Lars Magnar Røneid til NRK.

Det ble bevilget til sammen 169 millioner ekstra på statsbudsj­ettet for 2017 for å bøte på skaden ved Granvinsva­tnet. Hele tilleggsbe­vilgningen ble med andre ord ikke brukt opp.

Lars Magnar Røneid, prosjektle­der i Statens vegvesen

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? VEIEN FORSVANT: Slik så det ut etter at veien raste ut i Granvinsva­tnet i april 2016.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN VEIEN FORSVANT: Slik så det ut etter at veien raste ut i Granvinsva­tnet i april 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway