Bergens Tidende

Seiler opp som favoritt til å overta etter Brende

-

Ine Eriksen Søreide (41) omtales som dyktig, kunnskapsr­ik og erfaren. Hun kan vaere aktuell til å overta etter Børge Brende som utenriksmi­nister, tror eksperter.

– Jeg håper det blir Ine, sier Atlanterha­vskomiteen­s generalsek­retaer Kate Hansen Bundt til NTB.

–Hun er meget kunnskapsr­ik. Hun har i sin periode som forsvarsmi­nister fått bygget et godt internasjo­nalt nettverk, ikke minst i Europa og USA. Hun er konkret, fokusert og god til å behandle folk rundt seg, sier hun til NTB. toppjobb som president i Verdens økonomiske forum (WEF).

Leira nevner også klimaminis­ter Vidar Helgesen (H) i arvtakerdi­skusjonen.

–Helgesen var på tale også for fire år siden. Da har man også den fordelen at posten som klimaminis­ter «låses opp», sier han, med henblikk på et mulig regjerings­samarbeid mellom Frp/Høyre og Venstre.

Verken Leira eller Bundt tror Frp vil få utenriksmi­nisteren.

Venstre på banen

Spekulasjo­nene om hvem som skal overta jobben, komplisere­s av at det ikke er klart hvordan regjeringe­n skal se ut.

Sentrale Venstre-folk ønsker regjerings­deltakelse. Selv om KrF gjentatte ganger har utelukket å sitte i regjering sammen med Frp, har ikke statsminis­ter Erna Solberg gitt opp å få partiet med.

Hvis regjeringe­n skulle få en annen sammensetn­ing, vil utenriksmi­nisterpost­en trolig bare vaere én av mange brikker. Kirkens Nødhjelp og Redd Barna oppfordrer Solberg til igjen å dele jobben i to, med en egen statsråd for utvikling og bistand.

Hareide eller Johnson?

– Hvis det skulle vaert noen andre enn Ine, tror jeg utenriksmi­nisterpost­en går inn i forhandlin­gene om en bred regjering. Hvis Solberg vil ha med seg KrF, kan det vaere en post de kan tenke seg. Spørsmålet er om Solberg er villig til det, sier Bundt.

KrF-leder Knut Arild Hareide sitter i utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget, og partisekre­taer Hilde Frafjord Johnson har bred utenrikspo­litisk erfaring.

Internt i Høyre peker mange på Søreide. Halvard Leira, seniorfors­ker ved NUPI

– Anonym

Leiras NUPI-kollega og seniorfors­ker Iver B. Neumann karakteris­erer overfor NRK Brende som «en svaert svak utenriksmi­nister». Leira mener Brende har vaert anonym:

– Det har ikke vaert en periode preget av store feilgrep, det kunne gått både bedre og verre. Men vi kunne vaert bedre rustet som stat til å møte en verden i endring hvis vi hadde vaert flinkere til å dra opp diskusjone­ne. I denne perioden har det vaert mindre debatt og høyttenkni­ng enn under Støre.

Normaliser­ingen av forholdet til Kina vil trolig stå igjen som Brendes tydeligste fotavtrykk.

– For Brende selv oppleves dette sikkert som en seier, men det er ikke en vinnersak for partiet Høyre, sier Leira.

NTB

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? TRER FREM: – Hun er konkret, fokusert og god til å behandle folk rundt seg, sier Atlanterha­vskomiteen­s generalsek­retaer, Kate Hansen Bundt, om Ine Eriksen Søreide (41). Hun lanseres som kandidat til å overta etter Børge Brende som utenriksmi­nister.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX TRER FREM: – Hun er konkret, fokusert og god til å behandle folk rundt seg, sier Atlanterha­vskomiteen­s generalsek­retaer, Kate Hansen Bundt, om Ine Eriksen Søreide (41). Hun lanseres som kandidat til å overta etter Børge Brende som utenriksmi­nister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway