Bergens Tidende

Blåser i traerne

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Jeg ble stum, sier Håkon Nilsen om øyeblikket da det gikk opp for ham at han ikke bare skulle spille klarinett iført svarte fjaer og dress. Det skulle skje oppe i traer.

Under de gamle, aerverdige trekronene ved paradeplas­sen på Bergenhus festning kler de tre orkestermu­sikerne på seg svarte karnevalsm­asker og vinger før prøven til «Konsert for rare fugler». Ideen til en treblåserk­onsert i traer dukket opp i hodet til Sølvi Ones. Hun er produsent for den delen av kulturprog­rammet under sykkel-VM som ikke skjer på en scene, men rundt omkring.

– Jeg er veldig glad i ordspill. De spiller treblåseri­nstrumente­r, er tre stykker og det der er et tre. Det er mer enn godt nok som konsept, konstatere­r Ones fornøyd og fortsetter:

– Jeg tenkte hvem er sprø nok til å si «Ja, jeg tar det» og så ringte jeg til Cecilie Hesselberg Løken. Hun er vikar i Harmonien denne uken, så det passer kjempebra.

Gullfløyte

–Hvor høyt opp i traerne skal musikerne?

– Vi må tenke litt HMS, og instrument­ene deres er så dyre. Tverrfløyt­en til Cecilie koster over én million kroner, sier Ones.

– En million?

– Den er laget av rent gull. Jeg reiser verden rundt og spiller og er fri som fuglen, forteller Løken, som arbeider som frilanser.

Sigrid Holmstrand improviser­er på pikkoloflø­yten. I likhet med Håkon Nilsen er hun fast medlem av Bergen Filharmoni­ske Orkester, der også Cecilie Hesselberg Løken tidligere har vaert ansatt.

Lekenhet

Selv var ikke Løken i tvil om hvilke musikere hun ville ha med seg på fuglekonse­rten.

– Dette er fantastisk­e instrument­alister som improviser­er og som er åpne for hva som helst – som å rulle rundt på gresset. Vi vil forsøke å berøre publikum med nysgjerrig­het, lekenhet og alvor, utdyper Løken.

Konserten ved paradeplas­sen på Bergenhus festning klokken 14.00 søndag er gratis, og passer fint for barn, forsikrer musikerne. På programmet står både fuglekonse­rt av Vivaldi og Syrinx for solofløyte og fugler.

 ??  ?? FUGLEKONSE­RT: Klarinetti­st Håkon Nilsen øver seg på å spille i tre med musikerne Cecilie Hesselberg Løken (til v.) og Sigrid Holmstrand som bakkemanns­kap.
FUGLEKONSE­RT: Klarinetti­st Håkon Nilsen øver seg på å spille i tre med musikerne Cecilie Hesselberg Løken (til v.) og Sigrid Holmstrand som bakkemanns­kap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway