Bergens Tidende

– Bruddet er det vondeste jeg har vaert med på

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto TOR HØVIK

Josefin Winther skulle egentlig gi ut sitt nye album i fjor. Et samlivsbru­dd kom i veien.

– Samlivsbru­ddet tok alt jeg hadde av krefter, tid og fokus, sier Josefin Winther – nå aktuell med sitt fjerde album «Righteousl­y Wrong».

Hun flyttet tilbake til Bergen i 2014. Med på lasset var kjaeresten og manager Kimberly Larsen. Winther hadde en kreativ opptur, googlet etter en god produsent i Bergen og landet på en av byens mest renommerte, Yngve Saetre i Duper Studio.

– Utenkelig å gi ut ny musikk

– Vi traff tonen. Yngve var ikke så opptatt av det perfekte og riktige, men å fange en nerve. Jeg laerte utrolig mye, sier Winther om det som ble 2015-platen «Flowers».

Hun hadde så mye materiale ferdig skrevet, at de naermest gikk rett i gang med en ny studioøkt. «Righteousl­y Wrong» var klar i fjor sommer. Planen var å gi det ut like etterpå.

– Men det ble ikke noe av. Jeg gikk rett og slett gjennom et samlivsbru­dd. På den tiden var det helt utenkelig å skulle gi ut et nytt album.

– Du gjorde en romjulskon­sert på Garage i fjor. Var det midt i bruddfasen?

– Ja. Det var den første konserten jeg gjorde etter at det var et faktum at vi skulle gå fra hverandre. Jeg var drittnervø­s. Bruddet var det vondeste jeg har vaert gjennom i livet mitt, sier Winther aerlig.

Vi spoler litt tilbake: Winther og Larsen giftet seg i 2014, i Bergen Tinghus. Ari Behn var seremonime­ster på bryllupsfe­sten i Italia. Samme år skrev Winther den norske Melodi Grand Prix-vinneren «Silent Storm», som fetteren Carl Espen sang til en åttendepla­ss i Eurovision Song Contest.

– Enorme konsekvens­er

Det nybakte ekteparet var mye i aviser og ukeblader. Begges karrierer var på en opptur.

– Angrer du på at dere var så åpenhjerti­ge om lykken i media?

– Nei. Jeg er veldig stolt over det vi utrettet sammen, både personlig og profesjone­lt. Men bruddet fikk enorme konsekvens­er for meg. Hun var min naermeste samarbeids­partner, blant annet som manager, mens jeg var alt-mulig-kvinnen i hennes start up-virksomhet. Derfor klarte jeg ikke å tenke på at jeg skulle gå videre med musikk akkurat da. Jeg måtte finne to bein først.

– Hvordan kom du sorgen?

– Det er første gangen jeg har vaert gjennom noe slikt, så det viktigste har vaert å få troen på seg selv igjen. Som par blir man en enhet. Det er utrolig fint. Nå måtte jeg laere meg selv at jeg kan gjøre alt i livet mitt som den jeg er, uavhengig av andre. Jeg jobbet veldig mye alene de første fem årene av karrieren min. De neste fem årene jobbet jeg med henne. Hun er utrolig flink til det hun driver med. Så jeg har fått masse erfaring etter hvert, sier Winther.

over

Har laget et «brudd»-album

«Righteousl­y Wrong» er, som hennes tidligere produksjon­er, naert, sårt og melankolsk. Tekstene handler likevel ikke om bruddet. Det kommer på det neste albumet, som allerede er spilt inn.

– Jeg har gjort et rent «break up»-album sammen med tangentspi­ller Reidar Opdal. Jeg lager alltid personlige tekster, og alt på «brudd»-albumet handler om det jeg var gjennom.

– Vurderte du å gi ut det albumet først?

– En stund. Det føltes mer aktuelt, men jeg slo det fra meg. Jeg ville ikke fremstå som så veldig privat og kynisk. Dessuten var jeg utrolig glad i albumet jeg gjorde med Yngve.

– Blir du ekstra inspirert til å skrive når du har det trist selv?

– Ja. Slik har det alltid vaert. I de årene jeg var lykkelig, var det faktisk langt vanskelige­re å skrive låter. Det tror jeg er grunnen til at det gikk fire år mellom album to og tre. Når noe foregår, føler jeg en annen flyt. Det strømmer på med ting. Det har vaert en intens prosess, som har gått fra det ene stadiet til det andre – med mange nye følelser. Min måte å bearbeide det på, er

å tenke og skrive, sier Winther.

– Det kunne ikke falt meg inn

Hun er klar for å spille live igjen. Blant annet blir det releasekon­sert på Chagall i september, og en lengre norgesturn­é til våren.

Winther jobber også som laerer på Steinersko­len på Skjold, i en avdeling for elever med spesielle behov.

– Jeg elsker jobben. Det er noe jeg bare må gjøre. Jeg er veldig engasjert i skole og hva

 ??  ?? DRØMMER OM BOK: Josefin Winther skriver også små tekster og dikt. Drømmen er å gi ut en bok. – Jeg tror det ha
DRØMMER OM BOK: Josefin Winther skriver også små tekster og dikt. Drømmen er å gi ut en bok. – Jeg tror det ha

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway