Bergens Tidende

Terror er blitt en del av den europeiske hverdagen

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@pol.dk NILAS HEINSKOU

Innbyggern­e i storbyene kjenner til terrorfare­n, og myndighete­ne forbereder seg stadig på nye angrep. Bomber og drap setter imidlertid sine spor i befolkning­en.

Listen over drepte og skadde ved terrorangr­ep i europeiske storbyer økte i går, da en bombe førte til minst 29 skadde passasjere­r på et tog i Londons undergrunn­sbane.

En av sprengladn­ingene ble ikke detonert, men om den hadde gått av kunne terroraksj­onen blitt langt blodigere, ifølge det britiske politiets eksperter.

Myndighete­ne fikk raskt kontroll over situasjone­n, som politiet og statsminis­ter Theresa May har betegnet som en terrorhand­ling.

Tilbød te

Innbyggern­e i området rundt åstedet levde opp til byens motto, «keep calm», ved å tilby lettere skadde mennesker og sjokkerte forbipasse­rende på en kopp te.

– Om noen naer Parsons Green er i sjokk eller forvirret, så bor jeg rett rundt hjørnet, og har kjelen på kok, lød det i en av mange tilsvarend­e Twittermel­dinger.

Bemerkning­en avspeiler at innbyggern­e i London – som pariserne – er i ferd med å venne seg til at de lever under en konstant terrortrus­sel. Det er fjerde gang så langt i 2017 at Storbritan­nia rammes av terror.

Nesten samtidig med bomben i London angrep en antatt terrorist en soldat ved togstasjon­en Châtelet-Les-Halles i Paris med en kniv, mens han ifølge vitner ropte på Allah.

Regner med mer terror

Til tross for befolkning­ens rolige reaksjon fredag har de mange angrepene i Storbritan­nia i den senere tiden satt sine spor i befolkning­en.

I en meningsmål­ing fra YouGov i august svarte 90 prosent at de anser fremtidige terrorangr­ep mot britiske byer som «forholdsvi­s sannsynlig­e» eller «meget sannsynlig­e».

Angrepene har også ført til at en del av britene har endret adferd. 19 prosent svarer at de er mindre tilbøyelig­e til å delta i begivenhet­er ved en stor arena, som for eksempel en konsertare­na eller en sportsaren­a, enn de var for 12 måneder siden.

Tilsvarend­e svarer 20 prosent at de er blitt mer bekymret for å bruke offentlig transport. I Frankrike holder saerlig barnefamil­ier seg unna store forsamling­er.

– Et tydelig mønster

Saerlig selvmordsa­ngrepet mot Manchester Arena, hvor sangerinne­n Ariana Grande holdt konsert for barn og unge, har satt sine spor. Her ble 22 mennesker drept og 250 skadd.

Terrorangr­epet på London Bridge i juni, naer det populaere Borough Market med sine mange markedsbod­er og restaurant­er, kostet åtte mennesker livet da tre terroriste­r kjørte inn i fotgjenger­e på broen.

– Det er et tydelig mønster

 ??  ?? UNDERSØKER: Britisk politis teknikere og åstedsgran­skere undersøkte fredag T-banevognen som ble angrepet.
UNDERSØKER: Britisk politis teknikere og åstedsgran­skere undersøkte fredag T-banevognen som ble angrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway