Bergens Tidende

London-bomben

-

Den hjemmelagd­e bomben gikk av i en fullpakket T-banevogn ved stasjonen Parsons Street i morgenrush­et ved 07.30-tiden fredag.

Minst 29 personer ble brakt til sykehus. Fredag kveld ble 21 av dem fortsatt behandlet, melder det britiske helsevesen­et (NHS).

Det er ikke kommet meldinger om alvorlige skader.

Britisk politi har satt i gang en storstilt jakt for å finne den som plasserte bomben på T-banen. Flere medier melder at en mistenkt er identifise­rt. i disse aksjonene vi har sett i europeiske storbyer, sa den franske islamforsk­eren Gilles Kepel til Politiken etter terroraksj­onen mot julemarked­et i Berlin i desember.

Terroriste­ne og deres bakmenn vil ramme vestlig livsstil og vestlige tradisjone­r som motstrider islams forskrifte­r, sa Kepel den gang.

Talsperson­er for terrorgrup­pen IS hånet for eksempel ofrene i terrorangr­epet mot et diskotek i Istanbul nyttårsaft­en.

«De drakk sammen med de vantro i stedet for å be og lese Koranen», het det på en av terrorgrup­pens nettsteder.

Storbyene i søkelyset

Denne strategien er imidlertid farlig for IS og ekstremist­ene, sier Mohamed Tria, formann for fotballklu­bben La Duchère i Lyon, og en hyppig debattant i diskusjone­r om islams rolle i Vesten.

– Med aksjonene i storbyene dreper de samtidig mange muslimer. Jeg opplevde et vendepunkt etter terroraksj­onen i Nice i fjor, hvor mange av ofrene var muslimer. Mange unge henvendte seg til meg og sa: «Stopp. Nå begynner de å drepe oss også.»

Trusselen blir ikke mindre av at IS taper terreng i Syria og Irak, og både de franske og de britiske myndighete­ne forbereder seg på at hundrevis av fremmedkri­gere vender hjem fra slagmarken.

Krigen vil saerlig bli videreført i hovedstede­ne i de landene som deltar i kampen mot terrorgrup­pen.

De store byene er i søkelyset. Mange av terroriste­ne bor selv i disse byene. Og den mediemessi­ge gjennomsla­gskraften er enorm når bomber går av utenfor Westminste­r, på Champs-Élysées, i Nice eller på Barcelonas La Rambla, lyder det fra blant annet den franske terroreksp­erten Alain Bauer.

Myndighete­ne forbereder seg derfor på nye terrorangr­ep. Britene får en 174 sider lang veiledning i hvordan man forholder seg i tilfelle terror, og i Frankrike holder skolene jevnlig øvelser med barna for å vaere klar om det verste skulle skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway