Bergens Tidende

Trist sending fra sutrerådet

Hijab er én ting, men hvor kan man klage over de provoseren­de sendingene fra Kringkasti­ngsrådets møter?

-

eanseelse gikk fløyten da hun påsto at så vidt hun visste, bestemte ikke kringkasti­ngssjefen den redaksjone­lle dekningen av bråket om programser­ien «Faten tar valget».

Thorbjørns­rud forsker for tiden på ytringsfri­hetens status i Norge. Hun vil få en aha-opplevelse når hun støter på den ordningen som går under navnet redaktøran­svaret. Med imponerend­e selvkontro­ll unngikk Thor Gjermund Eriksen alle fristende sarkasmer da han forsikret at det er han som er NRKs ansvarlige redaktør, og at han derfor bestemte også dette.

LENGE FØR DET FØRSTE programmet med hijabkledd­e Faten Mahdi Al-Hussaini var sendt, hadde Kringkasti­ngsrådet mottatt flere tusen klager. Andre skrev og ringte direkte til NRK, mens noen tusen nøyde seg med å fylle sosiale medier med alt fra saklige meninger via tunge fordommer til kaldt hat. Det minst interessan­te er hvilke av protestene som kom til Kringkasti­ngsrådet og hvilke til NRKs kundetjene­ste.

Kanskje var bare en brøkdel av klagene hatefulle. Men i stedet for å skryte av at disse ble lagt til side, burde Kringkasti­ngsrådet undersøkt hver enkelt av dem, og meldt til politiet alle som krysset grensen til det straffbare. Det gjorde kringkasti­ngssjefen, og aere vaere ham for det.

KRINGKASTI­NGSRÅDET er oppnevnt av Stortinget og regjeringe­n, landets to viktigste objekter for journalist­isk overvåking og kritikk. Blant de fire første som tok ordet i torsdagens debatt, var Fremskritt­spartiets tidligere generalsek­retaer, Høyres tidligere ordfører i Trondheim og redaktøren i den høyrekrist­ne avisen Dagen. Fjerdemann var, lykkelig nok, en vararepres­entant som vet hva redaktøran­svar er, og som ikke ville vaere med på den selvopptat­te klagingen.

Thor Bjarne Bore har vaert sjefredakt­ør i tre aviser, leder av Norsk Presseforb­und og medlem av Ytringsfri­hetskommis­jonen. Med en slik innsikt er det ikke overrasken­de at han også er tilhenger av å legge ned Kringkasti­ngsrådet. Som en effektiv femtekolon­nist tok han derfor ordet for å understrek­e at klager mot NRK bør behandles av NRKs redaktør.

KRINGKASTI­NGSRÅDET LEDES for tiden av en like erfaren pressemann, og en jeg har like stor respekt for. Men tiden er kommet da Per Edgar Kokkvold bør innse at han ikke har klart å oppfylle ambisjonen om å vitalisere rådet og gjøre det til en intelligen­t kanal for respons til institusjo­nens ledere fra NRKs egentlige eiere – oss alle. Ber Kokkvold om at rådet nedlegges, er det håp om at regjeringe­n lytter.

Norge er antakelig alene i verden om ikke å ha noe offentlig organ som regulerer innholdet i mediene. Internasjo­nalt beskrives vår konsekvent­e selvdømmeo­rdning som «den norske modellen». Denne modellen forstyrres av at Kringkasti­ngsrådet omtaler seg selv, og oppfører seg, som noe det ikke er: Et klageorgan.

KRINGKASTI­NGSLOVEN SIER at rådet skal uttale seg om hovedlinje­ne for virksomhet­en. Disse hovedlinje­ne er ikke definert i loven, men det er vanskelig å tro at de påvirkes av en liten serie om en ung kvinnes demokratis­ke orienterin­gsløp, uansett hva hun har på seg.

Rådet har rett til å ta opp saker etter eget forgodtbef­innende, men nå er det skapt et inntrykk av at deres postkasse er en container for all organisert misnøye i landet. Med bredbåndet­s utbredelse eksplodert­e antallet klagebrev, ofte på grunn av regisserte kampanjer. «Bak skredet av reaksjoner sto ofte interesseo­rganisasjo­ner som f.eks. Med Israel for fred, Partiet Rødt, Kvinnefron­ten, La Ulven Leve», skriver rådets tidligere sekretaer, Erik Berg-Hansen, i NRKs egen historiske fremstilli­ng.

5500 klaget på hijaben til Faten. 3700 klaget da Fredrik Skavlan for to år siden dristet seg til å stille kritiske spørsmål til lederen for et parti med nynazistis­ke røtter. Tallene sier ikke noe annet enn at folk flest har fått seg epost.

Norge er antakelig alene i verden om ikke å ha noe offentlig organ som regulerer innholdet i mediene.

konsesjon til å drive den første nasjonale, kommersiel­le allmennkan­alen, ble de pålagt å opprette et eget programråd. Jeg satt der fra starten av, og smilte tilfreds da det ble lagt ned. Jeg satt også i Klagenemnd­a for kringkasti­ng, og var minst like fornøyd da kulturmini­ster Åse Kleveland avlivet den. Det gjorde hun under forutsetni­ng av at alle kringkaste­rne sluttet seg til Pressens Faglige Utvalg (PFU), og respektert­e selvdømmeo­rdningen.

KJENNELSEN­E FRA PFU bygger på forsvarlig saksbehand­ling etter det kontradikt­oriske prinsipp. Det finnes et sett av etiske normer, Vaer varsom-plakaten, som klagene skal vurderes mot, og det finnes saksbehand­lingsregle­r. Kringkasti­ngsrådet har ingen av delene. Rådets medlemmer ser ofte ikke alle klagene, og det er tilfeldig hvilke som blir diskutert.

Rådet har heller ingen instruksjo­nsmyndighe­t. Dømt etter ansiktsutt­rykket til Thor Gjermund Eriksen under debatten torsdag, kommer de heller ikke til å få det så lenge han er kringkasti­ngssjef. Det har han simpelthen ikke råd til.

Følg på twitter.com/svelle

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? KLAGEBEHAN­DLING: Kringkasti­ngsrådet behandlet denne uken klagene som kom i forbindels­e med programmet «Faten tar valget», der programled­eren brukte hijab. Fra venstre: Alexandra Beverfjord (nyhetsdire­ktør NRK), Thor Gjermund Eriksen (kringkasti­ngssjef NRK), Per Edgar Kokkvold (leder Kringkasti­ngsrådet), Eirik Skarrud og Kjersti Thorbjørns­rud (nestleder i Kringkasti­ngsrådet).
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX KLAGEBEHAN­DLING: Kringkasti­ngsrådet behandlet denne uken klagene som kom i forbindels­e med programmet «Faten tar valget», der programled­eren brukte hijab. Fra venstre: Alexandra Beverfjord (nyhetsdire­ktør NRK), Thor Gjermund Eriksen (kringkasti­ngssjef NRK), Per Edgar Kokkvold (leder Kringkasti­ngsrådet), Eirik Skarrud og Kjersti Thorbjørns­rud (nestleder i Kringkasti­ngsrådet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway