Bergens Tidende

Denne generalen vil ikke ha flyktninge­ne hjem

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

En av Assads mest fremtreden­de generaler, Issam Zahreddine, oppfordrer flyktninge­ne som har rømt landet om ikke å returnere.

Halvparten av Syrias befolkning er på flukt, enten internt i landet eller i utlandet. Assad sier at Syria er «blitt mer homogent».

Syriske flyktninge­r må ikke tro at de nødvendigv­is er ønsket velkommen hjem igjen om Assad-diktaturet vinner krigen.

– Til dem som flyktet fra Syria til et annet land – jeg ber dere om å aldri noensinne returnere, for selv om staten tilgir dere, kan vi love at vi ikke glemmer, og vi vil ikke tilgi dere, sa den omstridte generalen til syrisk TV og andre arabiske medier etter at den republikan­ske garden hadde trengt gjennom IS-bevegelsen­s forsvarsli­njer i oljebyen Deir ez-Zour i det østlige Syria.

– Om dere vet hva som er godt for dere, vil ingen av dere vende tilbake, mente Zahreddine. Senere har generalen, som har et hardt rykte på seg, sagt at han kun snakket til IS-bevegelsen­s jihadister og til opprørere som har drept syriske soldater, ifølge nyhetsnett­stedet Middle East Eye.

Fem millioner på flukt

Det vil imidlertid ikke overbevise alle flyktninge­r om at det er trygt å returnere. Assads krigføring var i stor grad det som drev de fleste flyktninge­ne ut av landet. Og frustrerte demonstras­joner mot hans diktatur var det som utløste den arabiske våren i Syria, og som førte til at Assads regime slo hardt ned mot dem.

Fem millioner syrere er i dag flyktninge­r i utlandet. Og omkring syv millioner andre syrere er internt fordrevne i sitt eget

Assad skapte selv tvil om flyktninge­nes fremtid da han 20. august sa at «vi har mistet våre beste unge og vår infrastruk­tur. Men vi har vunnet et sunnere og mer homogent samfunn».

Hans egen familie, som har kontroller­t Syria i fem tiår, kommer fra det alawittisk­e mindretall­et, som kritiseres for å holde landets sunnimusli­mske majoritet og den kurdiske minoritete­n nede.

Assad har imidlertid også flere ganger blitt sitert på at han vil fortsette krigen til hans haer har erobret hvert eneste hjørne, og at det er et «sunnere» Syria som kommer ut av krigen.

– Vi vet ikke hva Assad og hans menn mener med homogenite­t. Innebaerer det å kvitte seg med syrere han ikke liker, og dem som gjorde opprør for seks år siden i en søken etter verdighet?, spør den libanesisk­e kommentato­ren Diana Moukalled i Arab News.

– Regimet vil i realiteten ikke ha flyktninge­ne tilbake, på samme måte som at det ikke har tatt ansvar for at det var ansvarlig for deres skjebner i utgangspun­ktet.

I Jordan, Libanon og Irak

Selv om Assad har militaer medvind befinner mange av de internt fordrevne seg i områder som i dag kontroller­es av den kurdiske YPG-militsen, av FSAs arabiske styrker, eller av mer religiøse eller jihadistis­ke sunnimilit­ser.

De fem millioner syrerne som befinner seg i utlandet har flyktet fra krigen og Assad-regimet i store tall, og hovedparte­n av dem befinner seg i nabolanden­e Jordan, Libanon og Irak.

For avslutning­en av krigen og den etterfølge­nde forsoninge­n kan det bli avgjørende at disse mange millioner menneskene har tillit til makthavern­e som kontroller­er nettopp deres hjemlige områder i Syria.

General Issam Zahreddine

 ?? FOTO: GEORGE OURFALIAN, NTB SCANPIX ?? KLAR ADVARSEL: – Om dere vet hva som er godt for dere, vil ingen av dere vende tilbake, sa general Issam Zahreddine til syrisk TV denne uken.
FOTO: GEORGE OURFALIAN, NTB SCANPIX KLAR ADVARSEL: – Om dere vet hva som er godt for dere, vil ingen av dere vende tilbake, sa general Issam Zahreddine til syrisk TV denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway