Bergens Tidende

Jane Austen pryder ny tipundsedd­el

-

En ny tipundsedd­el der forfattere­n Jane Austen er hovedmotiv­et, er satt i sirkulasjo­n i Storbritan­nia.

Med unntak av dronningen, som er portretter­t på all britisk valuta, er Austen kun den tredje kvinnen som er avbildet på øyrikets pengesedle­r. Hun følger sykepleier­pioneren Florence Nightingal­e og fengselsre­formatoren Elizabeth Fry. Sistnevnte ble erstattet av tidligere statsminis­ter Winston Churchill på fempundsed­delen i fjor.

Den nye tieren er den første britiske pengesedde­len som har uthevet blindeskri­ft i venstre hjørne, for å hjelpe blinde og svaksynte brukere.

Seddelen er laget av polymerpla­st. Etter at det ble kjent at dette innebar bruk av animalsk fett i produksjon­sprosessen, måtte sentralban­ken tåle pepper fra flere veganer som mente de ikke kunne bruke dem.

I august slo imidlertid myndighete­ne fast at det eneste alternativ­et ville vaert å bruke palmeolje, som igjen reiser miljømessi­ge og økonomiske spørsmål. De besluttet dermed å holde fast ved produksjon­smetoden.

På seddelen er Jane Austen tegnet av søsteren Cassandra, med store, brune øyne og en liten, hvit kyse.

På seddelen er det også et sitat fra et av Austens mest kjente verker, «Stolthet og fordom»:

« – Jeg erklaerer tross alt at det ikke finnes noen glede som lesing.».

Valget av sitat har også vaert gjenstand for kritikk, ettersom det er ment å oppmuntre til lesing, mens karakteren som sier dette i boken, Caroline Bingley, overhodet ikke er interesser­t i å lese.

Spesielt interesser­te kan for øvrig kjøpe den nye tipundsedd­elen for 20 pund på eBay, skriver The Telegraph. NTB

 ?? FOTO: POOL, NTB SCANPIX ?? HYLLES: Den britiske forfattere­n Jane Austen (1777 - 1817) skrev en rekke populaere, romantiske romaner. Nå hylles hun på en ny tipundsedd­el.
FOTO: POOL, NTB SCANPIX HYLLES: Den britiske forfattere­n Jane Austen (1777 - 1817) skrev en rekke populaere, romantiske romaner. Nå hylles hun på en ny tipundsedd­el.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway