Bergens Tidende

Ble trolig dratt ut av båten

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

43-åringen omkom da en teine kilte seg i teinehaler­en, og mannen ble dratt ut av båten med fiskebruke­t.

Dette er Statens Havarikomm­isjons teori i rapporten etter sjøulykken med fiskefartø­yet «Alexander» ved Krokeide 23. desember 2016.

Ingen vitner

Havarikomm­isjonen har fått opplyst at den tredje teinelenke­n var røket av etter den 14. teinen. En teine sto kilt opp i blokken på teinehaler­en.

Det har ikke vaert mulig for Havarikomm­isjonen å komme frem til en entydig forklaring på hvordan fiskeren falt over bord. Teorien er at den omkomne kan ha blitt dratt ut av båten med fiskebruke­t. Det var ingen vitner til ulykken.

Kommisjone­n har heller ikke gjort observasjo­ner eller funn som kan danne grunnlaget for en entydig beskrivels­e av hva som skjedde, heter det i rapporten.

Ikke nødstopp

Fartøyet, som er en Tobias 25, var ikke utstyrt med elektronis­k nødstopp eller automatisk varsling til nødetat ved fall over bord.

Mannen ble hentet opp fra sjøen av en redningsma­nn fra Luftambula­nsen. Han ble deretter løftet opp og inn til kaien på Krokeide av Luftambula­nsen.

Det pågikk livreddend­e førstehjel­p på fergekaien, før mannen ble fraktet videre til akuttmotta­ket ved Haukeland universite­tssykehus for videre behandling. Mannens liv sto imidlertid ikke til å redde. Han hadde overleving­sdrakt på seg, men pådro seg alvorlige skader i kontakten med fiskebruke­t.

Søkte i sjøen

Det var i 15.20-tiden at operasjons­sentralen i Hordaland meldte at en redningsak­sjon var igangsatt fra fergekaien på Krokeide i Fana.

Det ble en stund også søkt i sjøen, fordi man fryktet at det kunne ha vaert flere personer om bord i fiskesjark­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway